Multiobjective decision making: An interactive approach and discrete representation of the efficient frontier
Çok amaçlı karar verme: Bir etkileşimli yaklaşım ve etkin yüzeyin ayrık noktalarla temsili
- Tez No: 93281
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Amaçlı Karar Verme, Etkileşimli Yaklaşım, Genel Monoton Fayda Fonksiyonu, Etkin Yüzeyin Ayrık Temsili vı, Multiobjective Decision Making, Interactive Approach, General Monotone Utility Function, Discretization of the Efficient Frontier
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
oz ÇOK AMAÇLI KARAR VERME: BİR ETKİLEŞİMLİ YAKLAŞIM VE ETKİN YÜZEYİN AYRIK NOKTALARLA TEMSİLİ Karasakal (Köktener), Esra Doktora, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Köksalan Mayıs 2000, 161 sayfa Bu tezde çözüm alanı kısıtlar ile tanımlanan (sürekli çözüm alanlı) çok amaçlı karar problemini ele aldık. Karar vericinin en çok tercih ettiği çözüme yakın bir çözüm bulmak için çözüm alanını daraltmaya dayanan etkileşimli bir yaklaşım geliştirdik. Bu yaklaşım, karar vericinin örtük genel bir monoton fayda fonksiyonuna sahip olduğunu varsaymaktadır. Yaklaşımımızda, karar vericinin olurlu bir çözümle etkin yüzeyin bir kısmını bastıran hipotetik bir çözümü (bölüm ideali) karşılaştırması istenmektedir. Olurlu çözüm bir bölüm idealine tercih edildiğinde, bastırılan etkin yüzeyin atılmasıyla çözüm alanı küçültülmektedir. Çözüm alanındaki bu küçültme birbirinden kopuk birçok bölgeden oluşan bir alanın oluşmasına neden olur. Küçültülmüş çözüm bölgesinin tanımlanmasını araştırıp yüksek ölçüde tercih edilen olurlu çözümleri vebölüm ideallerini bulmak için yöntemler geliştirdik. Bu fikirleri karar vericinin en çok tercih ettiği çözüme yaklaşan bir yaklaşımda birleştirdik. Ayrıca, etkin yüzeyi temsil eden bir çözümler altkümesi belirlemeye yönelik bir yaklaşım geliştirdik. Bu yaklaşımda, etkin yüzeyin şekline benzer bir fonksiyon kullandık. Bu fonksiyondan, çeşitli yönlerde etkin yüzeye, bu yüzeyi temsil edecek çözümler yansıttık. Metodu rassal olarak tanımlanan problemler üzerinde test ettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTIOBJECTIVE DECISION MAKING: AN INTERACTIVE APPROACH AND DISCRETE REPRESENTATION OF THE EFFICIENT FRONTIER Karasakal (Köktener), Esra Ph.D., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat Köksalan May 2000, 161 pages We consider the multiple criteria decision making problem where the solution space is defined by a set of constraints in this dissertation. We develop an interactive approach based on solution space reduction in order to find a highly preferred solution of the decision maker (DM). The approach assumes that the DM has an implicit general monotone utility function. The DM is required to compare a feasible solution with a hypothetical solution (partition ideal) that dominates a portion of the efficient frontier. Whenever the DM prefers a feasible solution to a partition ideal (PI), the solution space is reduced by eliminating the portion of the efficient frontier dominated by that PI. This reduction in the solution space leads to a reduced space made up of disconnected subregions. If the DM prefers the PI to the feasible solution, then a subregion is divided into smaller subregions. We investigate the iiiissues that arise in the representation of the reduced solution space. We develop procedures for generating highly preferred feasible solutions (incumbent solutions) and Pis. We incorporate these ideas into an approach that converges to the neighbourhood of the most preferred solution of the DM. We also develop an approach that seeks to find a representative discrete subset of the efficient frontier. This procedure fits a function that approximates the shape of the efficient frontier. Using the fitted function, we make projections onto the efficient frontier in different directions in order to obtain a representative subset of the efficient frontier. The procedure is tested on randomly generated problems.