Klinik nütrisyon tedavisi alan diyabetli yetişkin kritik hastalarda aralıklı ve sürekli enteral nütrisyon uygulamalarının glisemik kontrol ve bazı metabolik parametreler üzerindeki etkileri
The effects of intermittent and continuous enteral nutrition on glycaemic control and some metabolic parameters in adult critical patients with diabetes receiving clinical nutritional therapy
- Tez No: 932967
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI AKYOL MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, sürekli enteral beslenme, aralıklı enteral beslenme, diyabet, metabolik parametreler, Intensive care, continuous enteral nutrition, intermittent enteral nutrition, diabetes, metabolic parameters
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Diyabetli kritik hastalar için glisemik kontrol hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, yoğun bakım ünitesinde tedavi gören diyabetli kritik hastalarda, sürekli ve aralıklı enteral beslenme yöntemlerinin glisemik kontrol ve bazı metabolik parametreler üzerindeki etkilerini kıyaslamaktır. Çalışma, tek merkezli, tek kör randomize kontrollü klinik araştırmadır. %80 güç, %5 tip 1 hata ve 1,39 etki büyüklüğü için alınması gereken toplam örneklem genişliği her grupta 12 kişi olmak üzere 24'tür. Çalışmaya Aralık 2023 ile Haziran 2024 arasında Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon bölümünün yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören, yaş ortalaması 73.44 ±8.97 olan 14 erkek ve 11 kadın olmak üzere toplam 25 diyabetli hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalar hesaplanan hedef enerji gereksinimin %80'ine ulaştıktan sonra sürekli enteral beslenme grubuna (SEKontrol, n=12) veya aralıklı enteral beslenme grubuna (AE, n=13) randomize olarak atanmıştır. Hastalar gruplara atandıktan sonra bir hafta boyunca, günde 5 kez (saat 6.00, 11.00, 16.00, 21.00, ve 01.00) parmaktan kan glukozu ölçümleri yapılmıştır. Çalışma boyunca her gün alınan kanda açlık serum glukozu, alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), gamma glutamil transferaz (GGT), albümin, C-Reaktif Protein (CRP), kan üre azotu (BUN) , kreatinin, sodyum ve potasyum seviyeleri ölçülmüştür. Ayrıca çalışmanın başında ve birinci haftanın sonunda olmak üzere toplam 2 kez serum kolesterol ve serum trigliserit seviyeleri de kontrol edilmiştir. İstatiksel anlamlılık için p0.05). SE-Kontrol grubundaki hastaların tüm saatlerdeki kan glukoz seviyeleri (mg/dL), AE grubundaki hastalara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (Saat 6:00: 176,77±28,70 mg/dL vs 138,18±23,43 mg/dL, p=0.001; 11:00: 194,00±37,12 mg/dL vs. 150,81±30,11 mg/dL, p=0.004; 16:00: 193,21±34,19 mg/dL vs. 152,90±30,32 mg/dL, p=0.005; 21:00: 191,03±28,85 mg/dL vs. 151,65±23,87 mg/dL, p=0.001; 01:00: 192,03±37,45 mg/dL vs. 146,99±20,39 mg/dL, p=0.002). Hiperglisemi sıklığı, SE-Kontrol grubunda AE grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (%52,05±30,92 vs %20,85±17,57, p=0.020). Hipoglisemi sıklığı açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır (p=0.183). SE-Kontrol grubunda serum kolesterol ve trigliserit düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0.05). Aralıklı enteral beslenme, diyabetli yoğun bakım hastalarında kan glukozu yönetimi açısından daha etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Glycemic control is vital for critically ill patients with diabetes. The aim of this study was to compare the effects of continuous and intermittent enteral nutrition on glycemic control and some metabolic parameters in critically ill patients with diabetes treated in the intensive care unit. The study is a single-center, single-blind randomized controlled clinical trial. The total sample size required for 80% power, 5% type 1 error, and an effect size of 1.39 is 24, 12 in each group. The study included a total of 25 patients with diabetes, 14 males and 11 females, with a mean age of 73.44 ±8.97 years, who were treated in the intensive care units of the Anesthesia and Reanimation Department of Ankara Training and Research Hospital between December 2023 and June 2024. All patients were randomly assigned to the continuous enteral nutrition group (SE-Control, n=12) or the intermittent enteral nutrition group (IE, n=13) after reaching 80% of the calculated target energy requirement. After the patients were assigned to the groups, finger prick blood glucose measurements were performed 5 times a day (at 6.00, 11.00, 16.00, 21.00, and 01.00) for one week. Fasting serum glucose, alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), gamma glutamyl transferase (GGT), albumin, C-Reactive Protein (CRP), blood urea nitrogen (BUN), creatinine, sodium and potassium levels were measured in the blood taken every day during the study. In addition, serum cholesterol and serum triglyceride levels were checked 2 times at the beginning and at the end of the first week. For statistical significance, p0.05). Patients in the SE-Control group had significantly higher blood glucose levels (mg/dL) at all hours compared to patients in the AE group (6:00: 176.77±28.70 mg/dL vs 138.18±23.43 mg/dL, p=0.001; 11:00: 194.00±37.12 mg/dL vs. 150.81±30.11 mg/dL, p=0.004; 16:00: 193.21±34.19 mg/dL vs. 152.90±30.32 mg/dL, p=0.005; 21:00: 191.03±28.85 mg/dL vs. 151.65±23.87 mg/dL, p=0.001; 01:00: 192.03±37.45 mg/dL vs. 146.99±20.39 mg/dL, p=0.002). The frequency of hyperglycemia was significantly higher in the SE-Control group compared to the AE group (52.05±30.92% vs 20.85±17.57%, p=0.020). There was no difference in the frequency of hypoglycemia between the groups (p=0.183). There was no statistically significant difference in serum cholesterol and triglyceride levels in the SE-Control group (p>0.05). Intermittent enteral nutrition may be more effective in terms of blood glucose management in intensive care patients with diabetes.