Omuz eklemi radyomorfolojik değişikliklerinin rotator manşet yırtıkları ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between radiomorphological changes in the shoulder joint and rotator cuff tears
  1. Tez No: 932603
  2. Yazar: ANIL ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Rotator manşet yırtığı, tam kat yırtık, artiküler yırtık, tuberkulum majus osteofiti, humerus başı çapı, humerus başı çap dışı uzaklığı
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Omuz ekleminde yapısal olarak varolan veya dejeneratif süreç sonucu oluşan farklılık ve değişikliklerin rotator manşet yırtıkları ile olan ilişkisini değerlendirmektir. Gereçler ve Yöntemler: Ocak 2022 ile Ocak 2024 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji polikliniğine travmatik olmayan omuz ağrısı ile başvuran, 18-65 yaş aralığında, hastanemizde veya başka merkezdeki görüntülemeleri sonucu rotator manşet yırtığı tanısı konulan toplam 65 hasta değerlendirildi. Hastalara hastanemizde tarafımızca direkt grafi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme gerçekleştirildi. Bu görüntülemeler üzerinden hastaların lateral akromial açısı (LAA), kritik omuz açısı (KOA), akromial indeksi, subakromial mesafesi, humerus başı çapları, humerus başı çap dışı uzaklıkları, tuberkuler osteofit varlığı, akromion tipi ve rotator manşet yırtık tipi değerlendirildi. Radyomorfolojik ölçümler ve değişiklikler tam kat rotator manşet yırtık grubu ile parsiyel rotator manşet yırtık grubu arasında ve artiküler-bursal olmak üzere parsiyel yırtık grubu içerisinde değerlendirildi. Değerlendirme parametreleri 3 farklı araştırmacı tarafından 2 farklı zamanda değerlendirilmiştir. Nicel veriler için ortalama değerler baz alınırken, nitel veriler için görüş çokluğu baz alınmıştır. Bulgular: Çalışma grubumuzdaki hastaların 23'ü (%35,3) tam kat rotator manşet yırtığı, 42'si (%64,7) parsiyel rotator manşet yırtığı tanısına sahipti. Tam kat yırtığı olan hasta grubunun yaş ortalaması 59,8, parsiyel yırtığı olan grubun yaş ortalaması 45,4 idi. Hastalarımızın 45 tanesi (%69,2) kadın, 20 tanesi (30,8) erkek cinsiyete sahiplerdi. Tam kat rotator manşet yırtığı grubu ile parsiyel rotator manşet yırtığı grubu arasında lateral akromial açı (p=0,04), kritik omuz açısı (p0,001), akromial indeks (p=0,03), subakromial mesafe (p0,001), akromion tipi (p=0,03), humerus başı aksiyel, sagital, koronal çap dışı uzaklıkları (p=0,03, p=0,008, p=0,005) ve tuberkuler osteofit varlığı (p=0,019) arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Tam kat rotator manşet yırtığı grubunda lateral akomial açı daha düşük, kritik omuz açısı daha yüksek, akromial indeks daha yüksek, subakromial mesafe daha düşük, tip 2 akromion daha sık, yüksek humerus başı çap dışı uzaklıkları ve tuberkuler osteofit varlığı izlenmiştir. Parsiyel rotator manşet yırtığının artiküler ve bursal olmak üzere tipleri arasında yapılan radyomorfolojik ölçüm sonuçları değerlendirildiğinde ise artiküler yırtıklarda bursal yırtıklara nazaran tuberkuler osteofit varlığı (p0,001), humerus başı aksiyel, sagital, koronal çap dışı uzaklıkları (p0,001, p0,001, p0,001), akromion tipi (p0,001) değerleri açısından anlamlı farklılık izlenmiştir. Artiküler yırtık tipinde daha yüksek humerus başı aksiyel, sagital, koronal çap dışı uzaklıkları, daha çok tuberkuler osteofit varlığı ve daha az sıklıkta tip 2 akromion izlenmiştir. Ölçüm parametrelerinin yırtık tipleri ile olan birliktelik gücünü kıyaslamaya yönelik yapılan koreleasyon analizinde tam kat rotator manşet yırtığı ile en yakın koreleasyonu ileri yaş (r=0,489), kadın cinsiyet (r=0,470), kritik omuz açısı (r=0,410), ve subakromial mesafe (r=-0,358) göstermiştir. Parsiyel rotator manşet yırtığı tipleri arasında yapılan koreleasyon analizinde artiküler yüz yırtıklar ile en yakın koreleasyonu humerus başı aksiyel, sagital, koronal çap dışı uzaklıkları (r=0,565, r=0,552, r=0,591), tuberkuler osteofit varlığı (0,495) ve tip 2 akromion (r=-0,472) göstermiştir. Sonuçlar: Literatürde daha önce rotator manşet yırtıkları ile birlikteliği sıkça değerlendirilmiş olan lateral akromial açı, kritik omuz açısı, akromial indeks, subakromial mesafe, akromion tipi parametreleri tam kat ve parsiyel rotator manşet yırtıkları arasında anlamlı şekilde farklılık oluşturmakta ancak parsiyel yırtık tipleri arasında anlamlı ilişkileri bulunmamaktadır. Humerus başı çapları, çalışmamızda bizim tanımladığımız humerus başı çap dışı uzaklıkları ve tuberkuler osteofit varlığı parsiyel rotator manşet yırtığı alt tipleri arasında istatistiksel anlamlı farklılık oluşturmaktadır. Humerus başı çap dışı uzaklığının yüksek olması ve tuberkuler osteofit pozitifliği olması humerus başının küreselliğinin bozulduğunun göstergeleridir. Bu durum eklem yüzeyinden başlayan impingement ve ilerlemesi ile parsiyel ve tam kat manşet yırtıklarına dönüşecek bir sürecin öngörücüsüdür. Radyomorfolojik değişikliklerin değerlendirilmesi, mevcut manşet yırtıkların erken tespitine, tespit sonrası progresyon açısından riskin belirlenmesi, tedavi planlaması açısından yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: To assess the relationship between variations and changes around the shoulder joint, which either exist structurally or arise from degenerative processes and rotator cuff tears. Materials and Methods: A total of 65 patients aged between 18 and 65 who presented to the Orthopedics and Traumatology outpatient clinic of Mersin University Hospital with non-traumatic shoulder pain between January 2022 and January 2024, and who were diagnosed with rotator cuff tears based on imaging at our hospital or other centers, were evaluated. Direct radiography, computed tomography, and magnetic resonance imaging were performed on the patients at our hospital. Through these imaging techniques, the patients' lateral shoulder angle (LSA), critical shoulder angle (CSA), acromial index, subacromial distance, diameters of the humeral head, extrinsic distances of the humeral head, presence of tubercular osteophytes, acromion type, and type of rotator cuff tear were evaluated. Radiomorphologic measurements and changes were assessed between the full-thickness rotator cuff tear group and the partial rotator cuff tear group, as well as within the partial tear group categorized by articuler-bursal. The evaluation parameters were assessed by three different researchers at two separate times. Mean values were considered for quantitative data, while qualitative data were based on the consensus of opinions. Findings: Among the patients in our study group, 23 (35.3%) had a full-thickness rotator cuff tear, while 42 (64.7%) were diagnosed with a partial rotator cuff tear. The average age of the group with full-thickness tears was 59.8, whereas the average age of the group with partial tears was 45.4. Of our patients, 45 (69.2%) were female and 20 (30.8%) were male.