Distributed routing and wavelength assignment in WDM networks
Dalgaboyu anahtarlama ağlarında dağıtık yönlendirme ve dalgaboyu atama
- Tez No: 93268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY GÖNENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalgaboyu Anahtarlama, Dalgaboyu Değiştirme, Dalgaboyu Yönlendirme, Dalgaboyu Atama, Optik Ağlar iv, Wavelength Division Multiplexing (WDM), Wavelength Conversion, Wavelength Routing, Wavelength Assignment, Optical Networks m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz DAUÎABOYUANAHTARLAMAAGLARINDADAGITIK YÖNLENDİRME VEDALGABOYU ATAMA BAŞBUĞOGLU, Osman Doktora Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Güney GÖNENÇ Ocak 2000, 113 sayfa Dalgaboyu anahtarlama ağlarında yönlendirme ve dalgaboyu atama yaklaşımları araştırıldı. Yeni bir dağıtık yönlendirme ve dalgaboyu atama algoritması, ve bu yeni metoda dayalı iki yeni yönlendirme ve dalgaboyu atama algoritması geliştirildi. Bu yeni algoritmalar hat sıkışıklığı, dalgaboyu değiştiricisi sıkışıklığı, dalgaboyu kullanımı, dalgaboyu değiştiricisi kullanımı gibi parametreleri metrik olarak kullanmaktadırlar. Algoritmaların verimliliğini ölçmek için bir benzetim yazılımı da geliştirildi. Algoritmalar bundan sonra diğer yaklaşımlarla ve sistem parametreleriyle kendi parametrelerine olan tepkileri açısından değerlendirilmek üzere denendi. Benzetim sonuçları algoritmaların tanınmış yöntemlerden daha iyi tıkanma peformansı gösterdiğini göstermekle birlikte bu algoritmaların optik katmanda onarım için de temel olarak kullanılabileceklerini gösterdi. Ayrıca, dalgaboyu değiştiricilerin yerleştirilmesi için bazı buluşsal yöntemler de önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISTRIBUTED ROUTING AND WAVELENGTH ASSIGNMENT IN WDMNETWORKS BAŞBU?O?LU, Osman Ph.D., Department of Electric and Electronics Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Güney GÖNENÇ January 2000, 1 13 pages Routing and wavelength assignment approaches in wavelength division multiplexing networks have been studied. A new distributed method for routing and wavelength assignment and two new wavelength routing and assignment algorithms based on the new method are developed. These novel algorithms use new metrics derived from parameters like link congestion, wavelength converter congestion, wavelength converter utilization, wavelength utilization. A simulator to measure the efficiency of algorithms has been developed as well. Algorithms are then tested for comparison to other approaches and for their responses to algorithm and system parameters. While the simulation results have revealed that the algorithms provide better blocking performances when compared to well known approaches they also showed that the new wavelength routing algorithms may be used as a basis for restoration in optical layer. Furthermore, some heuristic methods have been proposed for wavelength converter placement when sparse wavelength conversion is used.