Çapı bir santimetre ve altında olan tiroid nodülleri ile bir santimetre üzerinde olan tiroid nodüllerinin ince iğne aspirasyon biyopsi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the fine needle aspiration biopsy(FNAB) results for one centimeter and under one centimeter in diamater thyroid nodules with above one centimeter in diamater thyroid nodules
  1. Tez No: 271902
  2. Yazar: SİBEL YAZGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEŞİR ERDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid, nodüler guatr, nodül çapı, İİAB, Thyroid, nodular goiter, nodule diameter, FNAB
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çapı bir cm ve altı olan tiroid nodülleri ile bir cm üzeri olan tiroid nodüllerinin İnce İğne Aspirasyon Biyopsi (İİAB) sonuçlarına göre malignite oranlarını ve nodüllerin ultrasonografi (US) özellikleri ile malignite arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Mayıs 2009-Mayıs 2010 tarihleri arasında Endokrinoloji polikliniğine başvurarak takibe alınan ve US eşliğinde İİAB işlemi yapılan 60 tane bir cm ve altında ile 97 tane bir cm üzerinde 157 nodüler guatr tanılı hasta retrospektif olarak incelendi. Pür kistik nodüller, çepersel kalsifikasyonu bulunan nodüller ve İİAB sonucu yetersiz materyal gelen nodüller çalışma dışı bırakıldı. US de malignite kriteri olarak hipoekoik patern, solid yapı, punktat kalsifikasyon, kontur düzensizliği ve periferik halo olmaması özellikleri kullanıldı. İstatistiksel değerlendirme de p0.05).Sonuç: Nodüler guatrda malignite tanı oranı düşük olmakla beraber, oluşabilecek malignitelere erken tanı konulması çok önemlidir. Çalışmamızda İİAB yapılan nodüllerin değerlendirilmesinde nodülün US özellikleri ile malignite arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Ayrıca bir cm ve altı tiroid nodülleri ile bir cm üstü tiroid nodülleri arasında malignite yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Bu nedenle nodül boyutu ve nodüllerin US özelliklerine bakılmaksızın yapılma olasılığı olan her nodüle erken tanı konması açısından İİAB yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to compare the possibility of being malignant of FNAB results of one cm and below one cm in diamater nodules and above one cm in diamater nodules. And we aimed to analyse the US findings and possibility of being malignant of FNAB results of these nodules.Materials and Methods:Between May 2009 and May 2010 157 nodular goiter patients applied to endocrinology polyclinic were followed up. 60 of these patients had one cm and below one cm in diamater and 97 of them had above one cm in diamater thyroid nodules. These patients were carried out FNAB with US and were analysed retrospectively. Whole cystic nodules, nodules with peripherial calcification and nodules that its FNAB result has poor material weren?t used in the study. As a malignancy criteria at US, including hypoechoic pattern, solid structure, punctate calcification, contour irregularity features of nodule and not having peripherial halo feature of nodule were used. In statistical analyse, p0.05).Conclusion: In nodular goitre malignancy diagnosis rate is low. Besides, early diagnosis of malignancy is very important. In our study ,as a result of considering nodules carried out FNAB, it wasn?t observed significant difference between US features of the nodule and malignancy. Besides, statistically it wasn?t observed significant difference between one cm and below one cm in diameter, and above one cm in diameter thyroid nodules in terms of determined malignancy rates. Therefore, we think that regardless of the nodule size and US features of nodule in order to early diagnosis FNAB should carried out the each nodules which are available to carry out.