Elektif laparoskopik batın cerrahilerinde sürekli endotrakeal tüp kaf basıncı takibinin endotrakeal tüp ilişkili komplikasyon insidansındaki rolünün değerlendirilmesi
Evaluation of the role of continuous endotracheal tube cuff pressure monitoring in the incidence of endotracheal tube-associated complications in elective laparoscopic abdominal surgeries
- Tez No: 932602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TÜRKEÜN ILGINEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik cerrahi, sürekli kaf basıncı takibi, kaf ilişkili komplikasyonlar, nitröz oksit, boğaz ağrısı, Laparoscopic surgery, continuous cuff pressure monitoring, cuff-related complications, nitrous oxide, sore throat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmamızda, dengeli genel anestezi uygulanan elektif laparoskopik batın cerrahisi hastalarında, endotrakeal tüp (ETT) kaf basınçlarını sürekli izleyerek basınç değerlerini uygun seviyelerde tutma yönteminin, postoperatif kaf ilişkili komplikasyonları azaltmadaki etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif randomize kontrollü çalışma, genel anestezi eşliğinde elektif laparoskopik cerrahi planlanan 18-65 yaş arası, ASA I-II sınıfı 95 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar mühürlü zarflar kullanılarak randomizasyon ile üç gruba ayrıldı. Birinci grupta tüp kafları kaf-kaçak testi uygulanarak şişirildi (Grup K, n=34, kontrol grubu). İkinci gruptaki hastaların kafları el manometresi ile 25 cmH2O seviyesinde şişirilip, 30 dakika (dk) aralıklarla kontrol edilerek bu seviyede tekrar ayarlandı (Grup A, n=30). Üçüncü gruptaki hastaların kaf basınçları 25 cmH2O seviyesinde ayarlanıp, üç yönlü musluk kullanılarak kaf balonuna bağlanan basınç transdüseri ile sürekli olarak monitörize edildi ve bu seviyede tutuldu. Her üç grupta da anestezinin idamesi için rutin olarak sevofluran ve oksijen/N2O (%40/%60) ile sağlandı. Entübasyon ve ekstübasyon sonrası kafın temas ettiği trakeal mukoza, fiberoptik bronkoskop (FOB) ile değerlendirildi. Çalışmanın birincil sonucu olarak ekstübasyon sonrası 2. ve 24. saatlerde kaf ilişkili komplikasyonlar sorgulandı ve gruplar arasındaki farklar karşılaştırıldı. Bulgular: Postoperatif 2. saatte, sürekli takip edilen grupta öksürük ve boğaz ağrısı insidansı anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. Postoperatif 2. ve 24. saatteki disfaji, kanlı balgam ve ses kısıklığı insidansı arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Fiberoptik görüntülemede noktasal hiperemi insidansı en düşük olarak sürekli takip grubunda gözlenmiş olup istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Fiberoptik görüntülemede hiperemi gözlenmesinin, postoperatif 2. saate boğaz ağrısı ile ilişkili olduğu görülmüştür. Sonuç: Özellikle nitröz oksit kullanılan laparoskopik cerrahilerde, ETT kaf basıncının 25 cmH2O seviyesine ayarlanıp sabit tutulması, trakeal mukoza hasarlanmasını azaltmakta ve ETT kaf basıncı artışı ilişkili komplikasyonların daha düşük oranda gözlenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle nitröz oksit kullanılan laparoskopik cerrahilerde sürekli kaf basıncı takibi ve regülasyonu daha güvenli bir seçenek olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effectiveness of continuously monitoring and maintaining endotracheal tube (ETT) cuff pressure within optimal levels in reducing postoperative cuff-related complications in patients undergoing elective laparoscopic abdominal surgery under balanced general anesthesia. Materials and Methods: This prospective, randomized controlled study was conducted on 95 patients aged 18–65 years with ASA class I–II, scheduled for elective laparoscopic surgery under general anesthesia. Patients were randomly assigned into three groups using sealed envelopes. In the first group, cuff inflation was performed using the cuff-leak test (Group K, n=34, control group). In the second group, cuff pressure was adjusted to 25 cmH₂O using a manual manometer and was rechecked every 30 minutes (Group A, n=30). In the third group, cuff pressure was set at 25 cmH₂O and continuously monitored using a pressure transducer connected to the cuff balloon via a three-way stopcock (Group S, n=31). Anesthesia maintenance was achieved using sevoflurane and oxygen/N₂O (40%/60%) in all groups. The tracheal mucosa at the cuff contact area was evaluated using a fiberoptic bronchoscope following intubation and extubation. The primary outcome of the study was the incidence of cuff-related complications at the 2nd and 24th postoperative hours, and differences between the groups were analyzed. Results: At the postoperative 2nd hour, the incidence of cough and sore throat was found to be significantly lower in the continuously monitored group. No significant difference was observed in the incidence of dysphagia, blood-tinged sputum, and hoarseness at the postoperative 2nd and 24th hours. In fiberoptic imaging, the incidence of pinpoint hyperemia was the lowest in the continuously monitored group, with a statistically significant difference. The presence of hyperemia on fiberoptic imaging was found to be associated with sore throat at the postoperative 2nd hour. Conclusion: Maintaining ETT cuff pressure at 25 cmH₂O in laparoscopic surgeries, particularly those utilizing nitrous oxide, reduces tracheal mucosal injury and decreases the incidence of ETT cuff pressure-related complications. Therefore, continuous cuff pressure monitoring and regulation may be a safer approach in laparoscopic surgeries where nitrous oxide is used.