Merhamet yorgunluğu düzeyinin çalışma yaşam kalitesi ile ilişkisi: Sağlık profesyonelleri örneği
The relationship between the level of compassion fatigue and quality of professional life: The case of medical professionals,
  1. Tez No: 453388
  2. Yazar: FATMA NUR POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Merhamet, Merhamet Yorgunluğu, Çalışma Yaşam Kalitesi, Compassion, Compassion Fatigue, Quality of Professional Life
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Merhamet, bir bireyin başka bir bireyin yaşadığı travmayı ve ağrıyı derinden fark etmesi sonucunda duyulan acıma ve üzüntü hissidir. Merhamet sağlık profesyonellerinin hastalara bakım hizmeti sunmasını kolaylaştıran önemli bir değerdir. Sağlık profesyonellerinin, hastaların yaşadıkları travma ve acıya merhamet göstermeleri, hizmet verirken empati kurmaları ve hastaların yaşadıkları travmalara uzun süre maruz kalmaları merhamet yorgunluğunun yaşanmasına neden olmaktadır. Merhamet yorgunluğu yaşayan sağlık profesyonellerinde zamanla fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tükenmişlik göstergelerine rastlanılmakta ve bu durum çalışanların çalışma yaşam kalitesini ve sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini önemli derecede etkileyebilmektedir. Bu çalışmada merhamet yorgunluğu düzeyinin çalışma yaşam kalitesi ile ilişkisi araştırılmaktadır. Araştırmanın evrenini Isparta il merkezindeki hastanelerde faaliyet gösteren sağlık profesyonelleri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 346 sağlık profesyoneline ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Pommier (2011) tarafından geliştirilen, Akdeniz ve Deniz (2016) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 24 ifadeden oluşan Merhamet Yorgunluğu Ölçeği ile Stamm (2005) tarafından hazırlanan, Yeşil ve arkadaşları (2010) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 30 ifadeden oluşan Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Merhamet yorgunluğu ile çalışma yaşam kalitesi arasındaki ilişki korelasyon analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, merhamet yorgunluğunun alt boyutları içerisinde yer alan sevecenlik boyutunun incelenmesi sonucunda merhamet yorgunluğunun sağlık profesyonelleri içerisinde yer alan kadın hemşirelerde daha çok görüldüğü ortaya çıkmaktadır. Sağlık profesyonellerinin hastaların yaşamış olduğu acı ve ağrıyı empati kurarak hizmet vermesi merhamet yorgunluğunun oluşmasına neden olmaktadır. Üniversite hastanesinde çalışan sağlık profesyonellerinin Sağlık Bakanlığı hastanesinde çalışan sağlık profesyonellerine göre daha fazla umursamaz davranış sergilemesi merhamet yorgunluğunun daha çok Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görülebileceği sonucunu beraberinde getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Compassion is the feeling of sympathy and worry as a result of an individual's awareness of a trauma and pain felt by another individual. Compassion is an important value which makes it easier for medical professionals to provide care for patients. Medical professionals' compassion for the trauma and pain that patients experience, developing empathy and prolonged exposure to the traumas experienced by patients lead to compassion fatigue. In time, physical, psychological and social exhaustion symptoms are seen in medical professionals with compassion fatigue and this may significantly influence the quality of the professional's life, as well as the quality of medical services provided. This study investigated the relationship between the level of compassion fatigue and quality of professional life. The population of the study consists of medical professionals who are employed in hospitals in the city center of the province of Isparta. 346 medical professionals were reached in scope of the study. The 24-item Compassion Fatigue Scale developed by Pommier (2011) and adapted into Turkish by Akdeniz and Deniz (2016), and the 30-item Professional Quality of Life Scale into Turkish by Yeşil et al. (2010) with the approval of Stamm (2005) were used as data collection tools. The relationship between compassion fatigue and quality of professional life was investigated using correlation analysis. According to the results of the study, based on the analysis of one of the subdimensions of compassion fatigue, tenderness, it was seen that compassion fatigue was observed more frequently in female nurses among medical professionals. The services provided by medical professionals by developing pain and trauma experienced by patients caused the occurrence of compassion fatigue. The fact that medical professionals working at the university hospital showed more indifferent behaviors than their counterparts in the hospital of the Ministry of Health shows that compassion fatigue may be seen more frequently in hospitals of the Ministry of Health.