Synthesis and characterization of conducting polymers based on grafted atactic polypropylene
Aşılı ataktik polipropilen esaslı iletken kopolimerin sentez ve karakterizasyonu
- Tez No: 93278
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ KÜÇÜKYAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Atactic Polypropylene, 4-Vinylpyridine, Poly (4-Vinylpyridine) Graft Copolymer, Quaternization, Absorbed Dose and Iodine Dopping. iv tC YİteSEKÖ?REriM KDRBLU
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz AŞILI ATAKTIK POLİPROPİLEN ESASLI İLETKEN KOPOLİMERİN SENTEZ VE KARAKTERİZASYONU Javaherian, Aref Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz Temmuz 2000, 112 sayfa 4-vinilpiridin, farklı kompozisyonlarda ve farklı absorbsiyon dozlarında ataktik polipropilene gama radyasyonu ile aşılandı. Radyasyon dozu, bileşim ve metanol etkileri incelendi. Absorbsiyon doz miktarı arttıkça, % verimin beklenmedik bir şekilde düştüğü gözlendi ve absorbsiyon dozu 0.10 kGy ve MeOH/4-VP mol oranı 3.29 iken, minimum % verim elde edildi.Elde edilen ürünlerin bir miktar poly (4-VP) içerdiği gözlendi. Kuaternize edilen aşı kopolimer yüksek 4-VP oran içerdiğinde (-29), suda tamamen çözündüğü ve ürünlerin morfolojik yapıları incelendiğinde, 4-VP segmanlarının APP matrisi içinde küresel yapıda olduğu görüldü. iyot ile dop edilen aşı kopolimer ürünleri bir miktar iletkenlik gösterirken, hava atmosferine maruz kaldıklarında iletkenliklerinin azaldığı tesbit edildi. Elde edilen ürünlerin yapıları hakkındaki bilgiler, Element Analizi, 1H-NMR ve FT-IR spektroskopileri ile elde edildi. Ürünlerin ısıl bozun ma lan, DSC ve TGA metodlan ile izlendi. Isıl analiz metodu, elde edilen aşı kopolimerierin 90-1 00°C arasında eridiğini gösterdi. Anahtar Kelimeler Ataktik Polipropilen, 4-vinilpiridin, Aşı Kopolimer, Kuaternizasyon, Absorbsiyon Dozu ve iyot Dop. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF CONDUCTING POLYMERS BASED ON GRAFTED ATACTIC POLYPROPYLENE Javaherian, Aref Ph.D., Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz July 2000, 112 pages 4-vinylpyridine (4-VP) has been grafted to Atactic polypropylene (APP) at different absorbed dose of gamma irradiation. Effect of irradiation dose, compositions and also MeOH were investigated. The percent yield was unexpectedly decreased as the absorbed dose rose, and minimum percent yield was obtained at MeOH/4-VP ratio of 3.29 and absorbed dose of 0.10 kGy.It was also observed that some amount of poly (4-VP) homopolymers are formed during irradiation of reactants. Quaternized graft copolymers at high 4-VP content (-29%) were found to be completely soluble in water and the morphology of the casted films were in the form of microphase of 4-VP in APP matrix. Iodine dopped quaternized graft copolymer showed some degree of conductivity which did not change too much upon exposure to air atmosphere. All the obtained products were characterized by Elemental Analysis, 1H-NMR and FT-IR Spectroscopies to give information about the nature of the products. Thermal characteristics of all the products were studied by DSC and TGA methods. Thermal analysis showed that graft copolymers began melting in between 90-1 00°C.