II. Wilhelm Dönemi'nde Alman Donanması ve Osmanlı Bahriyesi'nde Alman nüfuzu
German navy under Wilhelm II and German Influence in the Ottoman Navy
  1. Tez No: 932640
  2. Yazar: ÇAĞRI PALA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM TÜTÜNCÜ UĞURLUBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Denizcilik, Tarih, Marine, History
  6. Anahtar Kelimeler: Wilhelm II, Admiral Tirpitz, Ottoman-German Alliance, German Military Delegation, German Imperial Navy Special Command for Turkey, Souchoun
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 407
Özet
Bu çalışmada 1888-1918 tarihleri arasında II. Wilhelm'in Alman İmparatoru olması sonrasında Weltpolitik düşüncesi doğrultusunda İmparatorluk Donanmasını inşa etme süreci ve Alman İmparatorluk Donanmasına ait doktrin değişikliği kapsamında Almanya ve Osmanlı İmparatorlu arasında meydana gelen donanma ilişkilerinin I. Dünya Savaşına dek uzanan tarihsel süreci tüm özellikleriyle araştırıldı. Özellikle Alman İmparatorluk Donanmasının kuruluşuna giden süreçte donanmanın tarihi süreci üzerine yoğunlaşarak Amiral Tirpitz'in donanma komutanı olmasından sonra filo inşasına yönelik çıkarılan kanunlar merkezinde donanmanın evrimi üzerinde tespitlerde bulunuldu. Bununla birlikte Osmanlı Donanmasının modernizasyonu kapsamında Almanya'dan gelen askeri ıslaht heyetinin tespitleri, donanma personelinin eğitimi ve Alman militarizmi doğrultusunda silah ve tersane müteşebbisleri tarafından donanmanın yeniden yapılandırılması kapsamında gerçekleştirilen satışlar ile İngiltere merkezli diğer müteşebbis firmalar arasında meydana gelen rekabet irdelenmiştir. Son olarak, Birinci Dünya Harbine giriş sürecinde Alman emperyalizminin yayılma ideolojisi doğrultusunda Osmanlı Bahriyesindeki nüfuz alanları üzerinden tespitlerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimler: II. Wilhelm, Amiral Tirpitz, Osmanlı-Alman İttifakı, Alman Askeri Heyeti, Alman İmparatorluk Donanması Türkiye Özel Kumandanlığı, Souchoun.
Özet (Çeviri)
In this study, the historical process of the naval relations between Germany and the Ottoman Empire between 1888 and 1918 until World War I within the scope of the process of building the Imperial Navy in line with the Weltpolitik thought after the German Emperor Wilhelm II became the German Emperor and the doctrinal change of the German Imperial Navy was investigated with all its features. In particular, by focusing on the historical process of the navy in the process leading to the establishment of the Imperial German Navy, determinations were made on the evolution of the navy in the center of the laws enacted for the construction of the fleet after Admiral Tirpitz became the commander of the navy. In addition, the findings of the military reform committee from Germany within the scope of the modernization of the Ottoman Navy, the training of naval personnel, and the sales made by arms and shipyard entrepreneurs in the scope of the restructuring of the navy in line with German militarism and the competition between other UK-based entrepreneurial companies are examined. Finally, in the run-up to the First World War, the areas of influence in the Ottoman Navy in line with the expansionist ideology of German imperialism are analyzed.