Kamu yararı faaliyet gösteren derneklerde uygulanan oyunlaştırma faaliyetlerinin gönüllüler üzerindeki etkilerinin bir dilek tut derneği 'dilek yıldızım sensin' projesi özelinde incelenmesi
Examination of the effects of gamification activities implemented in non-profit organizations on volunteers a case study of make a wish foundation's 'you are my wish star' project
- Tez No: 932997
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAKIR AKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Oyunlaştırma, İletişim, Sivil Toplum, Game, Gamification, Communication, Civil Society
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oyun Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Oyunlar medeniyetin başlangıcından beri insanlığın yoldaşı ve bireylerin kolektif bir bilinç geliştirmesine yardımcı olmuş öğelerin başında gelmektedir. Bireysel oynanan oyunlardan, çok kişi ile birlikte oynadığımız oyunlara kadar, geçmişten günümüze oyun kavramı adeta canlı bir organizma gibi değişip gelişmesine devam etmiştir. Oyunların tarihsel serüvenini de düşündüğümüzde, ortak bir çabayla oynanan oyunların insanları birleştiren yapısı, oyunların çok kuvvetli bir iletişim aracı olduğuna vurgu yapmaktadır. Günümüz teknolojilerini de göz önünde bulundurarak, oyunların bir iletişim dili olarak değerlendirilmesi, çeşitli kurum ve kuruluşların da dikkatinden kaçmamış ve bu kuruluşlar oyun ve oyunlaştırma unsurlarını kurumlarının gelişimi için uygun bir aktör olarak kullanmaya başlamışlardır. Bu duruma kamu yararına faaliyetler gösteren dernekler de kayıtsız kalmamış, oyun ve oyunlaştırma unsurlarının kullanımı ile kurumsal yapılarına güç katmışlardır. Kamusal alanda çalışan bu derneklerde oyun ve oyunlaştırmanın yerini saptamak, oyunlar ve oyunlaştırma kavramına olan bakış açımızı zenginleştirecek önemli bir unsurdur. Komünite etkisinin de çok fazla hissedildiği bir alan olan kamu yararı gözeten vakıf ve derneklerde, iletişim kavramı özelinden bakılarak bilhassa sosyal ve kültürel sınırların görece daha şeffaf olduğu yeni medyaya sahip dünyamızda, oyunlar ve oyunlaştırma unsurlarının alternatif bir iletişim modeline dönüşüp dönüşmediği noktasının değerlendirilmesi elzem öneme sahiptir. Bu araştırmada kamu yararı gözeten derneklerde oyunlaştırma unsurlarının kullanımının hem iletişimle olan bağlantıları hem de gönüllü motivasyonuna olan katkısı incelenecektir. Bu inceleme ülkemizin önemli derneklerinden biri olan; Make A Wish (Bir Dilek Tut) Derneği özelinde, oyunlaştırma faalliyetlerine bir inceleme niteliğinde olacak ve ülkemizdeki diğer derneklere de gelecekte tatbik edilecek oyunlaştırma uygulamaları ile ilgili yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of civilization, games have been companions to humanity and have played a crucial role in helping individuals develop a collective consciousness. From individually played games to those involving multiple participants, the concept of games has continuously evolved like a living organism. Considering the historical journey of games, their ability to unite people through collaborative play highlights their powerful function as a means of communication. Taking contemporary technologies into account, the evaluation of games as a communication medium has not gone unnoticed by various institutions and organizations. These entities have begun to incorporate game and gamification elements as effective tools for their institutional development. Similarly, nonprofit organizations engaged in public interest activities have also recognized the potential of game-based and gamification strategies to strengthen their institutional structures. Identifying the role of games and gamification in such public-oriented organizations is crucial for enriching our perspective on these concepts. Given the strong sense of community in nonprofit organizations that serve the public interest, it is essential to assess whether games and gamification elements have transformed into an alternative communication model, particularly in today's world of new media, where social and cultural boundaries are increasingly fluid. This study examines the integration of gamification elements within nonprofit organizations by focusing on both their communicative functions and their impact on volunteer motivation. Specifically, it analyzes the gamification initiatives of one of Turkey's prominent nonprofit organizations, the Make-A-Wish Foundation (Bir Dilek Tut), offering insights that may serve as a reference for future gamification applications in other nonprofit organizations in the country.