Musa Carullah Bigiyef'in Tanrı ve din tasavvuru
Musa Carullah Bigiyef's conception of God and religion
- Tez No: 932654
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TOKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tanrı Tasavvuru, İlahi Rahmet ve Adalet, İctihad ve Reform, Conception of God, Divine Mercy and Justice, Ijtihad and Reform
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, Mûsâ Cârullah Bigiyef'in Tanrı ve din tasavvuru üzerine odaklanmakta ve onun fikirlerinin İslam düşüncesinde modernleşme, reform ve yenilikçilik okumaları süreçlerine katkısını ele almaktadır. Tez dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, Bigiyef'in hayatı ve entelektüel arka planı ele alınarak, onun farklı coğrafyalarda edindiği tecrübelerin düşünce dünyasına etkisi değerlendirilmiştir. İkinci bölüm, Bigiyef'in Tanrı tasavvurundaki ilahi rahmet ve adalet kavramlarının rolünü incelemektedir. Bu bağlamda, cehennem azabının ebediliği, akıl ve vahiy dengesi ve Tanrı'nın insanla ilişkisine dair görüşleri ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, Bigiyef'in din anlayışını irdeleyerek, onun mezhepler üstü yaklaşımı, kadın haklarına verdiği önem ve dini eğitime yönelik eleştirileri üzerinde durmaktadır. Bigiyef, mezheplerin ayrıştırıcı etkisine karşı, İslam'ın birleştirici özüne vurgu yapmış ve toplumsal barışın sağlanmasında dinin rehberlik rolünü ön plana çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on Mûsâ Jârullâh Bigiyev's conception of God and religion, examining his contributions to the processes of modernization, reform, and renewal in Islamic thought. The thesis consists of four main chapters. The first chapter explores Bigiyev's life and intellectual background, assessing the impact of his experiences in different geographical regions on his worldview. The second chapter analyzes the role of divine mercy and justice in Bigiyev's conception of God. In this context, his views on the eternity of hellfire, the balance between reason and revelation, and God's relationship with humanity are discussed. The third chapter examines Bigiyev's understanding of religion, focusing on his supra-sectarian approach, his emphasis on women's rights, and his critiques of religious education. Bigiyev opposed the divisive effects of sectarianism, emphasizing the unifying essence of Islam and highlighting the role of religion as a guiding force in ensuring social harmony.