Perioküler bazal hücreli karsinomlarda karbonik anhidraz IX düzeyi ve serum antioksidan enzim düzeylerinin araştırılması
Investigation of carbonic anhydrase IX levels and serum antioxidant enzyme levels in periocular basal cell carcinoma
- Tez No: 932791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bazal Hücreli Karsinom, Karbonik Anhidraz IX, Katalaz, Süperoksit Dismutaz, Glutatyon Peroksidaz, Basal Cell Carcinoma, Carbonic Anhydrase IX, Catalase, Superoxide Dismutase, Glutathione Peroxidase
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Perioküler bazal hücreli karsinomlarda (BHK) karbonik anhidraz IX'un (CA-IX) immünhistokimyasal ekspresyonu ile serumda CA-IX ve temel antioksidan enzim düzeylerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya prospektif olarak 15 BHK hastası dahil edildi. Total olarak ve en az 2 mm temiz cerrahi sınırla çıkartılan tümör dokusunda immünhistokimyasal (İHK) olarak CA-IX ekspresyonu değerlendirildi. Hastalardan preoperatif alınan venöz kan örneğinden elde edilen serum örneklerinde Süperoksit Dismutaz 1 (SOD1), Katalaz (CAT), Glutatyon Peroksidaz 1 (GPX1) ve CA-IX enzim protein düzeyleri ELİSA yöntemi ile ölçüldü. Aynı hastalarda, BHK tedavisine yönelik temiz cerrahi sınır ile total eksizyon yapıldıktan 1 ay sonra, serum SOD1, CAT, GPX1 ve CA-IX enzim protein düzeyleri tekrar değerlendirildi. Kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş, herhangi bir sistemik hastalığı olmayan üst göz kapağı blefaroplasti cerrahisi geçiren 18 hasta dahil edildi. Eksize edilen üst kapak cilt dokusunda İHK ile CA-IX ekspresyonu incelendi. Alınan serum örneklerinde SOD1, CAT, GPX1 ve CA-IX enzim protein düzeyleri ölçüldü. Bulgular: BHK grubunda yapılan incelemelerde, kontrol grubuna kıyasla preoperatif serum CA-IX seviyelerinin daha yüksek, serum GPX1, CAT ve SOD1 seviyelerinin ise daha düşük olduğu tespit edildi (p = 0.001). Çalışmaya katılan 15 BHK hastasının 11'inde (%73), İHK incelemesinde CA-IX boyanmasının pozitif olduğu tespit edildi. İHK boyama sonuçlarına göre, CA-IX boyanması pozitif olan hastaların postoperatif serum CA-IX değerlerinin daha yüksek olduğu görüldü (p = 0.014). BHK hastalarında cerrahi sonrası 1. ayda SOD1 ve GPX1 seviyelerinde artış, CA-IX seviyesinde ise azalma görüldü (p < 0.05). Preoperatif serum CA-IX ile CAT, SOD1 ve GPX1 arasında negatif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (p < 0,05). Postoperatif serum CA-IX ile GPX1 arasında da negatif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu saptandı (p < 0.05). Perioküler bölge dışında BHK hikayesi olan hastalarda ise preoperatif ve postoperatif CAT seviyelerinin daha yüksek olduğu izlendi (p < 0.05). İnfiltratif tip BHK grubunda, preoperatif serum CA-IX düzeyleri nodüler ve nodülokistik tip BHK gruplarından daha yüksek tespit edildi (p < 0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre, CA-IX perioküler BHK dokularında yüksek oranda bulunmaktadır. CA-IX'un, BHK hastalarının serumlarında da sağlıklı bireylerden daha yüksek tespit edilmesi, bu enzimin sadece tümör dokusunda lokalize olarak değil sistemik olarak da dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. BHK hastalarında daha düşük tespit edilen antioksidan enzim düzeyleri, bu hastalardaki olası sistemik oksidatif stresin göstergesi olarak etyolojiden sorumlu olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the immunohistochemical (IHC) expression of Carbonic Anhydrase IX (CA-IX) in periocular basal cell carcinoma (BCC), as well as the levels of CA-IX and key antioxidant enzymes in serum. Materials and Methods: Fifteen BCC patients were prospectively included in the study. IHC analysis of CA-IX expression was performed on tumor tissue removed with clear surgical margins of at least 2 mm. Serum samples obtained from venous blood collected preoperatively from the patients were analyzed for the enzyme protein levels of Superoxide Dismutase 1 (SOD1), Catalase (CAT), Glutathione Peroxidase 1 (GPX1), and CA-IX using the ELISA method. After one month, serum levels of SOD1, CAT, GPX1, and CA-IX were re-evaluated in the same patients following complete excision with clear surgical margins for BCC treatment. A control group of 18 age- and gender-matched patients with no systemic disease and who underwent upper eyelid blepharoplasty was included. IHC analysis of CA-IX expression was performed on the excised upper eyelid skin tissue. Serum levels of SOD1, CAT, GPX1, and CA-IX enzyme proteins were also measured. Results: In the BCC group, preoperative serum CA-IX levels were significantly higher and serum GPX1, CAT, and SOD1 levels were significantly lower compared to the control group (p = 0.001). CA-IX staining was positive in 11 out of 15 BCC patients (73%) based on IHC analysis. Postoperative serum CA-IX levels were higher in patients with positive CA-IX staining (p = 0.014). At one month post-surgery, an increase in SOD1 and GPX1 levels and a decrease in CA-IX levels were observed in BCC patients (p < 0.05). A negative and statistically significant correlation was found between preoperative serum CA-IX levels and CAT, SOD1, and GPX1 levels (p < 0.05). Similarly, a negative and significant correlation was found between postoperative serum CA-IX and GPX1 levels (p < 0.05). In patients with a history of BCC except from periocular region, preoperative and postoperative CAT levels were found to be higher (p < 0.05). In the infiltrative type BCC group, preoperative serum CA-IX levels were found to be higher than in the nodular and nodulocystic type BCC groups (p < 0.05). Conclusion: The results of our study indicate that CA-IX is highly present in periocular BCC tissues. The higher serum levels of CA-IX in BCC patients compared to healthy individuals suggest that this enzyme should be considered not only as localized in tumor tissue but also as a systemic marker. The lower levels of antioxidant enzymes detected in BCC patients may be responsible for the etiology as an indicator of possible systemic oxidative stress in these patients.