Pediatri asistanlarının simüle pediatrik arrest olgu senaryosu üzerinden kardiyopulmoner resüsitasyonda defibrilatör veya adrenalin tercih etme ve kullanma becerilerinin değerlendirilmesi
The evaluation of pediatric assistants preference and performing skills in using a defibrillator or adrenaline during cardiopulmonary resuscitation in simulated pediatric arrest scenario
  1. Tez No: 932946
  2. Yazar: BİLGESU AKBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKŞAN DERİNÖZ GÜLERYÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner resüsitasyon, pediatrik arrest, defibrilasyon, adrenalin, Cardiopulmonary Resuscitation, Pediatric Arrest, Defibrillation, Epinephrine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Acil Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmamızda pediatri asistanlarının simüle pediatrik arrest olgu senaryosu üzerinden Amerikan Kalp Akademisi kılavuzlarına uyumunun, monitördeki ritmi tanıyarak defibrilasyon ya da adrenalin tedavi seçeneklerinden doğru olanı seçmesinin, uygun dozda uygulamasının, defibrilasyonu doğru prosedürle uygulamasının, tedaviye karar verildiği süre ile uyguladığı süre arasında geçen zamanın, demografik özellikleriyle ilişkisi araştırılmıştır. Çalışma Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında görev yapmakta olan asistanlar ile prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada pediatri eğitim yıllarına göre, simülasyonda bakılan beceriler karşılaştırılmış ve bazı becerilerde eğitim yılları ilerledikçe istatistiksel olarak anlamlı olmasa da iyileşme görülmüştür. Defibrilasyon uygulama becerisinin ise 1.ve 4.yıl asistanlarının 5.yıl asistanları ile karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı olacak şekilde daha uzun sürede gerçekleştirilebilmesi, sertifikalı kardiyopulmoner resüsitasyon kursunu almış olanların adrenalin uygulama süresinin anlamlı olacak şekilde ve diğer karar verme ve uygulama sürelerinin anlamlı olmasa da kursu almayanlara göre kısa olması teorik ve pratik eğitimlerin önemini ve sık aralıklarla tekrar edilmesinin ve mesleki tecrübenin önemli etkilerinin olduğunu göstermiştir. İlk yıllardaki asistanların son yıllardaki asistanlara göre ve sertifikalı kardiyopulmoner resüsitasyon kursu almayan asistanların alan asistanlara göre debriefing öncesinde özgüven düzeyi puanın anlamlı şekilde daha düşük olması da çalışma öncesinde pratik eğitim ve mesleki tecrübenin özgüven düzeyini arttırdığını gösterdi. Eğitim yıllarından ya da sertifikalı kardiyopulmoner resüsitasyon kursu almaktan bağımsız olarak debriefing öncesi puanların sonrasındaki puanlara göre anlamlı şekilde düşük olması da simülasyon şeklindeki pratik uygulamaların eğitime katkısındaki önemi ve özgüven düzeyini arttırıcı etkisini göstermektedir. Kardiyopulmoner resüsitasyon eğitiminde bilgi ve becerilerin teorik eğitimlerle sınırlı kalmaması, simülasyon şeklinde sık tekrarlanan pratik eğitimlere önem verilmesi, pediatrik arrest yaklaşımındaki yanlış ve gecikmiş uygulamaları azaltarak pediatrik kardiyopulmoner resüsitasyon kalitesini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
This study pursuited the relation between the demographic characteristics and pediatric assistants coherence to American Heart Academy, choosing of the right method (either defibrilator or adrenaline treatment) by recognizing the rythme on the monitör, application of the right dosage, usage of the defiblirator with the correct procedure and the time period spent between the decision of the method that would be used and application time of the decided method over the simulated pediatric arrest case scenario. The study was conducted prospectively with assistants working in the Department of Child Health and Diseases at the Gazi University Faculty of Medicine. In the study, skills assessed during the simulation were compared based on the year of pediatric training. While no statistically significant improvement was observed in some skills as training years progressed, there was a general trend of improvement. The ability to perform defibrillation was notably slower in 1st- and 4th-year residents compared to 5th-year residents, which was statistically significant. Moreover, those who had completed a certified cardiopulmonary resuscitation (CPR) course administered epinephrine more quickly than those without certification, although other decision-making and application times did not show significant differences. These results highlight the importance of both theoretical and practical training, as well as the positive effects of frequent repetition and professional experience. The study also found that first-year residents had significantly lower self-confidence levels before debriefing compared to senior residents, and those who had not completed a certified cardiopulmonary resuscitation course scored lower than their counterparts who had undergone the course. This demonstrates that practical training and professional experience can significantly improve self-confidence. Regardless of training year or taking a certified cardiopulmonary resuscitation course, the fact that the scores before debriefing were significantly lower than the scores after debriefing demonstrates the importance of practical applications in the form of simulation in contributing to education and its effect on increasing the level of self-confidence. The study suggests that cardiopulmonary resuscitation training should not be limited to theoretical education. Frequent, repetitive practical training in a simulation setting is crucial for improving the quality of pediatric cardiopulmonary resuscitation by reducing errors and delays in pediatric arrest management.