Kliniğimizde tiroid nodülü ile takip edilen hastaların klinik-biyokimyasal-sonografik özellikleri ile histoloji-patoloji sonuçları arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between clinical-biochemical-sonographic features and histology-pathology results of patients followed with thyroid nodules in our clinic
- Tez No: 630808
 - Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR TAMER TETİKER
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
 - Anahtar Kelimeler: Tiroid Nodülü, Tiroid Kanseri, Tiroid İnce iğne Aspirasyon Biyopsisi, Tiroid Ultrasonografi, Thyroid Nodule, Thyroid cancer, Thyroid Fine-needle Aspiration Biopsy, Thyroid Ultrasound
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Tiroid nodüllerinin sıklığı dünya genelinde artmaktadır. Tiroid nodüllerinde malignite olasılığından dolayı TİİAB sıkça uygulanmaktadır. Bu çalışmada amacımız tiroid nodülü ile polikliniğimize başvuran ve TİİAB yapılan hastaların demografik, laboratuvar, ultrasonografik özellikleri ve TİİAB sonuçlarının cerrahi patoloji sonuçlarıyla korelasyonunu değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya TİİAB yapılan 400 hasta alınmıştır. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, levotiroksin kullanımı, ATİ Kullanımı, baş-boyun RT öyküsü, ailede malign sendrom öyküsü, ailede tiroid kanseri öyküsü gibi özgeçmiş özellikleri ve sT3, sT4, TSH, anti-tpo, anti-tg, post-op/güncel sT4, post-op/güncel TSH olmak üzere laboratuvar sonuçları taranmıştır. Hastaların demografik bilgilerine ek olarak ultrasonografik özellikleri; tiroid bez boyutu, tiroid nodül sayısı, dominant nodül çapı, mikrokalsifikasyon, makrokalsifikasyon, kenar düzensizliği, halo varlığı, nodül içeriği, servikal LAP varlığı, intratorasik uzanımlı bez varlığı ve nodülün sintigrafide tutulum durumu incelenmiştir. Biyopsi sayısı, biyopsi sonucu ve cerrahi yapılmış ise cerrahi tipi ve cerrahi patoloji sonucu ve post-op komplikasyon verileri incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan hastalardan % 86,5 (346)'i kadın, % 13,5 (54)'i erkekti. Hastaların yaş ortalamaları 51,45 idi. Çalışma sonucunda tiroid bez boyutunun erkeklerde kadınlara göre daha büyük olduğu görüldü. Yaşla birlikte atrofik bez ve multinodülarite görülme sıklığının arttığı saptandı. Mikrokalsifikasyonun ve solid karakterde nodülün kadınlarda daha sık gözlendiği, sintigrafik özelliklerine göre kadınlarda soğuk nodül görülme sıklığının da erkeklere oranla yüksek olduğu saptandı. Çalışma sonucunda levotiroksin kullanan, ileri yaş ve izoekoik nodüle sahip olan hastalarda benign olma olasılığı yüksek bulundu. Hastaların cerrahi patoloji sonuçları ile cinsiyet ve yaş bulguları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmadı. Hastaların cerrahi patoloji sonuçları ile nodül çapı, tiroid bez boyutu, tiroid nodül sayısı, mikrokalsifikasyon, makrokalsifikasyon, ekojenite, halo varlığı, nodül içeriği, servikal LAP varlığı ve nodülün sintigrafide tutulum durumu bulguları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmadı. Bu durumun benzer çalışmalara oranla hasta sayısı azlığından kaynaklanabileceği düşünüldü. Cerrahi yapılan hastalardan 18'inde tiroid nodül kenar düzensizliği olup, bu oran papiller karsinom grubunda yer alan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Sonuç: Çalışma sonucunda literatürle benzer şekilde tiroid nodüllerinin ileri yaşta sıklığının arttığı, kadınlarda daha sık görüldüğü saptanmıştır. İleri yaş, izoekoik nodül benign özellikler iken kenar düzensizliğinin malignite riskini artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Relationship Between Clinical-Biochemical-Sonographic Features and Histology-Pathology Results of Patients Followed with Thyroid Nodules in Our Clinic Aim: Frequency of thyroid nodules has been increasing worldwide. Thyroid Fine-needle Aspiration Biopsy (FNAB) is often implemented due to the malignity possibility in thyroid nodules. In this study, we aimed to evaluate the correlation between surgical pathology results and demographical, laboratory, ultrasound characteristics and FNAB results of the patients who applied to our clinic with thyroid nodule. Material and Method: 400 patients who had FNAB were included in the study. The background characteristics such as age, gender, use of levothyroxine and ATD, history of RT to head-neck, history of familial malign syndrome, thyroid cancer history in the family were checked in addition to laboratory results of fT3, fT4, TSH, anti-tpo, anti-tg, post-op/current fT4, post-op/current TSH in all patients. In addition to the demographical information of the patients, ultrasound characteristics, the size of thyroid gland, the number of thyroid nodules, the diameter of dominant nodule, microcalcification, macrocalcification, irregular borders, echogenicity, the existence of halo, nodule content, the existence of cervical LAP, the existence of intrathoracic displacive gland, scintigraphic retention status of the nodule were investigated. The number of biopsy, the result of biopsy, the type of surgery if it had been performed, surgical pathology result and post-op complication data were also investigated. Findings: 86.5% (346) of the patients who were included in the study were female and 13.5% (54) of them were male. The mean age of the patients was 51.45. It was observed that the size of thyroid gland was bigger in males than females. It was found that the prevalence of atrophic gland and multinodularity increased with age. Microcalcification and solid nodules were found more often in females and the prevalence of cold nodules in females was higher than males according to scintigraphic characteristics. It was concluded that the probability of observing benign nodule was high in the patients who used levothyroxine, who were elderly and who had isoechoic nodules. No statistically significant difference was found between the patients' pathological results, gender and age findings. No statistically significant difference was found between the patients' pathological results and the diameter of nodule, the size of thyroid gland, the number of thyroid nodules, microcalcification, macrocalcification, and the existence of halo, nodule content, the existence of cervical LAP and the existence of intrathoracic displacive gland, scintigraphic retention statusof the nodule. We believe that this situation can be related to the small number of patients compared to similar studies. 18 of the patients who had surgical operation had thyroid nodule irregular borders and this was found to be significantly higher in patients in the group of papillary carcinoma. Conclusion: It was concluded the prevalence of thyroid nodules is increased with ageand higher in females. While older age and isoechoic nodule are considered as benign characteristics, it was found that irregular border is related to increased risk of malignity.