Mevsimlik göçer ve yarı göçer tarım işçisi ailelerin çocuklarının uyum ve davranış sorunlarına yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' views on adjustment and behavioral problems of children of seasonal migrant and semi-migrant agricultural worker families
  1. Tez No: 933060
  2. Yazar: AYHAN KAPICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL REİSOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mevsimlik Göçer ve Yarı Göçer Tarım İşçisi, Eğitim, Uyum ve Davranış Sorunları, Seasonal Migrant and Semi-Migrant Agricultural Workers, Education, Adaptation and Behavior Problem
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Her yıl ülkemizde tarımsal üretimde çalışmak üzere aileleriyle birlikte mevsimlik göç eden işçiler, çocuklarının eğitim süreçlerinde önemli aksaklıklara neden olmaktadır. Göç eden ailelerin okul çağındaki çocukları, eğitim-öğretim yılına geç başlamanın yanı sıra erken ayrılmak zorunda kalmakta ve bu durum akademik başarılarını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle mevsimlik tarım işçiliğiyle uğraşan ailelerin çocukları, eğitim sistemine tam olarak entegre olamamakta ve bu nedenle eğitimde fırsat eşitliğinden yeterince yararlanamamaktadır. Bununla birlikte, ailelerin eğitime verdiği önem, çocuklarının akademik gelişimi üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, mevsimlik göçer ve yarı göçer tarım işçisi ailelerin çocuklarının okula uyum ve davranış sorunları öğretmenlerin görüşleri çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde, alan uzmanlarının değerlendirmesi sonucu oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Araştırmaya, mevsimlik göçün yoğun olduğu Ordu ili Ünye ilçesindeki devlet okullarında görev yapan ve mevsimlik tarım işçisi çocuklarla çalışmış ya da çalışmaya devam eden 12 öğretmen katılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin mevsimlik tarım işçisi ailelerden gelen öğrencilerde akran zorbalığı, argo ve küfür konuşma; kurallara uymama, şiddet ve agresif davranışlar; hijyen sorunları, sosyal uyum sorunları; zarar verme (okul binası, sınıf malzemeleri, vb.); beslenme sorunları ve yalan söyleme temalarında sınıflandırılan çok çeşitli uyum ve davranış problemlerini vurguladıklarını göstermektedir. Çalışmanın bulguları aynı zamanda; öğretmenlerin bu sorunlarla başa çıkmak için kullandıkları yöntemler arasında; olumlu davranış kazandırma, sorumluluk kazandırma; hijyen eğitimi, uyumu artırma; aile katılımını sağlama ve düzenli davranış geliştirme kategorilerinde yer alan toplam 13 farklı çözüm yöntemini kullandıklarını da ortaya koymaktadır. Öğretmenlerin mevsimlik tarım işçisi ailelerinin çocuklarının davranış ve uyum problemleriyle baş etme konusundaki öz yeterliliklerine dair görüşleri incelendiğinde, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun kendilerini bu konuda yeterli görmedikleri ve sorunlarla baş etme konusunda rehber öğretmen ve aile desteği ile diğer kamu kurum ve kuruluşlardan (Halk Eğitim Merkezi, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Belediye) çeşitli nitelikte destekler (sağlık taraması, hijyen eğitimi, vb.) aldıkları tespit edilmiştir. Katılımcıların söz konusu sorunlarla baş edebilmek amacıyla mesleki gelişim programlarına, davranış yönetimi ve kriz müdahale eğitimlerine ihtiyaç duydukları belirlenmiştir. Özellikle akran zorbalığına müdahale, olumlu davranış geliştirme, değerler eğitimi, problemli davranışları önleme, etkili iletişim teknikleri ve aile ile iş birliği gibi konularda ek eğitimlere ihtiyaç duyulduğu da görülmüştür. Araştırmanın sonuçları, mevsimlik göçer ve yarı göçer ailelerin çocuklarının çok çeşitli bireysel ve sosyal sorunlarla birlikte, olumsuz davranış biçimlerine sahip olduklarını göstermektedir. Katılımcı öğretmenlerin bu sorunlarla baş etmek amacıyla bir takım çözüm stratejilerini kullandıkları ancak genel olarak bu konuda kendilerini yetersiz buldukları ve bireysel/ kurumsal destek alma eğiliminde oldukları ortaya çıkmıştır. Diğer yandan araştırma sonucunda, öğretmenlerin mevsimlik göçer ve yarı göçer alilerin çocuklarında ortaya çıkan spesifik problemlerin doğasına uygun profesyonel destek ihtiyacının devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçlar dikkate alınarak öğretmenlere söz konusu gruptaki çocukların eğitimini sürdürebilmeleri amacıyla psikososyal destek hizmetlerinin artırılarak; çocuk psikolojisi, empati ve etkili iletişim becerileri, davranış yönetimi ve krize müdahale gibi konularda profesyonel destek hizmetlerinin planlanarak sunulmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, mevsimlik tarım işçiliğiyle ilgili daha kapsamlı yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi de önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In our nation, seasonal migration of workers and their families to work in agriculture causes major interruptions to the educational journeys of their children each year. The academic achievement of children from migrant households suffers since they must leave school early and begin the school year later than their peers. Children from households with seasonal agricultural workers in particular find it difficult to completely integrate into the school system, which keeps them from taking advantage of equal educational possibilities. Furthermore, a child's academic progress is greatly influenced by the value that families place on education. Teachers' perceptions of the behavioral problems and school adaption processes of children from households with seasonal agricultural workers are investigated in this study. One of the qualitative research techniques used in the study was the case study method. Data was gathered using semi-structured interview forms that were created based on expert assessments. Twelve educators who have worked with or are currently working with children from families of seasonal agricultural workers in public schools in Ünye, Ordu, a location with a high concentration of seasonal migration, were included in the study. Teachers can address these issues by meeting one-on-one with parents and students, setting a good example, planning social gatherings, getting help from guidance counselors, assigning responsibilities to students, using verbal warning systems, reward-punishment techniques, using digital education resources, and teaching alternative behaviors. They have created a number of tactics, such as attending to students' emotional needs. Guidance counselors, the Directorate of National Education, the District Health Directorate, the International Labor Organization (ILO), the District Governorate, and the Municipality all provided assistance to instructors during this process. Examining teachers' perceptions of their own competency reveals that most of them do not believe they are capable in dealing with behavioral issues. Some of them felt half sufficient, it turned out. The majority of educators said that in order to deal with these issues, they required training in crisis intervention, behavior management, and professional development programs. They underlined the need for more training, particularly in areas like preventing problematic conduct, fostering positive behavior, preventing peer bullying, effective communication strategies, and family cooperation. Therefore, increasing awareness of families, taking steps to prevent school absences, ensuring children's access to education, improving housing conditions, giving them access to social and cultural activities, expanding psychosocial support services, and training teachers in behavior management are all necessary to eliminate the disruptions in the educational process that children of seasonal agricultural worker families experience. It is advised that it be raised. The implementation of more thorough legal controls pertaining to seasonal agricultural labor is also underlined.