Bedreddin Mahmûd'un hayatı, eserleri, edebî kişiliği ve Fevz ü Felâh Mesnevisi (İnceleme-metin)
Bedreddin Mahmûd and his life, works, literary personality and his Fevz ü Felâh Mathnawi (Examination-text)
- Tez No: 932547
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Molla Kadı Bedreddin Mahmûd, Fevz ü Felâh, Mahmûdiyye, Mesnevi, II. Bayezid, Molla Kadı Bedreddin, Mahmûd, Fevz ü Felâh Mahmûdiyye, Mathnawi, Bayezid II
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1493
Özet
Bedreddin Mahmûd 15.yüzyılın ikinci yarısı ile 16.yüzyılın başında yaşamış bir âlimdir. Molla Kadı Mahmûd olarak da bilinen Bedreddin Mahmûd'un tespit ettiğimiz dört eserinden biri“Fevz ü Felâh”mesnevisidir. Fevz ü Felâh'ta ayet ve hadislerin açıklamaları, din ve tasavvuf büyüklerinin hikâyeleri ve sözleri yer almaktadır. Eser dinî-ahlâkî-tasavvufî konularda nasihat vermek amacıyla yazılmış ve Sultan II. Bayezid'e sunulmuştur. Eserin tespit edebildiğimiz biri eksik olmak üzere iki nüshası vardır. Tam olan nüsha, eksik olan nüsha ile karşılaştırarak kısmî metin tenkidi yapılmıştır. Kalan bölüm ise tam olan nüsha esas alınarak ortaya konulmuştur. Eserin beyit sayısı 10641'dir.Vesile Eserde hâkim olan nazım şekli mesnevi olsa da kaside, müstezat gibi nazım şekilleri de kullanılmıştır. Tür itibariyle de tevhit, naat, münacat, methiye konularında yazılmış şiirler bulunmaktadır. Fevz ü Felâh edebî tür olarak okuyucuya bilgi vermek, onu eğitmek amacını taşıyan mesneviler grubuna girmektedir. Dinî-ahlâkî yönü ağır basan eserde bazı tasavvufî konulara da yer verilmiştir. Geniş hacimli eser, ele aldığı konular itibariyle“dinî-tasavvufî ve ahlâkî”bir mesnevi kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Bedreddin Mahmûdis a scholar who lived between the second half of 15th century and beginnig of 16th century. Bedreddin Mahmûd who known as Molla Kadı Mahmûd too have got four works which are found us one of them is named Fevz ü Felâh mathnawi. Fevz ü Felâh contains explanations of verses and hadits; words and stories of religion men and sufistic saints. This work was written to give advice about religious-ethical-sufistic issues and presented to Sultan Bayezid II. There are two copies, that we could find andone of them is incomplete. We have made partially critical edition by comparing the two copies. The comleted copy was taken as a reference in the rest od the study. The number of verses of this work is 10641. Although the main poetic form in the work is mathnawi, there are also other poetic forms such as kasida, mustazad. There work also contains different kinds such as tawhed, naat, munâcât, methiye mentioning various subjects. Fevz ü Felâh is one of the mathnawi works which aims to enlighten and educate the readers. Some sufistic issues have placed in the work that have religious religious and ethical characters mostly. Considering the contained issues this large volume work can be accepted as a religious ethical sufistic mathnawi.