Devletin idari yapısının etkinliğinin artırılmasında dijital dönüşümün rolü: Mısır ve Türkiye karşılaştırması
The role of digital transformation in increasing the effectiveness of the administrative structure of the state: Comparison between Egypt and Türkiye
  1. Tez No: 932539
  2. Yazar: AYA ABDELHAFEZ MAHMOUD ABDELHAFEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital, Dijital Hizmet, Dijital Yönetim, Dijital Dönüşüm, Digital
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Mısır ve Türkiye, son yıllarda dijital dönüşüme büyük yatırımlar yaparak ulusal öncelikler doğrultusunda farklı stratejik yaklaşımlar benimsemiştir. Mısır,“Dijital Mısır”ve“Mısır Vizyonu 2030”projeleri ile yapay zekâ ve dijital altyapıya odaklanırken, Türkiye“Dijital Türkiye”ve“Milli Teknoloji Hamlesi”stratejileri kapsamında yapay zekâ, büyük veri, dijital güvenlik ve akıllı şehir projelerine ağırlık vermektedir. Bu çalışma, Mısır ve Türkiye'nin dijital dönüşüm stratejilerini karşılaştırmalı olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Devlet yönetiminde etkinliği artırma noktasında dijital dönüşümün rolü, her iki ülke özelinde döküman analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu doğrultuda çalışma, üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde, dijital dönüşüm sürecinin kavramsal çerçevesi sunularak, bu süreçlere ilişkin mekanizmalar ele alınmaktadır. İkinci bölümde, dijital dönüşümün aşamaları detaylı bir şekilde incelenmekte; dijital hizmetler için gereken yasal çerçeveler, karşılaşılan sorunlar ve elde edilen avantajlar tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise her iki ülkenin dijital dönüşüm stratejileri sekiz farklı boyutta karşılaştırılmaktadır: dijital hizmet uygulamaları, yasal düzenlemeler, dijital karar alma süreçleri, fırsatlar ve zorluklar, dijital hazırlık seviyeleri ve dijital güvenlik stratejileri. Sonuç olarak, Mısır ve Türkiye'nin dijital dönüşüm stratejileri arasındaki farklılıklar ve benzerlikler belirlenmiş ve bu süreçlerin etkinliğini artırmak için ortak projeler ile bilgi ve deneyim paylaşımının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Egypt and Turkey have made significant investments in digital transformation in recent years, adopting different strategic approaches in line with their national priorities. Egypt has focused on artificial intelligence and digital infrastructure through initiatives such as“Digital Egypt”and“Egypt Vision 2030,”whereas Turkey has prioritized artificial intelligence, big data, digital security, and smart city projects under the“Digital Turkey”and“National Technology Initiative”strategies. This study aims to conduct a comparative analysis of Egypt's and Turkey's digital transformation strategies. The role of digital transformation in enhancing government efficiency has been examined using document analysis specific to both countries. Accordingly, the study is structured into three main sections. The first section presents the conceptual framework of the digital transformation process and discusses its underlying mechanisms. The second section explores the stages of digital transformation, addressing the legal frameworks required for digital services, the challenges encountered, and the benefits achieved. The third section compares the digital transformation strategies of both countries across eight dimensions: digital service applications, legal regulations, digital decision-making processes, opportunities and challenges, digital readiness levels, and digital security strategies. In conclusion, the differences and similarities between Egypt and Turkey's digital transformation strategies have been identified, emphasizing the importance of joint projects and knowledge sharing to enhance the effectiveness of these processes.