Hot pressing studies in Al-Cu-Mg-SiC system
Al-Cu-Mg-SiC sisteminde sıcak presleme çalışmaları
  1. Tez No: 93308
  2. Yazar: FATMA MUAZZEZ ŞİMŞİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BİLGEHAN ÖGEL, DOÇ.DR. RIZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Al-SiC kompozitleri, sıcak pres, mekanik özellikler, üç noktadan bükme dayana, toz metalürji, ıslatma. vı ıc yükseköğretim kurum, Al-SiC composites, hot press, mechanical properties, flexural strength, three point bending test, powder metallurgy, wetting IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz Al-Cıı-Mg-SiC SİSTEMİNDE SICAK PRESLEME ÇALIŞMALARI Şimşir, Fatma Muazzez Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bilgehan Ögel Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Rıza Gürbüz Aralık 2000, 81 sayfa Bu çalışmanın temel amacı hacimce %40 SiC içeren metal anayapılı kompozHleri sıcak presleme yöntemi ile üretmektir. Bütün karışımlarda ana yapı Al- %5Cu alaşımıdır. Bütün sıcak presleme deneyleri azot atmosferi altında yapılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında, elementel Mg tozunun mikro- yapı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, Al-%5Cu ve Al-%5Cu-%5Mg kanşımlanyla hem sıcak presleme hem de su verme deneyleri yapılmıştır. Oluşan sıvı faz Al tane sınırlarını ıslatmasına rağmen, Mg tozu kaynaklı gözenekler yok edilememiştir. İkinci kısımda, gözenek içermeyen hacimce %40 SiC içeren Al-SiC kompozitleri üretmek amacı ile çeşitli sıcak presleme parametreleri değiştirilmiştir. Bu parametreler arasında sıcak presleme süresi, basınç, sıcaklık ve ısıtma hıza yer almaktadır. Yavaş bir ısıtma hızının (3°C/dakika) başarılı bir sıcak presleme işlemi için etkin olduğu bulunmuştur. Numuneler tarama elektron mikroskobu kullanılarak ve üç nokta bükmedeneyleri yapılarak karakterize edilmiştir. SiC miktarı hacimce %20'den %40'a çıkarıldığında bükme dayananın 451 MPa'dan 128 MPa'ya düştüğü kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOT PRESSING STUDIES IN Al-Cu-Mg-SiC SYSTEM Şimşir, Fatma Muazzez MSc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilgehan ÖGEL Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ December 2000, 81 pages In this study the primary aim was to produce Al-SiC metal-matrix composites comprising 40 volume percent SiC using a conventional hot pressing method.The matrix alloy was Al-5wt%Cu in all mixtures. All hot pressing experiments were carried out with a single end die and under nitrogen atmosphere. In the first part of the study, the effect of addition of elemental Mg powder to the microstructural development was investigated. For this purpose, both hot pressing and quenching experiments were carried out with Al- 5wt%Cu and Al-5wt%Cu-5wt%Mg powder mixtures. Although the liquid phase was seen to wet prior Al particle boundaries, the residual pores which originate from Mg powder could not be eliminated. In the second part, several hot pressing parameters were changed to obtain sound Al-5wt%Cu-40vol% composites, which include hot pressing time, pressure, temperature and heating rate (3°C/min). It was found that a slower heating rate to hot pressing temperature (615°C) was most effective for a succesfiil hot pressing operation. inThe specimens are characterised by SEM observations and three point bending tests. It was found that the flexural strength of Al-5wt%Cu-SiC composites decreases from 451 MPa to 128MPa with an increase in SiC content from 20vol% to 40vol%.