Synthesis and characterization of poly(dihalophenylene oxide)s through solid state thermal decomposition of cerium(IV) complexes of trihalogenated phenols
Poli(dihalofenilen oksit)lerin halojenlenmiş fenol içeren seryum(IV) komplekslerinin katı halde ısıl bozunma ile sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 93307
  2. Yazar: ÖZLEM ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(dihalofenilen oksit), seryum(TV) kompleksi, ısıl bozunma, katı halde polimerleşme VI, Poly(dihalophenylene oxide), cerium(IV) complexes, thermal decomposition, solid state polymerization IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz POLİ(DİHALOFENİLEN OKSIT)LERIN HALO JENLENMIŞ FENOL İÇEREN SERYUM(IV) KOMPLEKSLERİNİN KATI HALDE ISIL BOZUNMASI İLE SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Şentürk, Özlem Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Duygu Kısakürek Haziran 2000, 98 sayfa Bu çalışmada, poli(dihalofenilen oksit)lerin, halojenlenmiş fenollerin amin ligandla birlikte veya amin ligandsız olarak yaptikları seryum(TV) komplekslerinin ısıl olarak bozunmasıyla sentezi ve karakterizasyonu yapılmıştır. Polimer sentezi ve karakterizasyonundan önce, seryum(IV) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu incelenmiştir.Fenol olarak, 2,4,6-tribromofenol ve 4-kloro-2,6-dibromofenol kullanılmıştır. Seryum(TV) komplekslerinin sentezinde piridin, amin ligandı olarak kullanılmıştır. Bu fenolleri ve amin ligandı kullanarak, suda, başlıca dört çeşit seryumÇTV) kompleksi hazırlanmış ve karakterizasyonlan FTIR, DSC, kütle analizi, manyetik duyarlılık ve C, H ve N analizleri ile gerçeldeştirilmiştir. Sentezlenen kompleksler, poli(dihalofenilen oksit) elde etmek için ısıl bozunmaya tabii ratulmuştur. Isıl bozunma, ilk olarak süreyi sabit tutup, değişik sıcaklıklarda; daha sonra en yüksek % dönüşümü veren sıcaklığı sabit tutarak bozunma süresini değiştirerek yerine getirilmiştir. Polimerler ^-NMR, 13C-NMR, FTIR, camsı geçiş sıcaklık tayini ve intrinsik viskosite ile karakterize edilmiştir. Çalışmanın sonunda, % dönüşüm ve polimerin yapısının başlangıç kompleksinin türüne ve polimerleşme koşullarına bağlı olduğu bulunmuştur. Polimerlerin camsı geçiş sıcaklıklarının 166°C-216°C aralığında olduğu görülmüş, bu da polimerlerin sert olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF POLY(DfflALOPHENYLENE OXIDE)S THROUGH SOLID STATE THERMAL DECOMPOSITION OF CERIUM(IV) COMPLEXES OF TRIHALOGENATED PHENOLS Şentürk, özlem M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Duygu Kısakürek June 2000, 98 pages In this study, the synthesis and characterization of poly(dihalophenylene oxide)s by the thermal decomposition of Ce(TV) complexes of the trihalogenated phenols with or without an amine ligand were achieved. Prior to polymer synthesis and characterization, synthesis and characterization of Ce(IV) complexes were examined. UlTBP and 4-C1-DBP were used as phenols. Pyridine was used as an amine ligand in the synthesis of Cerium(rV) complexes. Mainly four types of Cerium(rV) complexes were prepared using these phenols in aqueous solution and their characterizations were performed by FTIR, DSC, mass spectroscopy, magnetic susceptibility and C, H and N elemental analysis. Synthesized complexes were decomposed thermally in solid state to produce poly(dihalophenylene oxide)s. Thermal polymerization was first carried out at constant time at different temperatures, then temperature at which the maximum conversion was achieved kept constant and decomposition time was changed. Polymers were characterized by 1H- NMR, 13C-NMR, FTIR spectral analysis, Tg determination along with the intrinsic viscosities. At the end of this work, it was observed that, percent conversion and the structure of the polymeric products depend on the type of the starting complex and polymerization conditions. Glass transition temperatures of the polymers were found to be in the range 166°C-216°C indicating that they are rigid polymers.