Reklamlarda erotizmin dönüşümü: 1948'den günümüze Hürriyet gazetesi örneği
Transformation of eroticism in advertisements: The example of Hürriyet newspaper from 1948 to the present
- Tez No: 932530
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN VATANDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Erotizm, Cinsellik, Gazete Reklamları, Reklamlar, Kadın-Erkek Bedeni, Eroticism, Sexuality, Newspaper Advertisements, Advertisements, Female-Male Body
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Reklam, kişilerde bulunan psikolojik ihtiyaçları harekete geçirerek; herhangi bir ürüne karşı satın alma arzusu uyandırıp zihinde canlanmasını sağlamakta ve yönlendirmektedir. Reklamlar cinsellik içgüdüsünü motivasyon aracı olarak kullanarak tüketicileri ikna etmeye yardımcı olmaktadır. Reklamlar, cinsellikle alakalı kişi, eşya, olgu ve olaylar kullanarak ürün veya hizmetlere erotik mesajlar yüklemektedirler. Verilen erotik mesajla kişilerin markaya karşı bağ kurmasına yönelik farkındalığını arttırmayı amaçlar. Erotik değerler farklı şekillerde ifade edilebilmektedir. Bu bağlamda reklamlarda erotizmin dönüşümü ortaya koymak amacıyla durum çalışması gerçekleştirilmiştir. Gazete reklamlarında erotizmin yer bulma şeklinin ve niteliğinin belirli süreçteki nasıl değişimi ortaya koymak amacıyla doküman incelemesi yapılmıştır. 1948-2020 yıllarında Hürriyet gazetesinde yer alan erotik reklamlar incelenmiştir. İncelenen reklamlar içerik analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler sonucunda erotizm temsilleri, görsel ifadelerle temsil ve sözel ifadelerle temsil olmak üzere iki ana tema altında toplanmıştır. Görsel ifadelerle temsilde kadın ve erkek bedenin yanı sıra mekânların, kıyafet ve aksesuarları, eşya/nesnelerin de erotizmi temsil ettiği; sözel ifadelerle temsilde kelime ve cümlelerin erotizmi örtük veya açık bir şekilde ifade ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bu temsillerin dönemlere ve sektörlere göre farklılık gösterdiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Advertising activates the psychological needs in people; It creates a desire to purchase any product and ensures and directs it in the mind. Advertisements help persuade consumers by using the sexual instinct as a motivation tool. Advertisements load erotic messages to products or services using people, objects, facts and events related to sexuality. It aims to increase people's awareness of establishing a bond with the brand with the given erotic message. Erotic values can be expressed in different ways. In this context, a case study was carried out in order to reveal the transformation of eroticism in advertisements. A document review was conducted in order to reveal how the way and quality of eroticism found in newspaper advertisements changed over a certain period. Erotic advertisements in the Hürriyet newspaper between 1948-2020 were examined. The examined advertisements were subjected to content analysis. As a result of the obtained data, representations of eroticism were gathered under two main themes as representation with visual expressions and representation with verbal expressions. In the representation with visual expressions, it was determined that in addition to the female and male bodies, spaces, clothes and accessories, objects and objects also represent eroticism; It has been concluded that in the representation with verbal expressions, words and sentences express eroticism implicitly or explicitly. It has also been revealed that these representations vary according to periods and sectors.