Enfeksiyöz olmayan üveitte serum sitokin düzeyleri ile oküler enflamasyon bulguları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship between serum cytokine levels and ocular inflammation findings in non-infectious uveitis
  1. Tez No: 932862
  2. Yazar: MERVE ADEMOĞLU GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ESEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Serum interlökin, üveit, enflamasyon, sitokin, Serum interleukin, uveitis, inflammation, cytokine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Enfeksiyöz olmayan üveit hastalarında enflamatuar sitokinlerin serum düzeylerinin analizi ve sitokin seviyeleri ile üveit bulguları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kesitsel klinik çalışmaya, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları kliniğine başvuran üveit hastaları ve sağlıklı kişilerden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Üveit hastalarının demografik özellikleri ile oftalmolojik muayene, optik koherens tomografi ve fundus floresein anjiyografi bulguları kaydedildi. Klinik değerlendirme ve üveit sınıflaması Standardization of Uveitis Nomenclature (SUN) kriterlerine göre yapıldı. Tüm üveit hastalarında etyolojik nedene yönelik tetkikler istendi ve tespit edilen ilişkili sisitemik hastalık ya da spesifik üveit antitesi var ise not edildi. Çalışmaya katılan üveit hastalarının ve sağlıklı kişilerin serum örneklerinde İnterlökin-6 (IL-6), İnterlökin-10 (IL-10), İnterlökin-17A (IL-17A) ve tümör nekroz faktör alfa (TNF-α) düzeyleri insan microELİSA kitleri ile ölçüldü. Üveit hastaları ile sağlıklı kişilerden elde edilen serum sitokin düzeyleri karşılaştırıldı. Ayrıca hastalarda üveit özelliklerine göre yapılan alt gruplar arasında sitokin seviyeleri açısından fark olup olmadığı analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 23 hasta ve 23 sağlıklı katılımcı dahil edildi. Ortalama serum TNF-α ve serum IL-6 seviyeleri hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla daha yüksek bulundu ve fark istatistiksel olarak anlamlıydı (sırasıyla p=0,026, p=0,024). Ortalama serum IL-17A ve IL-10 seviyelerinde ise hasta ve sağlıklı gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi (sırasıyla p=0,84, p=0,59). Ortalama serum IL-6 seviyeleri hasta grubunda erkek cinsiyette kadınlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,039). Serum IL-10 düzeyleri bilateral tutulumlu üveit olgularında tek taraflı olgulardan anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0,003). Ortalama serum TNF-α düzeyi keratik presipitat olan grupta olmayan gruba göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,019). Sonuç: Serum IL-6 ve TNF-α seviyelerinin akut evredeki enfeksiyöz olmayan üveit hasta grubunda sağlıklı gruba göre yüksek olduğu tespit edildi. Üveit hastalarında serum sitokin seviyeleri klinisyenlere hem prognostik değerlendirme hem de hedefe yönelik tedavi sürecinde yarar sağlayabilir ve bu konuda yapılacak daha geniş katılımlı prospektif çalışmalara ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to analyze the serum levels of inflammatory cytokines in patients with non-infectious uveitis and investigate the relationship between cytokine levels and uveitis findings. Material and Methods: This prospective cross-sectional clinical study included uveitis patients who admitted to the Department of Ophthalmology at Çukurova University Faculty of Medicine, as well as a control group consisting of healthy individuals. The demographic characteristics along with ophthalmologic examinations, optical coherence tomography and fundus fluorescein angiography findings of the uveitis patients were recorded. Clinical evaluation and uveitis classification were conducted according to the Standardization of Uveitis Nomenclature (SUN) criteria. Etiological investigations were requested for all uveitis patients, and any associated systemic disease or specific uveitis entity identified was noted. Serum samples from both uveitis patients and healthy individuals were analyzed for Interleukin-6 (IL-6), Interleukin-10 (IL-10), Interleukin-17A (IL-17A), and tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) levels using human microELISA kits. The serum cytokine levels of uveitis patients were compared with those of healthy individuals. Additionally, differences in cytokine levels among subgroups of uveitis patients classified based on uveitis characteristics were analyzed. Results: The study included 23 patients and 23 healthy participants. The mean serum TNF-α and serum IL-6 levels were found to be higher in the patient group compared to the control group, and the difference was statistically significant (p=0.026 and p=0.024, respectively). However, no statistically significant difference was observed in the mean serum IL-17A and IL-10 levels between the patient and healthy groups (p=0.84 and p=0.59, respectively). The mean serum IL-6 levels were significantly higher in male patients compared to female patients (p=0.039). Serum IL-10 levels were significantly higher in uveitis cases with bilateral involvement compared to the unilateral cases (p=0.003). The mean serum TNF-α level was found to be significantly higher in the group with keratic precipitates than in the group without (p=0.019). Conclusion: Serum IL-6 and TNF-α levels were found to be higher in the acute phase of the non-infectious uveitis patient group compared to the healthy group. Serum cytokine levels in uveitis patients may provide clinicians both prognostic value and guidance in targeted treatment processes, and shed light on larger prospective studies in this field.