Floatability and adsorption characteristics of zirkon with sodium oleate
Zirkon mineralinin sodyum oleat ile yüzebilirlik özellikleri ve adsorpsiyonlanma mekanizmaları
- Tez No: 93290
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN HOŞTEN, PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Flotasyon, Sodyum Oleat, Zirkon vı, Flotation, Sodium Oleate, Zircon IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
oz ZİRKON MİNERALİNİN SODYUM OLEAT İLE YUZEBILIRLIK ÖZELLİKLERİ VE ADSORPSİYONLANMA MEKANİZMALARI Muratoğlu, Reha Aykul Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Çetin HOŞTEN Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz TOPKAYA Nisan 2000, 168 sayfa Zirkon mineralinin sodyum oleat ile yüzebilirlik özellikleri, Hallimond Tube düzeneğinde, pH 3-11 gibi geniş bir aralıkta çalışılmıştır. Elektrokinetik, yüzey gerilimi, infrared deney sonuçlan ve oleat diagramları kullanılarak toplayıcı soğurum mekanizmaları belirlenmiştir. Zirkon'un en yüksek yüzebilirlik değerleri nötr pH yakınlarında, alkali bölgeye doğru ani düşüş gösteren bir eğilim içinde elde edilmiştir. Yüzme değerleri, düşük toplayıcı derişimlerinde daha az gerçekleşmekle birlikte, pH'ın düşük toplayıcı derişimlerinde daha etkili olduğu bulunmuştur. Elektrokinetik ve solüsyonyüzey gerilimi ölçümleri, pH'ın gerek mineralin yüzey elektrik yükü üzerinde gerekse de sodyum oleat solüsyonlarının yüzey gerilimi üzerinde etkisinin olduğunu göstermektedir. Herhangi bir işleme tabi tutulmamış zirkonun yüzey elektrik yükünün (isoelectric point) sıfır olduğu nokta pH 4.4 olarak tespit edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, zirkonun pH 2.5-1 1 arasında sodyum oleat solüsyonları içinde eksi (-) yük taşıdığı ortaya çıkmıştır. İyon- moleküler oleat çeşitleri ve nötr oleik asit çökeltileri, zirkonun nötr bölge yakınlarında ve asidik pH'ta yüzebilirliğinin sebebi olarak gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLOATABILITY AND ADSORPTION CHARACTERISTICS OF ZIRCON WITH SODIUM OLEATE MURATO?LU, Reha Aykul Ph. D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Çetin HOŞTEN Co-Supervisor: Prof. Dr. Yavuz TOPKAYA April 2000, 168 pages Flotation behaviour of zircon with sodium oleate as a collector was studied in a modified Hallimond tube over a wide pH range from 3 to 11. Electrokinetic, surface tension and infrared studies were performed to suggest mechanisms for the collector action in view of oleate species diagrams. Maximum flotation recoveries of zircon were obtained at around neutral pH values with a sharp decline towards the alkaline region. The effect of pH on the flotation recovery was found to be more significant at lower sodium oleate concentrations even though the peak recovery values IIIwere unsatisfactorily low at low concentrations. Electrokinetic and solution surface tension measurements indicated that pH was effective on both the surface charge of the mineral and the surface tension of sodium oleate solutions. The isoelectric point of untreated zircon was found at pH 4.4. Zircon surface acquired a net negative charge in sodium oleate solutions and no isoelectric point was observed over the pH range 2.5 to 11. Ion- molecular oleate species and colloidal neutral oleic acid precipitates were suggested as being responsible for the flotation of zircon in the near neutral and acidic pH values, respectively.