Analogdan dijitale evrilen sinema: Blade Runner ve Blade Runner 2049
From analog to digital: Cinema in transition Blade Runner and Blade Runner 2049
- Tez No: 933109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ÖZKEÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Cinematography, Digital Tools, Film Technology, Visual Narrative, Sinematografi, Dijital Araçlar, Film Teknolojisi, Görsel Anlatı
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
This study examines the transition of cinema from analog to digital and the reflections of this transformation on cinematic aesthetics and narrative through an analysis of Blade Runner (1982) and Blade Runner 2049 (2017). The transformation of the art of cinema with digitalization is evaluated by addressing the aesthetic and technical contributions of technologies such as CGI (Computer-Generated Imagery), VFX (Visual Effects), and color grading. While Blade Runner reflects a future created with the limited possibilities of analog technologies, Blade Runner 2049 presents a more detailed and comprehensive visual world enabled by the possibilities of modern digital technologies. In this context, the study reveals the effects of digitalization on cinema by comparing the technical and aesthetic elements used in both films. It investigates how digital cameras, post-production software, virtual cinematography, and evolving technologies have redefined the boundaries of visual expression. The integration of digital tools, accessibility, and the democratization of filmmaking processes directly influence art and narrative. In today's world, where the physical and digital realms increasingly intertwine, the transformation brought about by digital technologies in contemporary cinema is examined in detail. In this regard, the evolving dynamics of contemporary cinema through digital tools provide new perspectives for filmmakers, academics, and industry professionals. This study demonstrates how digitalization has transformed the language of cinema by revealing its impact on cinematic art and aesthetics. The contributions of digitalization to the art of cinema are analyzed within the context of the science fiction film genre, and the potential effects of digital technologies on the future of cinema are examined.
Özet (Çeviri)
Çalışmada, sinemanın analogdan dijitale dönüşümü ve bu dönüşümün sinema estetiği ile anlatı üzerindeki yansımaları, Blade Runner (1982) ve Blade Runner 2049 (2017) filmleri üzerinden incelenmiştir. Dijitalleşme ile sinema sanatının dönüşümü; özellikle CGI (Computer-Generated Imagery), VFX (Visual Effects) ve renk derecelendirme gibi teknolojilerin estetik ve teknik katkıları ele alınarak değerlendirilmiştir. Blade Runner, analog teknolojilerin sınırlı imkânlarıyla yaratılan bir geleceği yansıtırken, Blade Runner 2049 modern dijital teknolojilerin sunduğu olanaklarla daha ayrıntılı ve kapsamlı bir görsel dünya sunmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, iki filmde kullanılan teknik ve estetik unsurlar karşılaştırılarak dijitalleşmenin sinema üzerindeki etkileri ortaya konulmuştur. Dijital kameraların, post-prodüksiyon yazılımlarının, sanal sinematografinin ve gelişen teknolojilerin görsel ifadenin sınırlarını nasıl yeniden tanımladığı incelenmiştir. Dijital araçların entegrasyonu, erişilebilirlik ve film yapım süreçlerinin demokratikleşmesi gibi unsurlar, sanat ve anlatıyı doğrudan etkilemektedir. Fiziksel ve dijital dünyanın giderek iç içe geçtiği günümüzde, dijital teknolojilerin çağdaş sinemada yarattığı dönüşüm detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu bağlamda, çağdaş sinemanın dijital araçlarla evrilen dinamikleri; film yapımcıları, akademisyenler ve sektör profesyonelleri için yeni perspektifler sunmaktadır. Bu çalışma, dijitalleşmenin sinema sanatı ve estetiği üzerindeki etkilerini ortaya koyarak, dijital teknolojilerin sinema dilini dönüştürdüğünü göstermektedir. Dijitalleşmenin sinema sanatına katkıları, bilim kurgu film türü bağlamında incelenmiş ve sinemanın geleceğinde dijital teknolojilerin yaratacağı potansiyel etkiler incelenmiştir. Dijitalleşmenin sinema sanatı ve estetiğine olan katkısının incelendiği çalışmada, dijital teknolojilerin sinema diline etkisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır.