Thermal characterictics of rocket propellants
Roket yakıtlarının termal karakterizasyonu
  1. Tez No: 93298
  2. Yazar: HATİCE FAZLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE HACAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glisidil azid polimer, Hidroksil başlatıcılı polibutadien, Trietanol amin, Dioktil adipat, Roket Yakıtı bağlayıcı, Piroliz, Kütle spektrometresi, Direkt Piroliz. VI, Glycidyl Azide Polymer (GAP), Hydroxyl terminated polybutadiene (HTPB), Triethanol amine (TEA), Dioctyl adipate (DOA), Rocket popellant binder, Pyrolysis, Mass Spectrometer, Direct pyrolysis. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
öz ROKET YAKITLARININ TERMAL KARAKTERIZASYONU FAZLIOĞLU, Hatice Yüksek lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Jale Hacaloğlu Haziran 2000, 108 sayfa Gelecekteki yakıt formülasyonları için uygun bağlayıcıları ve özelliklerini belirlemek ümidiyle son 25 yıldır roket yakıtlarındaki bağlayıcı polimerlerin piroliz mekanizmaları incelenmektedir. Enerjili glisidil azid polimeri ve butadien polimeri katı roket motorlarında kullanılan bağlayıcıdırlar. Bu çalışmada Glisidil azid polimerinin (GAP) ve hidroksil başlatıcılı polibutadien (HTPB) polimerlerinin termal davranışı, termal bozunum mekanizmaları ve ürünleri değişik ısıtma programlarında direkt piroliz kütle spektrometresi tekniği kullanılarak çalışıldı. GAP ve HTPB'nin termal bozunum ürünlerini daha iyi anlayabilmek için FTIR spektrometre tekniği ile açığa çıkan gazların analizi yapıldı. Bunlara ek olarak flaş ve indirekt proliz teknikleride çalışıldı. Bu tekniklerle sadece destekleyici bilgi edinmenin dışında amaca uygun olarak değişik piroliz tekniklerinin avantaj ve kısıtlamalarıda incelendi.GAP 'm ısıl bozunmasının yan gruplardan başladığı görüldü ve oluşan ikincil polimer ürünlerinin piroliz süresince tekrar bozunduğu saptandı. HTPB'nin ise termal bozunumunun geniş bir sıcaklık aralığında olduğu ve rastgele polimer zincirinin kopması ile düşük ağırlıklı hidrokarbonların ve oligomerlerin oluştuğu gözlendi. GAP'ın ve HTPB'nin termal bozunumuna bağlayıcı madde ve plastikleştirici madde etkisini incelemek için TEA ve DOA eklendi. Analiz GAP-TEA-DOA ve HTPB- TEA-DOA karışımları hazırlanarak tekrarlandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL CHARACTERISTICS OF ROCKET PROPELLANTS FAZLIO?LU, Hatice M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Jale Hacaloğlu June 2000, 108 pages There have been several attempts over the last 25 years to examine pyro lysis mechanism of binder, in hope that the results obtained may help in the choice of binders with particular properties for future propellant formulations. Glycidyl azide polymer that is energetic polymer, and polybutadiene have been proposed for use as binders in solid rocket motors. In this study thermal behavior, thermal decomposition mechanism, and products of Glycidyl azide polymer, GAP, and hydroxyl terminated polybutadiene, HTPB, have been studied by using direct insertion probe pyrolysis mass spectrometry technique applying two different heating programs. To get a better understanding of thermal decomposition products of GAP and HTPB, indirect pyrolysis (evolved gas) analysis, were further carried out using FTIR spectroscopy technique. In addition, flash and indirect (evolved gas analysis) pyrolysis MS techniques were also applied not only to obtain supplementary data but also to determine the advantages and limits of different pyrolysis techniques for the purpose. mIt is found that decomposition of GAP starts with elimination of side groups with subsequent formation of secondary polymers which further decompose during the process. Thermal degradation of HTPB occurred in a wide temperature range due to random cleavage of polymer chain yielding small molecular weight hydrocarbons and oligomers. The effect of bonding agent, Methanol amine, TEA, and plasticizer, dioctyl adipate, DOA, on thermal characteristics and decomposition products of GAP and HTPB analysis were repeated using TEA, DOA and TEA-DO A and GAP/HTPB mixtures.