Tiroid nodüllerinin ultrasonografik bulguları ile ince iğne aspirasyon biyopsisi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of ultrasonographic findings of thyroid nodules with fine needle aspiration biopsy results
- Tez No: 932505
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN GEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Endokrinoloji, EU-TIRADS skoru, İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi, Tiroid nodülü, Tiroid ultrasonografisi, Endocrinology, EU-TIRADS score, Fine-Needle Aspiration Biopsy, Thyroid nodule, Thyroid ultrasonography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Tiroid nodülleri toplumda sıkça rastlanan, tiroid bezinde yer kaplayan anormal yapılardır. Tiroid nodüllerinin benign ve malign ayrımı için kılavuzlar geliştirilmiş ve ultrasonografi bulgularına göre risk sınıflamaları yapılmıştır. Bunlardan biri EU-TIRADS skorlamasıdır. Çalışmamızda kliniğimizde tiroid nodüllerine yönelik ultrasonografi yapılan ve EU-TIRADS skorlamasına göre biyopsi yapılması gereken hastaların ince iğne aspirasyon biyopsi sonuçları ile EU-TIRADS skorunu karşılaştırmayı amaçladık. Aralık 2019 – Aralık 2023 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Endokrinoloji polikliniğine başvuran tiroid nodülü nedeni ile ultrasonografi ve ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılan, dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uyan 429 hasta çalışmaya alındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ve cinsiyetleri, ultrasonografi raporları, serum TSH, sT3, sT4, Anti-TPO değerleri ve ince iğne aspirasyon biyopsi raporları geriye dönük olarak hasta dosyalarından tarandı. Ultrasonografi raporlarındaki nodül özellikleri (kalsifikasyon varlığı ve tipi, nodül içeriği, ekojenitesi, boyutları, sınır düzeni, lokasyonu) kaydedildi. Hastaların ultrasonografi raporlarına göre EU-TIRADS skoru hesaplandı. Biyopsi sonuçları Bethesda sınıflamasına göre kategorilendirildi. Çalışmamızda tiroid nodülü olan hastaların literatür ile uyumlu olarak çoğunlukla ötiroidi ve kadın cinsiyette olduğu görüldü. Biyopsi sonuçlarına bakıldığında nodüllerin çoğunluğunun benign olduğu, malignite oranının literatürden farklı olarak %3,2 oranında olduğu ve EU-TIRADS-5 skorunun literatürle uyumlu olarak malignite ile yakından ilişkili olduğu saptandı. Sonuç olarak tiroid nodüllerinin ultrasonografik bulguları ile oluşturulan EU-TIRADS sistemi, nodüllerin takip ve tedavisinde, maligniteyi saptama ve biyopsi kararını vermede oldukça önemli bir skorlama sistemidir.
Özet (Çeviri)
Thyroid nodules are common abnormal structures occupying space within the thyroid gland. Guidelines have been developed to differentiate between benign and malignant thyroid nodules, and risk classifications have been established based on ultrasonographic findings. One such classification system is the EU-TIRADS (European Thyroid Imaging Reporting and Data System). This study aimed to compare the fine-needle aspiration biopsy (FNAB) results of patients who underwent thyroid ultrasonography and were deemed eligible for biopsy according to the EU-TIRADS scoring system at our clinic. A total of 429 patients who met the inclusion and exclusion criteria and were evaluated with ultrasonography and FNAB for thyroid nodules at the Mersin University Endocrinology Clinic between December 2019 and December 2023 were included in the study. Patient demographic data, ultrasonography reports, serum TSH, sT3, sT4, Anti-TPO levels, and FNAB reports were retrospectively collected from medical records. Nodule characteristics (presence and type of calcification, nodule composition, echogenicity, size, margin regularity, and location) were recorded. EU-TIRADS scores were calculated based on the ultrasonography reports. Biopsy results were categorized according to the Bethesda classification. Our findings revealed that the majority of patients with thyroid nodules were euthyroid and female, consistent with the literature. Biopsy results indicated that most nodules were benign, with a malignancy rate of 3.2%, which differed from rates reported in the literature. Moreover, a close association between the EU-TIRADS-5 score and malignancy, in line with previous studies, was observed. In conclusion, the EU-TIRADS system, based on the ultrasonographic features of thyroid nodules, is a highly valuable scoring system for the monitoring and management of thyroid nodules, particularly in detecting malignancy and guiding biopsy decisions.