Ön ergenlerde kariyer gelişiminin yordayıcısı olarak olumlu-olumsuz mükemmeliyetçilik ve karar verme stilleri
Positive-negative perfectionism and decision making styles as a predictors of career development in pre-adolescents
- Tez No: 932964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, kariyer gelişimi, mükemmeliyetçilik, karar verme, career, career development, perfectionism, decision-making
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada önergenlerin karar verme stilleri ve olumlu olumsuz mükemmeliyetçilik düzeylerinin kariyer gelişimlerini yordayıcılık düzeylerini incelemek amaçlanmıştır. Ayrıca ön-ergenlerin kariyer gelişimleri ile karar verme stilleri alt boyutları; karar vermede özsaygı, ihtiyatlı seçicilik, umursamazlık, sorumluluktan kaçma ve mükemmeliyetçilik alt boyutlarından olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçilik özelliklerinin yordayıcılık düzeyleri incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Niğde ilinde 7 ve 8. Sınıfta öğrenim gören 291 kız 301 erkek olmak üzere 592 ön-ergenden oluşturmaktadır. Niğde merkez, Bor ve Çiftlik ilçelerinde yer alan ortaokullardan rastgele (random) örnekleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Araştırmaya katılan ön-ergenlere“Çocuklar İçin Kariyer Gelişim Ölçeği”,“Olumlu-Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği”ve“Ergenlerde Karar Verme Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, tek yönlü varyans analizi ve t testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda önergenlerin kariyer gelişimleri ile olumlu mükemmeliyetçilik düzeyleri ve karar vermede ihtiyatlı seçicilik düzeyleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde; karar vermede özsaygı arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde; karar vermede sorumluluktan kaçma ve umursamazlık karar stili arasında negatif yönlü zayıf düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Buna karşın ön-ergenlerin kariyer gelişimleri ile olumsuz mükemmeliyetçilik; panik karar verme stili arasında bir ilişkiye rastlanmamıştır. Önergenlerin kariyer gelişimlerinde cinsiyet değişkenine bakıldığında ise kız öğrencilerin kariyer gelişim düzeyleri erkek öğrencilere göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the predictive levels of decision-making styles and positive-negative perfectionism levels on the career development of pre-adolescents. Additionally, the study investigates the predictive levels of the sub-dimensions of decision-making styles (self-esteem in decision-making, cautious selectivity, carelessness, avoidance of responsibility) and the sub-dimensions of perfectionism (positive and negative perfectionism) in relation to pre-adolescents' career development. The sample of the study consists of 592 pre-adolescents, 291 girls and 301 boys, studying in 7th and 8th grades in Niğde, selected through random sampling from middle schools located in Niğde city center, Bor, and Çiftlik districts. The“Career Development Scale for Children,”“Positive-Negative Perfectionism Scale,”and“Decision-Making Scale for Adolescents”were applied to the pre-adolescents participating in the study. Multiple Linear Regression Analysis, one-way analysis of variance (ANOVA), and t-test were used for data analysis. The results of the study show that there is a moderately positive correlation between pre-adolescents' career development and their levels of positive perfectionism and cautious selectivity in decision-making; a weak positive correlation with self-esteem in decision-making; and a weak negative correlation with avoidance of responsibility and carelessness decision-making styles. However, no significant relationship was found between career development and negative perfectionism or panic decision-making style. When examining the gender variable in relation to career development, it was found that female students' career development levels differ significantly from male students.