Kentsel mekan aydınlatmasının bireylerin güvenliği üzerine etkisi: İzmir Alsancak ve Etiler Mahalleleri örneği
The effect of urban space lighting on the safety of individuals: The example of Izmir Alsancak and Etiler Neighborhoods
  1. Tez No: 932653
  2. Yazar: TÜLİN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜRAY YONTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Alsancak Mahallesi, Etiler Mahallesi, Güvenlik, Kent, Alsancak Neighborhood, Etiler Neighborhood, Lighting, Safety, Urban
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Kentsel mekan aydınlatması, ışık tasarımı ve renk sıcaklığı gibi aydınlatma tekniklerinin kullanılmasıyla, kentsel alanlarda gece görüş koşullarının iyileştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Aydınlatma armatürleri, hedef bölgelerdeki ışık miktarını artırarak şehir estetiği, enerji verimliliği, sürdürülebilirlik ve güvenlik gibi unsurlarla kentsel yaşam kalitesine katkı sağlamaktadır. Bu durum, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin dayanıklı altyapılar oluşturmayı amaçlayan 9. hedefi ile insan yerleşimlerini sürdürülebilir kılmayı hedefleyen 11. hedefiyle doğrudan ilişkilidir. Bu bağlamda, çalışmada kent aydınlatmasının güvenlik üzerindeki etkileri, 1960 yılında Kevin Lynch tarafından ortaya atılan iz teorisinden hareketle seçilen Alsancak ve Etiler Mahalleleri örnekleri üzerinden analiz edilmiştir. Bu teori suçu, kentlilerin sürekli kullandıkları cadde veya sokakları inceleyerek açıklamaya çalışır. Veri toplama sürecinde nitel bir araştırma yöntemi olan yarı yapılandırılmış mülakat tekniğinden yararlanılmıştır. Mahalle muhtarları, Konak İlçe Emniyet Müdürü ve yerleşiklerden elde edilen bulgular içerik ve sıklık analizleriyle çözümlenmiştir. Analiz sonucunda; aydınlatma armatürlerinin dış etkilere açık olduğu, bakım ve onarım hizmetlerinde tam etkinliğin sağlanamadığı, ara yollar ile yeşil donatı alanları gibi sıklıkla kullanılan alanlarda aydınlatmaların yetersiz olduğu, sokak aydınlatmalarının suçu caydırıcı etkisinin yanında güvenlik algısını artırıcı bir unsur olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Aydınlatma tasarımında toplumsal ihtiyaçlara odaklanarak katılımcı bir anlayışla güvenlikle ilgili sorunların en aza indirileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Urban lighting is defined as the improvement of night vision conditions in urban areas through the use of lighting techniques such as light design and color temperature. Lighting fixtures enhance the amount of light in targeted areas, contributing to urban life quality by addressing elements such as city aesthetics, energy efficiency, sustainability, and safety. This aligns directly with the United Nations Sustainable Development Goals, particularly Goal 9, which aims to build resilient infrastructure, and Goal 11, which focuses on making human settlements sustainable. In this context, the study analyzes the effects of urban lighting on safety through examples from Alsancak and Etiler neighborhoods, guided by the path theory introduced by Kevin Lynch in the 1960s. This theory seeks to explain crime by examining streets or avenues frequently used by urban dwellers. In the data collection process, a qualitative research method, the semi-structured interview technique, was utilized. Findings obtained from neighborhood headmen, the Konak District Police Chief, and local residents were analyzed through content and frequency analysis. As a result of the analysis, it was concluded that lighting fixtures are vulnerable to external factors, full effectiveness in maintenance and repair services has not been achieved, lighting is insufficient in frequently used areas such as alleys and green spaces, and street lighting has a deterrent effect on crime as well as enhancing the perception of security. It is believed that focusing on societal needs in lighting design with a participatory approach will minimize security-related issues.