The SCBS property in locally convex spaces
Lokal konveks uzaylardaki SCBS özelliği
  1. Tez No: 93280
  2. Yazar: THABET ABDEL JAWAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YURDAKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: SCBS, SBS Özellikleri, Sınırlı Faktör Edilebilme Özelliği, Yarı-diyagonal Operatörler, Yarı-normlandırılabilen Uzaylar, Asimtotik Norm- landırılabilen Uzaylar, DF Uzayları, Openness Şartı. vı, SCBS Property, SBS Property, Bounded Factrorization Prop erty, Quasi-diagonal Operators, Quasi-normable Spaces, Asymptotically Normable Spaces, DF Spaces, Openness Condition. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
oz LOKAL KONVEKS UZAYLARDAKİ SCBS ÖZELLİĞİ Abdel-jawad, Thabet Doktora, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Murat Yurdakul Kasım 2000, 43 sayfa. X,Tam, barrelled lokal konveks uzayı SCBS özelliğini sağlasın. / : X - > X birim operatörü ve T : X - > X sınırlı sürekli linear operatörü ver ildiğinde X' in B gibi tamamlanabilen bir Banach alt uzayı dışında I + T de bir izomorfizma olur. Ancak SCBS özelliğinin gerekli bir şart olmadığı anlaşılmıştır. Bu çalışmanın amacı SCBS özelliğini sağlayan Frechet ve DF uzaylarını bulmaktır. Bu bağlamda yarı normlanabilen Z-Köthe uzayları karakterize edilmiş ve asimtotik normlanabilen Frechet uzaylarına yeterli bir şart verilmiştir. Sonuçta anılan şartı sağlayan asimtotik normlanabilen Frechet uzaylarının kuvvetli düallerinin, yarı normlanabilen Z-Köthe uza ylarının ve Banach uzaylarının lokal konveks direk toplamlarının SCBS özelliğine sahip olduğu gösterilmiştir. SCBS özelliğindeki Banach uzayı için tamamlanabilme şartı aranmaz ise örneklerimize kesin LB-uzaylarmin yanı sıra; kuvvetli düali“ openness”şartını sağlayan yarı tam DF uzaylarını da katabiliriz. Son, (SBS özelliği) özelliğin doğal olarak sağlandığını vurgula- mahyız. SBS özelliğini garantilemeye çalışırken Frechet ve DF uzaylarında“openness”şartının yeni bir karakterizasyonunu elde etmiş bulunuyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SCBS PROPERTY IN LOCALLY CONVEX SPACES Abdel-jawad, Thabet Ph.D., Department of Mathematics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Murat Yurdakul November 2000, 43 pages. SCBS property (which means smallness up to complemented Banach sub- space) enables us to prove that“a bounded perturbation of an automor phism on a complete barrelled locally convex space X is stable up to some complemented Banach subspace B”. We understand that it is not a nec essary condition to have this stability mentioned above. We characterize quasi-normable /-Köthe spaces and give a sufficient condition to asymptoti cal normability in Frechet spaces in order to extend the range of the SCBS property in Frechet and DF spaces. In fact we show that quasi-normable Z-Köthe spaces, locally convex direct sums of Banach spaces and strong du als of some asymptotically normable Frechet spaces have the SCBS prop erty. If we don't require complementedness of the Banach subspace B in the SCBS property (that is the SBS property) we are able to show that“a quasi-barreled DF space X with its strong dual satisfying the openness condition has the SBS property”, hence trivially every strict L-B-space has the property SBS. Moreover, while investigating the SBS property we ob tain a new characterization to the openness condition in both Frechet and DF spaces. iii