Hastaların kişilik tiplerinin tedavide ortak karar verme üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of patients' personality types on shared decision making in treatment
- Tez No: 932703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN GAMSIZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ortak karar verme, kişilik tipleri, dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk, nevrotizm, açıklık, Shared decision-making, personality types, extraversion, agreeableness, conscientiousness, neuroticism, openness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, bir üniversite hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuruda bulunan hastaların kişilik tiplerinin tedavide ortak karar vermeyi (OKV) nasıl etkilediğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın evrenini 15.04.2024 – 15.08.2024 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran ve dâhil olma kriterlerini karşılayan 400 kişi oluşturmaktadır. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Birinci Basamakta Hasta Ortak Karar Verme Beklentisi Veri Formu (BİHOVF) ve Beş Faktörlü Kişilik Envanteri Türkçe Formu (BFKETF) olmak üzere üç anket uygulanarak veriler toplanmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS v.22 paket programıyla yapılmıştır. Bulgular: BİHOVF puanlamasına göre katılımcıların %99,2'sinin hekimle ortak karar verme beklentisi vardır. Katılımcıların %27,8'inin en az 1 kronik hastalığı mevcuttu. Kronik hastalığı olup hastalığıyla ilgili araştırma yapanların dışa dönüklük (p=0,029) ve açıklık puanı (p=0,004), araştırma yapmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Sosyal medya aracılığıyla araştırma yapanların açıklık puanı istatistiksel olarak anlamlı yüksek çıkmıştır (p=0,024). BİHOVF puanı yüksek olanların tedavi karar verme aşamasında görüş bildirmesi daha yüksek bulunmuş olup istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,054). Dışa dönüklük puanı fazla olanların tedavinin kendilerine uygunluğunu sorarak görüş bildirmesi istatistiksel olarak anlamlı (p=0,040) bulunmuştur. Uyumluluk puanı yüksek olanların dozun ne olacağını sormalarının istatistiksel olarak anlamlı (p=0,016) olduğu görülmüştür. Kendine düşen sorumlulukları soranların dışa dönüklük (p=0,060) ve nevrotizm puanları (p=0,078) daha yüksek bulunmuş olup istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Çalışmamızda hastaların kişilik tipleri ve Ortak Karar Verme beklentileri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu durum katılımcıların yaş ortalamasının düşük olması ile ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In this study, we aimed to investigate how the personality types of patients who applied to a university hospital family medicine outpatient clinic, affect shared decision-making (OKV) in treatment. Materials and Methods: The population of our study consists of 400 individuals who applied to the Family Medicine outpatient clinics at Duzce University Research and Application Hospital between April 15, 2024 and, August 15, 2024, and met the inclusion criteria. Data were collected through three questionnaires administered to the participants: a Sociodemographic Information Form, the Patient Expectation for Shared Decision-Making in Primary Care Data Form (BIHOVF), and the Turkish version of the Five-Factor Personality Inventory (BFKETF). Statistical analyses were conducted using IBM SPSS v.22 software. Results: According to the BIHOVF scoring, 99.2% of the participants had an expectation of shared decision-making with their physician. Among the participants, 27.8% had at least one chronic illness. Those with chronic illnesses who conducted research about their condition had statistically significantly higher extraversion (p=0.029) and openness scores (p=0.004) compared to those who did not conduct research. The openness score was found to be statistically significantly higher among those who conducted research via social media (p=0.024). Participants with higher BIHOVF scores were more likely to express their opinions during treatment decision-making, although this was not statistically significant (p=0.054). Individuals with higher extraversion scores were statistically significantly more likely to inquire about the suitability of treatment for themselves (p=0.040). Those with higher agreeableness scores were statistically significantly more likely to ask about the dosage (p=0.016). Those who inquired about their own responsibilities had higher extraversion (p=0.060) and neuroticism scores (p=0.078), though this was not statistically significant. Conclusion: In our study, no significant relationship was found between patients' personality types and their expectations of Shared Decision-Making. This outcome has been associated with the relatively young average age of the participants.