Properties of the Tl- and Bi- based superconducting ceramics and tapes under magnetic field and gamma irradiation
Tl- ve Bi- tabanlı süperiletken seramik ve şeritlerin manyetik alan ve gamma ışıması altındaki özellikleri
  1. Tez No: 93282
  2. Yazar: TAREK SAİD KAYED
  3. Danışmanlar: PROF. HÜSNÜ ÖZKAN, PROF. NİZAMİ GASANLY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Tc'li bileşikler, Bi- ve Tl- tabanlı üstün iletkenler, katlnlama, kritik akımlar, geçiş sıcaklığı, Powder-In-Tube yöntemi vı, High-Tc compounds, Bi- and Tl-based cuprates, doping and substitution, critical currents, transition temperature, Powder-In- Tube method. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz Tl- VE Bi- TABANLI SUPERİLETKEN SERAMİK VE ŞERİTLERİN MANYETİK ALAN VE GAMMA IŞIMASI ALTINDAKİ ÖZELLİKLERİ KAYED.TarekSaid Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Özkan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nizami Gasanly Aralık 2000, 92 sayfa Tl-tabanlı süperiletkenlerin oluşumunda ve özelliklerinde bor ve lityum katkılamanın etkileri çalışıldı. Bor ve lityum atomları sırasıyla % 10 ve % 1.9 oranlarına kadar öngörülen bileşik Tl^gBaaCaaiCusO* oksitlerine eklenerek katıhal reaksiyonu uygulandı. Sırasıyla % 0.8-1.0 ve % 0.15-0.19 aralıklarında Bor ve Lityum katkılama, Tl-2223 fazının oluşumunu artırmakta, örneklerin kritik sıcaklıklarını ve kritik akım yoğunluklarım önemli oranda yükseltmektedir. Daha yüksek oranlarda bor ve lityum katkılama Tl-2223 fazım yok etmekte, Tl-2212 fazım azaltmakta ve süperiletken olmayan fazlar oluşturmaktadır. Bi-2223 şerhlerinin kritik sıcaklıkları, kritik akımları ve V-I özellikleri Tc dolayında magnetik alan ve gama ışınlama altında incelendi Magnetikalanın 100 mT ya artmasının Tc'yi 100 K'den 96 K'e düşürdüğü gözlendi. 100-1 10 K aralığında 20-50 mT'ya kadar düşük magnetik alanlarda Ic düzenli olarak % 75-85 oranında azalmakta, magnetik alanın yükselmesiyle I« daha düşük oranda azalarak sıfıra yaklaşmaktadır. Ic-B grafiğinin düşük alanlarda (100 K de 30 mT ya ve 108 K de 10 mT ya kadar) eksponansiyel olmadığı, magnetik alan ve sıcaklığın artmasıyla, elektriksel akıma magnetik akının artan etkisini yansıtan eksponansiyel düşüşe geçtiği gözlenmiştir. Teyplerin geçiş sıcaklığı 50 MR'a kadar y dozu altında 109 K' den 106 K' e düşmektedir. Bu değişiklik büyük ölçüde ilk 10 MR altında meydana gelmektedir. Teyplerin kritik akımları 10 MR'a kadar olan, düşük y-ışınlama dozu altında % 50-60 oranında azalmakta, bunu takiben 50 MR'a ulaşan doz artışında çok az değişmektedir. Gama ışınlamasının oksijen ve yük taşıyıcıların anizotropilerini azalttığım bununda Tc ve Ic de gözlenen azalmalara neden olduğunu önermekteyiz. Tanecikler arasında SIS-tipi olan bağlantılar y-ışınlamasıyla etkin olarak değişmemektedir. Tüp içinde toz (PIT) metoduyla oldukça iyi özellikler gösteren Tl- tabanlı teypler hazırlandı ve bunların elektriksel özellikleri değişik sıcaklıklarda, magnetik alan ve y-ışınlama altında incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPERTIES OF THE Tl- AND Bi-BASED SUPERCONDUCTING CERAMICS AND TAPES UNDER MAGNETIC FIELD AND GAMMA »RADIATION KAYED, Tarek Said Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Özkan Co-Supervisor: Prof Dr. Nizami Gasanly December 2000, 92 pages The effects of boron and lithium dopings on the formation and properties of the Tl-based superconductors have been studied. Boron and lithium atoms up to 10 and 1.9 %, respectively, have been added to the oxides for the nominal composition, Tli.gBa2Ca2aCu30x, and the solid-state reaction method have been applied. Boron and lithium additions in the range 0.8-1.0 and 0.15-0.19 %, respectively, increase the fraction of the Tl-2223 phase and significantly improve the critical temperature and the critical current densities of the samples. Higher amounts of boron and lithium additions diminish Tl-2223 and reduce the amount of Tl-2212 phases, and cause separate nonsuperconducting phases to be formed. inThe critical temperature, critical current and V-I characteristics of Bi-2223 tapes have been studied near Tc under magnetic field and y-irradiation. Tc decreases from 109 to 96 K with increase of B up to 100 mT. In 100-110 K range Ic decreases by about 75-85 % at steady rates in low fields up to 20-50 mT, then decreases to zero at slower rates with further increase of field. The Ic vs. B plots are non-exponential in small fields (up to 30 mT at 100 K and up to 10 mT at 108 K) and change to exponential form at higher fields and temperatures due to the increased role of flux flow for the current dissipation. Tc of the tapes decreases from 109 to 106 K with increase of y-dose up to 50 MR, most of the change taking place in low doses up to 10 MR. The critical currents of the tapes decrease by about 50-60 % with y-irradiation under low doses up to 10 MR, then changes very little at higher doses up to 50 MR. We propose that y-irradiation reduces the anisotropy of the oxygen and carrier distributions in the tapes causing the decrease of Tc and Ic. But, the links between the grains, being predominantly SIS-type, have not been effectively changed with y-irradiation. Tl-based superconducting tape with relatively good properties has also been prepared by Powder-In-Tube method and its electrical properties at different temperatures, magnetic fields and y- irradiations have been studied.