Effect on shear strength of the clearance between the two halves of the prismatic wedge shear test mould
Prizmatik kama kesme deneyi kalıbının iki yarısı arasındaki açıklığın kayma dayanımına etkisi
  1. Tez No: 93299
  2. Yazar: T. EMRİN FİLİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER MİRATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çakıl, kayma dayanımı, kesme deneyi, prizmatik kama kesme deneyi vı, Gravel, shear strength, shear test, wedge shear test IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
öz PRİZMATİK KAMA KESME DENEYİ KALIBININ İKİ YARISI ARASINDAKİ AÇIKLIĞIN KAYMA DAYANIMINA ETKİSİ FİLİZ, T. Emrin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Türker MİRATA Aralık 2000, 105 sayfa Prizmatik kama kesme deneyi için değişik çözümleme yöntemleri arasında daha önce yapılmış olan karşılaştırmalar, çözümleme C'nin (ana yük ile kesme düzlemi arasındaki gerçek açıyı kullanan yöntem) deney kalıbının iki yansı arasındaki açıklık değiştirildiğinde, daha tutarlı sonuçlar verdiğini göstermişti. Ancak bu gözlem, kesme dayanımının, deney kalıplan arasındaki açıklıktan bağımsız olduğu varsayımına dayandırılmıştı. Daha sonra yapılan bir çalışma,çözümleme C'nin doğruluğunu pekiştirmişse de, şimdiki çalışmanın ilk bölümü, ayrı bir denetim sağlamak amacıyla, en küçük aralayıcı yüksekliğinde bile, kayma dayanımının etkilenmeyeceği bir kum örneği üzerinde, anılan görüşlerin doğrulanmasını amaçlamıştır. Ük 15 deney, çözümleme C'nin doğruluğunu bir kez daha kanıtlamış; geri kalan deneylerin değerlendirilmesinde bu yöntem kullamlmıştır. Prizmatik kama kesme deneyi kalıbının iki yansı arasındaki açıklığın kayma dayanımına etkisi, farklı tane çapı dağılımı aralıklarında, üç çakıl örneğinin 5 mm, 8 mm ve 12 mm yüksekliğinde aralayıcılar ile ve değişik yanal yükler altında denenmesiyle araştırılmıştır. Tane ezilmesini en aza indirmek ve doğrusal bir kırılma çizgisi elde etmek amacıyla, yanal yük düşük tutulmuş; ayrıca deney sıralaması, tane ezilmesinin sonuçlar üzerindeki etkisini en aza indirecek biçimde ayarlanmıştır. Prizmatik kama kesme deneyi kalıbının iki yansı arasındaki açıklığın kayma dayanımı üzerinde bir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT ON SHEAR STRENGTH OF THE CLEARANCE BETWEEN THE TWO HALVES OF THE PRISMATIC WEDGE SHEAR TEST MOULD FİLİZ, T. Emrin M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof Dr. Türker MİRATA December 2000, 105 pages Earlier comparisons between the different types of analysis for the prismatic wedge shear test (priswest) had shown that analysis C (which uses the true angle between the shear plane and the main load) gave the more consistent results when the clearance between the two halves of the mould was changed. This observation, however, was based on the implicit assumption that the shear strength of the soil is independent from the clearance between the two halves of the test mould. A later observation verified the soundness of analysis C, but as a separate check, the first iiipart of the present study was intended to ascertain theearlier views, by means of tests on sand, the strength of which would be unaffected even by the minimum height of spacer used. The first 15 priswests verified the soundness of analysis C, which was used for the subsequent priswests. The effect of the clearance between the two halves of the priswest mould was investigated by testing three different size ranges of gravel, using 5 mm, 8 mm, and 12 mm high spacers under different lateral loads. The lateral loads were kept low to rmnimize particle crushing and to enable a linear shear strength envelope to be obtained; also the order of the tests was adjusted so as to minimize the effect of particle crushing on the test results. It was concluded that the clearance between the two halves of the priswest mould does not affect the measured shear strength.