Kronik inmeli hastalarda inspiratuar kas eğitimine karşı fonksiyonel inspiratuar kas eğitiminin gövde kontrolü ve solunum fonksiyonlarına etkisi
The effect of functional inspiratory muscle training versus inspiratory muscle training on trunk control and respiratory functions in patients with chronic stroke
- Tez No: 932609
- Danışmanlar: PROF. DR. İPEK YELDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Denge, Fonksiyonel İnspiratuar Kas Eğitimi, Gövde Kontrolü, İnme, Solunum Kasları, Balance, Functional İnspiratory Muscle Training, Respiratory Muscles, Stroke, Trunk Control
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: İnme sonrası gövde kontrolü kaybı ve solunum kas zayıflığı ile sık olarak karşılaşılmaktadır. Amaç: Kronik inme hastalarında fonksiyonel inspiratuar kas eğitimi (FİKE) ile Nörogelişimsel Tedavi (NGT) ve inspiratuar kas eğitimi (İKE) içeren programın etkilerini gövde kontrolü, solunum parametreleri, denge ve yürüyüş , kor kasları, egzersiz kapasitesi ve bağımsız düzeyi karşılaştırmaktır. Yöntem: 44 kronik inme hastası (40-70 yaş aralığı) randomize olarak FİKE grubuna (8 kadın) ve İKE grubuna (9 kadın) ayrıldı. Fizyoterapist denetimindeki eğitimler 60 dakika seans süresince 3 seans/hafta olarak 8 hafta boyunca laboratuvarda uygulandı. Ayrıca her iki gruba ev programı olarak günde 30'ar dakika haftada 2 gün İKE verildi. Gövde Bozukluk Ölçeği (GBÖ) ve Gövde Kontrol Testi (GKT) ile gövde kontrolü, solunum kas kuvveti, solunum kas enduransı (SKE), akciğer hacimleri, Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT), 10 metre Yürüme Testi (10MYT) ile denge ve yürüyüş performansı, PRONE testi ile abdominal kas performansı, Altı Dakika Yürüme Testi (6DYT) ile egzersiz kapasitesi ve Barthel İndeksi (BI) ile bağımsızlık seviyesi değerlendirildi. Veriler SPSS 24.0 programında analiz edildi (p0,05). Tedavi sonrası GBÖ, GKT, MIP, %MIP, MEP, %MEP, SKET, BDÖ, ZKYT, 10MYT, PRONE testi, FVC(L) ve FEV1/FVC değerleri bakımından FİKE grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulundu (p0,05). Sonuç: Kronik inme hastalarında FİKE'nin gövde kontrolü, solunum kas kuvveti ve enduransını, denge ve yürüyüş performansı, transversus abdominis kas aktivitesini artırmada İKE'den daha etkili olduğu gösterilmiştir. FİKE, solunum fonksiyonlarının yanı sıra postüral kontrol ve mobilitenin iyileştirilmesi amacıyla inme hastalarının rehabilitasyon programlarında yer almalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Loss of trunk control and respiratory muscle weakness are frequently encountered after stroke. Aim: To compare the effects of a program including functional inspiratory muscle training (FIM) with Neurodevelopmental Therapy (NGT) and inspiratory muscle training (IMT) in chronic stroke patients on trunk control, respiratory parameters, balance, and gait, core muscles, exercise capacity, and independent level. Method: 44 chronic stroke patients (40-70 years of age) were randomly divided into the FIM group (8 women) and the IMI group (9 women). The trainings under the supervision of a physiotherapist were applied in the laboratory for 8 weeks, 3 sessions/week for 60 minutes. In addition, IMI was given to both groups as a home program for 30 minutes per day, 2 days per week. Before and after the training, trunk control with the Trunk Impairment Scale (TIS) and Trunk Control Test (TCT), respiratory muscle strength and endurance, lung volumes, balance and walking performance with the Berg Balance Scale (BBS), Timed Up & Go Test (TUG), and 10-meter Walk Test (10MWT), abdominal muscle performance with the PRONE test, exercise capacity with the Six-Minute Walk Test (6MWT), and independence level with the Barthel Index (BI) were assessed. Data were analyzed in the SPSS 24.0 program (p0.05). There was a statistically significant difference in favor of the FIMT Group in terms of TIS, TCT, MIP, %MIP, MEP, %MEP, RMET, BBS, TUG, 10MWT, PRONE test, FVC(L) and FEV1/FVC values (p0.05). Conclusion: FIMT is more effective than IMT in improving trunk control, respiratory muscle strength and endurance, balance and walking performance, and transversus abdominis muscle activity in chronic stroke patients. Therefore, FIMT should be included in stroke patients' rehabilitation programs to improve respiratory functions, postural control, and mobility.