Bekir Reha Sağbaş'ın Türk mûsikîsine katkıları ve önemi
Bekir Reha Sağbaş's contributions and importance to Turkish music
  1. Tez No: 932641
  2. Yazar: ÖZGÜR GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN UYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Musikisi, Bekir Reha Sağbaş, Turkish Music, Bekir Reha Sağbaş
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
20. yüzyılın başlarından günümüze kadar Türk musikisinde hem müzikal yapıda hem de icra, eğitim ve kültürel değişimlerde kaydedilen önemli gelişmelerin bir parçası olarak, Bekir Reha Sağbaş, günümüzün önemli kanun sanatçılarından biridir. Sağbaş, icracı, müzik eğitimcisi, yazar ve araştırmacı olarak Türk musikisine önemli katkılarda bulunmuş ve çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Bu çalışma, Bekir Reha Sağbaş'ın hayatı, müzik kariyeri ve Türk musikisine katkılarını incelemeyi amaçlayan bir araştırmadır. Nitel araştırma yöntemlerinin uygulandığı bu çalışmanın ilk bölümünde, Bekir Reha Sağbaş'ın hayatı, müzik kariyeri, eğitimciliği, örnek aldığı kanuniler hakkındaki görüşleri; ikinci bölümünde ise, radyo sanatçılığı dönemi, Lâlezar türk müziği topluluğu ve konserleri, meşk sistemi halkasındaki yeri, hocalık ve yöneticiliği, icracılığı, Türk musikisi hakkında ki görüşleri, repertuvar çalışmaları, Sema Vakfı ve Uluslararası Mevlana Vakfı bünyesinde yaptığı çalışmalar, ses sistemleri hakkında ki çalışmaları, albüm çalışmaları ile özellikle Cinuçen Tanrıkorur beste külliyatı, ölümsüzlüğünün 100. yılında tanburi Cemil bey külliyatı ve kitap çalışmaları ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Özellikle Pyhtagoras (MÖ.570-495) ve Cemil Bey'in (1873-1916), yaşadıkları dönemler arasında neredeyse 2500 yıl olmasına rağmen iki sesin birbirine olan mesafesinin birbirleriyle olan ciddi benzerlikleri ses grafikleriyle açıklanmaya çalışılmıştır. Basıma girmek üzere olan“Ölümsüzlüğünün 100. Yılında Tanburî Cemil Bey”adlı eserine ait bilgilere ilk kez bu çalışmada yer verilmiştir. Bu eser Sağbaş'ın, yalnızca bir müzisyen değil, kültür taşıyıcısı olarak da önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu tez çalışması, belgesel tarama ve görüşme yöntemleri kullanılarak hazırlanmış olup, Bekir Reha Sağbaş'ın müzik kariyeri, eğitimciliği ve özellikle Tanburi Cemil Bey kayıtları ile ilgili araştırmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
From the early 20th century to the present day, Bekir Reha Sağbaş is one of the most important kanun players of our time, as part of the significant developments in Turkish music, both in musical structure and in performance, education and cultural changes. Sağbaş has made significant contributions to Turkish music as a performer, music educator, writer and researcher and has trained many students. This study is a biographical research that aims to analyze Bekir Reha Sağbaş's life, musical career and contributions of Bekir Reha Sağbaş to Turkish music. In the first part of this study, in which qualitative research methods are applied, Bekir Reha Sağbaş's life, his musical career, his education, his views on the kanunis he took as an example; In the second part, his period as a radio artist, Lâlezar Turkish music ensemble and concerts, his place in the ring of the meşk system, his teaching and management, his performance, his views on Turkish music, his repertoire works, his works within the Sema Foundation and the International Mevlana Foundation, his works on sound systems, his album works and especially Cinuçen Tanrıkorur composition corpus, tanburi Cemil bey corpus on the 100th anniversary of his immortality. In the 100th anniversary of his immortality, Tanburi Cemil Bey's corpus and book studies are discussed in detail. Especially Pyhtagoras (570-495 BC) and Cemil Bey (1873-1916), despite the fact that there are almost 2500 years between the periods they lived, the serious similarities between the distance between the two sounds are tried to be explained with sound graphics. Information about his work“Tanburi Cemil Bey in the 100th Anniversary of his Immortality”, which is about to be published, is included for the first time in this study. This work shows that Sağbaş played an important role not only as a musician but also as a culture carrier. This thesis was prepared by using documentary research and interview methods and examined Bekir Reha Sağbaş's music career, education and especially his research on Tanburi Cemil Bey recordings.