İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlisi hekimlerde instagram bağımlılığı ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between instagram addiction and sleep quality in research assistant physicians working at Turgut Özal Medical Center
- Tez No: 933059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KAYHAN TETİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Instagram, sosyal medya, uyku kalitesi, Instagram, sleep quality, social media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sosyal medya araçlarından biri olan Instagramın asistan hekimlerde kullanma sıklığı ve bunun uyku kalitesi üzerine olan etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Araştırmada Google Anket yöntemi ile çalışmaya katılmayı kabul eden ve eksiksiz olarak anketleri dolduran toplam 200 kişi çalışmanın değerlendirilmesine alınmıştır. Görüşme öncesi hekimlerin aydınlatılmış onamları alınmış olup, önceden hazırlanmış olan veri toplama formu Google Anket yöntemiyle araştırmacı tarafından doldurulmuştur. Sonuç olarak 200 değerlendirme formu istatistiksel analize tabii tutulmuştur. Bu çalışmada verileri elde etmek için Genel Değerlendirme Formu, Instagram Bağımlılığı Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi kullanılmıştır. Bulgular: Asistanların %63 ü kadın geri kalanları erkektir. Tüm katılımcıların yaş ortalamaları ise 29 olarak hesaplanmıştır. Hekimlerin 196' sı (%98) sosyal medya kullanmaktadır Hekimlerin 196' sı (%98) Whatsapp, 180' i (%90) Instagram, 86' sı (%43) Facebook, 95' i (%47,5) Twitter, 87' si (%43,5) Telegram ve 13' ü (%6,5) diğer sosyal medya programlarını kullanmaktadır. Hekimlerin Instagram bağımlılık anketi toplam puan ortalaması 39,8±15,0 olarak PUKİ ortalaması ise 13,4±1,8 olarak bulunmuştur ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Kadınların Instagram bağımlılık anketi puanı erkeklerin puanından anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Yapılan analiz sonuçları çalışmaya katılan hekimlerin genel olarak Instagram bağımlılık düzeylerinin orta altı düzeyde olduğunu göstermektedir Sonuç: Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde; bu çalışma literatürde Instagram bağımlılığı ve uyku kalitesi ilişkisi hakkında bu alanda yapılan ilk çalışma olmasıyla önemlidir. Çalışmaya katılan hekimlerin %98 ile çok yüksek oranda sosyal medya kullanıcı olduğu ve en sık kullanılan sosyal medya platformunun Whatsapp takiben de Instagram, olduğu sonucuna ulaşıldı. Instagram bağımlılık anket puanı ile PUKİ arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the frequency of use of Instagram, one of the social media tools, by residents and its effect on sleep quality. Material and Method: A total of 200 people who accepted to participate in the study with the Google Survey method and filled out the surveys completely were included in the evaluation of the study. Informed consent was obtained from the physicians before the interview, and the data collection form prepared in advance was filled by the researcher using the Google Questionnaire method. As a result, 200 evaluation forms were subjected to statistical analysis. In this study, General Evaluation Form, Instagram Addiction Scale and Pittsburgh Sleep Quality Index were used to obtain data. Results: 63% of the residents were female and the rest were male. The average age of all participants was calculated as 29. 196 of the physicians (98%) use social media, 196 of the physicians (98%) Whatsapp, 180 (90%) Instagram, 86 (43%) Facebook, 95 (47.5%) Twitter, 87 (43.5%) use Telegram and 13 (6.5%) use other social media programs. Physicians' Instagram addiction questionnaire total score average was 39.8±15.0 and the mean PUKI was 13.4±1.8, and there is a positive and significant relationship. It was observed that the Instagram addiction survey score of women was significantly higher than the score of men. The results of the analysis show that the Instagram addiction levels of the physicians participating in the study are generally below medium. Conclusion: When the study results were evaluated; This study is important as it is the first study in the literature about the relationship between Instagram addiction and sleep quality. It was concluded that 98% of the physicians participating in the study were social media users at a very high rate, and that the most frequently used social media platform was Whatsapp, followed by Instagram. It has been determined that there is a positive and significant relationship between Instagram addiction survey score and PUKI.