Meme kanseri cerrahisinde postoperatif analjezi amacıyla yapılan erektör spina plan bloğu ve tramadolun sistemik immün-inflamatuar indeks üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of erector spinae plane block for postoperative analgesia on systemic immune-inflammatory index in patients operated for breast cancer
  1. Tez No: 932611
  2. Yazar: EZGİ GÜLAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Nötrofil/lenfosit oranı (NLO), Platelet/lenfosit oranı (PLO), Sistemik immün inflamatuar indeks (SII), Erektör spina plan bloğu (ESPB), stres yanıt, Breast cancer, Neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), Platelet/lymphocyte ratio (PLR), Systemic immune-inflammatory index (SII), Erector spinae plane block (ESPB), Stress response
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Meme kanseri kadınlarda en sık teşhis edilen malignite ve kansere özgü ölümlerin ilk nedenidir. Cerrahi stres yanıtla beraber gelişen immün yanıt değişikliklerinin kanserin metastazı, nüksü ve prognozunu etkilediği gösterilmiştir. Anestezik ajanlar, immün yanıtı baskılayarak ve cerrahi yanıta dolaylı etkileri ile kanser patofizyolojisine etki eder. Çalışmamızda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalında meme kanseri cerrahisi olan hastalarda postoperatif analjezi için uygulanan yöntemlerden tramadol ve erektör spina plan bloğunun, cerrahi stres yanıt belirteci olan sistemik immün-inflamatuar indeks oranı üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamıza 18-75 yaş arası, tek taraflı meme kanseri cerrahisi planlanan, cinsiyeti kadın ve çalışmaya katılımı için sözlü ve yazılı onamı alınan 120 olgu dahil edildi. Bu olgular analjezi yöntemine göre, erektör spina plan bloğu yapılanlar (Grup E) ve tramadol uygulananlar (Grup T) şeklinde 60 'ar kişilik 2 gruba ayrıldı. Hastaların operasyon öncesi ve postoperatif 2. saatte alınan hemogram örneklerinde lökosit, nötrofil, lenfosit, trombosit, hemoglobin, hematokrit, ortalama gövde hacmi ve ortalama trombosit hacmi değerleri kaydedildi. Kaydedilen laboratuvar sonuçlarına göre preoperatif ve postoperatif sistemik immün-inflamatuar indeks oranı değerleri hesaplanarak kaydedildi. Hastaların postoperatif 0., 2., 4. ve 6. saat vizüel analog skala puanları kaydedildi. Her iki grupta da lökosit, nötrofil, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve SII değeri postoperatif dönemde istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunurken, lenfosit, trombosit, hemoglobin ve hematokrit değerleri anlamlı düşük saptandı. Gruplar arası laboratuvar parametrelerinin preoperatif ve postoperatif ölçüm değişimleri kıyaslandığında ise postoperatif lökosit, nötrofil, nötrofil/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı ve SII değerindeki artış Grup E 'de Grup T 'ye göre istatistiksel olarak düşük saptandı. Her iki grupta postoperatif 0., 2., 4. ve 6. saat VAS skorları istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Postoperatif 0. saate göre 2., 4. ve 6. saat VAS skoru düşüşü, Grup E 'de istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Sonuç olarak meme kanseri cerrahisinde postoperatif analjezi yönetiminde erektör spina plan bloğu ve tramadol kullanımı kıyaslandığında, sistemik immün-inflamatuar indeks oranı üzerine etkileri incelenerek erektör spina plan bloğunun daha etkin olduğu, ayrıca etkili postoperatif analjezi için erektör spina plan bloğunun üstün olduğu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most commonly diagnosed malignancy in women and the leading cause of cancer-related deaths. It has been demonstrated that changes in immune response, which develop alongside the surgical stress response, affect cancer metastasis, recurrence, and prognosis. Anesthetic agents affect cancer pathophysiology by suppressing immune response and indirectly affecting the surgical response. In our study, we aimed to compare the effects of tramadol and erector spinae plane block (ESPB) administered for postoperative analgesia on the systemic immune-inflammatory index (SII) ratio, which is a marker of surgical stress response, in patients undergoing breast cancer surgery at the Department of Anesthesiology and Reanimation, Namık Kemal University Faculty of Medicine. A total of 120 cases aged 18-75 years, scheduled for unilateral breast cancer surgery, female gender, and who provided both verbal and written consent to participate were included in the study. These cases were divided into two groups of 60 each based on the analgesia method used: the erector spinae plane block group (Group E) and the tramadol group (Group T). Leukocyte, neutrophil, lymphocyte, platelet, hemoglobin, hematocrit, mean corpuscular volume and mean platelet volume values were recorded from hemogram samples taken before surgery and at the second postoperative hour. Preoperative and postoperative SII values were calculated and recorded based on the laboratory results. Visual analog scale (VAS) scores at postoperative 0th, 2nd, 4th and 6th hours were also recorded. In both groups, leukocyte, neutrophil, neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio, and SII values were significantly higher in the postoperative period, while lymphocyte, platelet, hemoglobin, and hematocrit values were significantly lower. When comparing the changes in laboratory parameters between the two groups preoperatively and postoperatively, the increase in postoperative leukocyte, neutrophil, neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio, and SII values was found to be statistically lower in Group E compared to Group T. Both groups had significantly lower VAS scores at postoperative 0th, 2nd, 4th and 6th hours. The decrease in VAS scores from postoperative 0th hour to 2nd, 4th, and 6th hours was statistically significantly higher in Group E. In conclusion, when comparing the effects of erector spinae plane block and tramadol on the systemic immune-inflammatory index ratio in postoperative analgesia management of breast cancer surgery, it was determined that the erector spinae plane block is more effective and superior for providing effective postoperative analgesia.