Üniversite hastanelerinde çalışan sağlık profesyonellerinin iş doyum düzeyi araştırması; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi örneği
Research on job satisfaction level of health professionals working in university hospitals Sivas Cumhuriyet University
  1. Tez No: 932831
  2. Yazar: EMRE KEMAL KARDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Sağlık çalışanları, Job Satisfaction, Healthcare Workers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde çalışan sağlık profesyonellerinin iş doyum düzeylerini belirlemek ve buna etkide bulunan değişkenlerin analizini belirlemek için yapılmıştır. Ayrıca, iş doyumu ile sağlık kuruluşlarının insan kaynakları yönetiminde daha etkin politikalar oluşturmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, sağlık profesyonellerinin iş doyumunu etkileyen değişkenler arasında yaş, cinsiyet, medeni durum, kadro, eğitim durumu, unvan, maaş, görev, görev süreleri gibi değişkenler ele alınacak ve bu değişkenlerin iş doyumuyla olan ilişkisi incelenecektir. Bu çalışmanın önemi, sağlık profesyonellerinin iş doyumu memnuniyetlerini artırmaya yönelik ne gibi çalışmalar yapılabileceği öneriler kısmın da sunulacak olup, iş doyumsuzluğunun, olumsuz sonuçlarının önüne geçilerek neler yapılabileceğine dair öneriler sunularak, literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Araştırma Etik Kurul izni alındıktan sonra Veri toplama yöntemi olarak (01.04.2024-31.07.2024 ) tarihleri arasında SCÜ Hastanesinde Sağlık hizmetleri sınıfında çalışan (Doktor, Hemşire, Ebe, Laboratuvar Teknikeri/Teknisyeni ) yer alan çalışanlara uygulanmıştır. Çalışmada sağlık profesyonellerinin sosyo-demografik özelliklerini içeren Veri Toplama formu ile Minnesota Kısa İş Doyum“ Minnesota İş Doyumu Ölçeği (MİDÖ) 1967 yılında Weiss, Dawis, England ve Lofquist tarafından geliştirilmiştir .”(Weiss,vs 1967). Ölçek Baycan tarafından 1985 yılında Türkçeye çevrilerek geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. (Baycan, 1985). Ölçekten iç kaynaklı doyumu (1,2,3,4,7,8,9,10,11,15,19,20), dış kaynaklı doyumu (5,6,12,13,14,16,17,18) ve genel doyumu (tüm maddeler) ölçen puanlar elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Çalışmaya katılanların 187'si (%63,4) kadın ve 108'i (%36,6) erkek olmak üzere 295 birey katılmıştır. Katılımcıların 83'ü (%28,1) bekar, 212'si (%71,9) ise evlidir. Katılımcıların %42'si 124 kişiyle 30 yaş ve altında, %28,8'i 85 kişiyle 31-40 yaş aralığında, %24,7'si 73 kişiyle 41-50 yaş aralığında ve %4,4'ü 13 kişiyle 51 yaş ve üzerindedir. Çalışmaya katılan sağlık profesyonellerinin iç doyum düzeyi puanı 3,58, dış doyum puanı 3,25, genel doyum toplam puanı 3,41 olarak saptanmıştır. Demografik verilerden elde ettiğimiz bulgularda sağlık profesyonellerinin yaş gurubuna göre iç doyumları, hastanedeki görevine göre dış doyumları, görev sürelerine ve birim görev sürelerindeki çalışma yılına göre iç doyumlarında istatistiki anlam da farklılıklar bulunmuştur. Literatüre baktığımızda, ülkemizdeki sağlık profesyonelleri üzerine yapılan iş doyumu araştırmalarına göre, SCÜ Hastanesindeki sağlık çalışanlarının genel olarak iş doyumlarının iyi seviyede olduğu görülmektedir. Çalışmamızda iş doyumu üzerine yapılan istatistiki analizlerin ölçek puanlarında cinsiyet, , medeni durum, kadro, eğitim durumu, unvan, maaş değişkenlerinde bir farklılık olmaması, bu değişkenlerin araştırmamızdaki katılımcıların iş doyum düzeylerini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to use the effect of job satisfaction of healthcare professionals working at Sivas Cumhuriyet University Research and Practice Hospital throughout their commercial lives. Clinical job satisfaction evaluations help determine the impact of job performance and determine the mediating role of this job satisfaction. The importance of this study; By determining the characteristics of the positive and negative aspects in the professional lives of the job satisfaction workers, the contribution to the literature in the examination of health treatment and job satisfaction of working people is provided. After obtaining Ethics Committee permission, studies were started between ( 01.04.2024 -31.07.2024 ) as a data collection method, involving people working in health institutions (Physician, Nurse, Midwife, Laboratory Technician/Technician and Radiology Technician/Technician) at SCÜ Hospital. In the study, the Data Collection form containing the socio-demographic characteristics of health professionals and the Minnesota Short Job Satisfaction Scale were used by Baycan (1985). The validity and reliability of the questions developed in Turkish were carried out (Cronbach's alpha = 0.77). From the scale, internal satisfaction (1,2,3,4,7,8,9,10,11,15,19,20), external satisfaction (5,6,12,13,14,16,17,18) and scores measuring overall satisfaction (all items) were obtained. SPSS 22.0 statistical package program was used to analyze the data. 295 individuals, 187 (63.4%) of whom were women and 108 (36.6%) of whom were men, participated in the study. 83 (28.1%) of the participants are single and 212 (71.9%) are married. 42% of the participants, 124 people, are 30 years old and under, 28.8%, 85 people, are between the ages of 31-40, 24.7%, 73 people, are between the ages of 41-50, and 4.4%, 13 people, are 51 years old. and is on it. The basic satisfaction score of the health professionals participating in the study is 3.58; external satisfaction score is 3.25; and the total general satisfaction score is 3.41. The neutral satisfaction score of the scale is 3. If the 17 points received from the scale are less than 3, job satisfaction is considered low, and if they are greater than 3, job satisfaction is considered high. (Baycan, 1985). In the findings we obtained from the demographic data, there are permanent intervals in the internal satisfaction of the health professionals according to their age group, external satisfaction according to their duty in the hospital, and internal satisfaction according to their duty period according to statistical variables. In our research success, it is seen that the internal satisfaction and external satisfaction scores of the health professionals are sufficient, based on this, it can be evaluated that the job satisfaction of the health professionals in SCU Hospital is generally at a good level. In our study, it was found that there was no difference in the scale scores of the job satisfaction factor analyzes in terms of gender, marital status, staff, education level, title and salary, and that this variability did not affect the change in job satisfaction levels in our research.