Eksenel akışlı siklonlarda kanat sayısının ayırma verimi ve basınç kayıplarına olan etkisinin araştırılması: CFD çalışması
Investigation of the effect of guide vane numbers on separation efficiency and pressure drops in axial flow cyclones: CFD study
  1. Tez No: 932538
  2. Yazar: AYŞE NUR GÖKDUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN BABAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eksenel siklon, kanat sayısı, CFD analizi, Axial cyclone, number of guide vanes, CFD analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hava kirliliği endüstrileşme ile ortaya çıkan önemli bir çevre sorunudur. Hava kirliliğine partikül madde ve birçok gazlar neden olmaktadır. Hava kirleticilerinin ön arıtma yöntemlerinden bir tanesi olan siklonlar, kolay üretim, düşük işletme maliyeti ve zor koşullara dayanıklı olma gibi avantajlarından dolayı birçok alanda tercih edilmektedir. Orta ve kaba büyüklükteki partikülleri tutmak amacıyla tasarlanmışlardır. Gıda üretim tesisleri, gaz türbinleri, maden, çimento, inşaat, kimya vb. partikül madde salınımı yapan endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Bir siklon ayırıcı yer çekimi ivmesinin, teğetsel kuvvetlerin ivmesine göre şekillendiği bir toz toplama ünitesidir. Bir siklonda partikül tutma verimi ve basınç kaybı önemli kriterler arasındadır. Öte yandan gaz akış yönüne bağlı olarak siklonlar teğetsel ve eksenel siklonlar olarak iki gruba ayrılırlar. Bu çalışmada diğer siklonlara göre daha düşük maliyetli olan eksenel siklonun içerisinde bulunan kanat sayısının verime etkisinin CFD analiz yapılmıştır. Kanat sayıları 2 ile 10 arasında değişen 4 farklı durumda eksenel siklonlar incelenmiştir. Sayısal model kullanılarak partikül ayırma verimi ve basınç kayıpları hesaplanmıştır. Bu dört durumdaki CFD sonuçlarına göre; sabit kanat açısı ve kanat dönüşünün kanat sayısı ile ters orantılı olduğunu görülmekte ve kanat sayısı arttıkça performansın arttığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Air pollution is an important environmental problem that emerged with industrialization. Air pollution is caused by particulate matter and many gases. Cyclones, one of the pre-treatment methods of air pollutants, are preferred in many areas due to their advantages such as easy production, low operating cost and resistance to hard conditions. They are designed to hold medium and coarse-sized particles. They are used in industrial applications that release particulate matter such as food production facilities, gas turbines, mining, cement, construction, chemistry, etc. A cyclone separator is a dust collection unit in which the acceleration of gravity is shaped according to the acceleration of tangential forces. Particle collection efficiency and pressure drop in a cyclone are among the important criterias. On the other hand, cyclones are divided into two groups as tangential and axial cyclones depending on the direction of gas flow. In this study, a CFD analysis of the effect of the number of guide wanes in the axial cyclone, which is less costly than other cyclones, on the efficiency was performed. Axial cyclones were examined in 4 different cases with guide wanes numbers ranging from 2 to 10. Particle separation efficiency and pressure drops were calculated using a numerical model. According to the CFD results in these four cases; it is seen that the constant guide wane angle and rotation are inversely proportional to the number of guide wane and it is concluded that the performance increases as the number of guide wane increases.