Diyabetik hepatosteatozlu hastalarda karaciğerfibrozis skorlarındaki değişim ile böbrekfonksiyonlarındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of relationship between the change of liver fibrosis scores and renal functionsin patients with diabetic hepatosteatosis
  1. Tez No: 933006
  2. Yazar: OYTUN CANBOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH BULUCU, DR. SEMAHAT KARAHİSAR ŞİRALİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatosteatoz, diyabet, fibrozis, GFR, Hepatosteatosis, diabetes mellitus, fibrosis, GFR
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve amaç: Hepatosteatoz ve diyabetin varlığı mortalite ve morbidite açısından önemli risk faktörleridir. Kronik böbrek hastalığı, diyabet ve hepatosteatozun birlikteliği riski daha da artırmaktadır. Karaciğer fibrozis skorları ve böbrek fonksiyonlarındaki değişim ve etkileşimlerin iyi anlaşılması bu hastaların takibinde yol gösterici olacaktır. Bu çalışmanın amacı hepatosteatozlu diyabetik hastalarda noninvaziv karaciğer fibrozis skorları ile böbrek fonksiyon testleri arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Materyal Yöntem: Bu çalışma 2018-2024 yılları arasında Ufuk Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Dr. Rıdvan Ege Hastanesi'ne başvuran ayaktan tedavi gören hastaların dosyaları üzerinde yapılmış retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya hepatosteatoz tanısı alan 18 yaş üstü ve 80 yaş altı olmak üzere kadın ve erkek 72 hasta dahil edildi. Çalışma grubumuz böbrek fonksiyon testleri ile fibrozis skorları (BARD, BAAT, NFS, FIB4, APRI) arasındaki ilişkiler açısından analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %54,2'si kadın olup ortalama yaşları 60,99±12,46 yıl idi. Hastaların başlangıç ve son GFR değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı. Hastaların başlangıçtaki GFR1 ile FIB4_1, NFS1 arasında orta derecede negatif korelasyon gözlenirken, GFR2, NFS2 ve FIB4_2 arasında zayıf negatif korelasyon bulundu. GFR-2 ile APRI2 arasında zayıf pozitif korelasyon tespit edildi. Çalışma grubunun başlangıç ve sonraki GFR farklılıkları ile BARD farklılıkları ve BARD oranları (oranlar ikinci değere bölünerek elde edilmiştir) arasında negatif yönde zayıf bir ilişki olduğu bulunmuştur. Doğrusal regresyon analizinde BARD oranındaki 1 birimlik artışın GFR'de 4,34 birimlik azalmaya neden olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmada hem başlangıçta hem de takip sonunda tekrarlanan iki ölçümde fibrozis ilerlemesinin böbrek fonksiyonlarında bozulma riski ile ilişkili olduğu bulundu. Sonuçlarımız hepatosteatozlu diyabetik hastaların fibrozis ve kronik böbrek fonksiyonları açısından daha yakından izlenmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: The presence of hepatosteatosis and diabetes are important risk factors for mortality and morbidity. The coexistence of chronic kidney disease, diabetes mellitus and hepatosteatosis further increases the risk. A good understanding of the changes and interactions in liver fibrosis scores and renal functions will guide the follow-up of such patients. The aim of this study is to investigate whether there is a relationship between non-invasive liver fibrosis scores and renal function tests in diabetic patients with hepatosteatosis Material Method: This study was conducted between 2018 and 2024 in Ufuk University. It is a retrospective study conducted on the files of outpatient admitted to Dr. Rıdvan Ege Hospital. Seventy two patients over the age of 18 and under the age of 80 including males and females investiged hepatosteatosis were included in the study. Our study group was analyzed with respect to relationships between kidney function tests and fibrosis scores (BARD, BAAT, NFS, FIB4, APRI). Results: Of the patients included in the study, 54.2% were female and mean age of them was 60.99±12.46 years. A statistically significant decrease was found in the patients' initial and final GFR values. A moderate negative correlation was observed between the patients' initial GFR1 and FIB4_1, NFS1, a weak negative correlation was found between GFR2, NFS2 and FIB4_2. A weak positive correlation was established between GFR-2 and APRI2. It was found that there was a weak negative relationship between the initial and subsequent GFR differences of the study group and BARD differences and BARD rates (rates were obtained by dividing the second to first value). In the linear regression analysis, it was seen that a 1-unit increase in the BARD rate caused a 4.34- unit decrease in GFR. Conclusion: In this study, fibrosis progression was found to be associated with the risk of deteriorating of kidney functions in two repeated measurements performed both at baseline and at the end of follow up. Our results suggest that diabetic patients with hepatosteatosis should be monitored more closely for fibrosis and chronic kidney functions.