Elektrodiyaliz yöntemiyle deniz suyunun tuzsuzlaştırılması ve işletme koşullarının proses performansına etkisinin araştırılması
Desalination of seawater by electrodialysis method and investigation of the effect of operating conditions on process performance
  1. Tez No: 932531
  2. Yazar: İBRAHİM YASİN KÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR GÖKKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrodiyaliz, tuzsuzlaştırma, deniz suyu, küresel ısınma, iklim değişikliği, Electrodialysis, desalination, seawater, global warming, climate change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada ülkemizdeki deniz sularının elektrodiyaliz (ED) yöntemi ile arıtılabilmesi için gerekli olan işletimsel parametrelerin optimizasyonu araştırılmıştır. Su ve atıksuların arıtımı konusunda yapılan çalışmalar incelendiğinde özellikle deniz sularının tuzsuzlaştırılması konusunda dünya genelinde son yıllarda artan bir ilgi olduğu ve birçok araştırmacının önemle üzerinde durduğu bir alan olduğu anlaşılmaktadır. Dünya yüzeyinin dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen, su kaynaklarının ancak %1'lik kısmı insanlar için kullanılabilir özelliktedir. Artan nüfus artışı ve küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği ile birlikte yaşanan kuraklıklar nedeniyle yeryüzünde mevcut temiz su kaynakları insanlığın su ihtiyacını karşılayamamaktadır. Birleşmiş Milletler'in 2015 yılında yayımladığı "Dünya Su Kalkınma Raporu'na göre, 2030 yılına kadar içme sularında %40 oranında azalma olacağı öngörülmektedir. Bu senaryoya göre su kıtlığı dünya nüfusunun beşte birini olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Gelecekte su temini amacıyla erişilebilecek en önemli su kaynağının deniz suyu olacağı düşünülmektedir. Tuzlu sularının uygun teknolojiler kullanılarak içilebilecek nitelikte suya dönüştürülmesi su temini açısından sınırsız bir potansiyel sağlayabilecektir. Proje kapsamında temin edilen Elektrodiyaliz (ED) sistemi bu amaçla kullanılabilecek ve gelecekte umut vadeden en önemli tuzsuzlaştırma yöntemlerinden birisidir. Bu sistem ile deniz suyunun arıtımı gerçekleştirilerek içme ve kullanma suyu temini hedeflenmektedir. ED deneysel modülü kullanılarak proses üzerinde etkili işletimsel parametreler incelenecek ve sistem optimizasyonu sağlanacaktır. Arıtılan deniz sularında %99.56 gibi yüksek bir giderim verimi sağlanmış olup parametre bazında İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe uygun olup olmadığı su kalite parametreleri bazında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on optimizing the operational parameters needed for seawater purification using the electrodialysis (ED) method in our country investigated. When the studies on the treatment of water and wastewater are examined, it is understood that there has been an increasing interest in the world in recent years, especially in the desalination of seawaters, and it is an area that many researchers emphasize. Although three-quarters of the earth's surface is covered with water, only 1% of the water resources are usable for humans. Due to the increasing population growth and droughts due to climate change caused by global warming, the clean water resources available on Earth cannot meet the water needs of humanity. The“World Water Development Report”released by the United Nations in 2015 forecasts a 40% reduction in drinking water availability in 2030. According to this scenario, water scarcity will negatively affect one-fifth of the world's population. Experts believe the primary water source available for future supply will be seawater. Conversion of salty water to potable water using appropriate technologies will provide an unlimited potential in terms of water supply. The desalination method included in this study, known as the ED process, shows significant promise and potential future. This system is aimed to provide drinking and utility water by purifying seawater. Using the ED experimental module, effective operational parameters of the process will be examined and system optimization will be achieved. A high removal efficiency of 99.56% was achieved in the treated sea waters and its compliance with the Regulation on Water Intended for Human Consumption was evaluated on the basis of water quality parameters.