Modelling of annular pressure build-up in the sealed annuli of a sub-sea well
Deniz dibi kuyularında kapalı anülüsteki basınç artışlarının modellenmesi
- Tez No: 93315
- Danışmanlar: PROF. DR. TANJU MEHMETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anülüs, deniz kuyuları, deniz dibi tamamlamaları, muhafaza borusu tasarımı, anülüs basıncı, birden çok dizi analizi, sızma. vı, Annulus, off-shore wells, sub-sea completions, casing design, annular pressure, multi- string analysis, leaking off. IV tC YÜKSEKÖ?RETİM KÜRÜL! DOKÜMANTASYON MERKEZİ
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
oz DENİZ DİBİ KUYULARINDA KAPALI ANÜLÜSTEKİ BASINÇ ARTIŞLARININ MODELLENMESİ KEREM, Murat Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. Tanju Mehmetoğlu Şubat 2000, 173 Sayfa Anülüs basınç artışları, yüksek basınç ve sıcaklıktı tüm sahalarda yaşanan ortak bir problemdir. Teorik çalışmalar, borulardaM sıcaklık artışları ile anülüste hapsolmus, sıkıştınlamayan bir yapıya sahip sondaj ve kuyu tamamlama akışkanlarının sıcaklıklarındaki artışların, tamamen sızdırmaz kabul edilen anülüste çok yüksek basınç birikmelerine neden olabileceğini göstermiştir. Özellikle kuyu başı deniz dibinde bulunan tamamlamalarda, biriken basma kuyu başı vanasından tahliye etmek mümkün olmadığı için, anülüste meydana gelen basınç değişiklikleri kuyu güvenliğini tehdit edebilir. Bu çalışmada anülüs basınç artışlarının hesaplanmasına ilişkin oluşturulmuş bir model ve bu modelin verdiği sonuçların saha ölçümleri ile karşılaştırılması anlatılmaktadır. Çalışma, hem belli bir üretim süresi boyunca meydana gelen basınç artışlarının hesaplanmasını, hem de üretimden sonra kuyunun kapalı olduğu süre boyunca basmçlardaki düşüşlerin belirlenmesini içermektedir. Modelde,öncelikle anülüste bulunan akışkanın ısınması veya soğuması ile ortaya çıkan basınç değişikliği hesaplanmakta, daha sonra, anülüs hacmindeki değişiklik ve anûlûsteki akışkanın bir kısmının çimento ile muhafaza borusu arasındaki mikro anülüsten formasyona veya anûlüse geri sızması dikkate alınarak, bu basmç değişikliği gözden geçirilmektedir. Anülüs hacmindeki değişiklik komşu anûlûslerdeki basmç ve sıcaklık artışlarından veya düşüşlerinden etkilendiği için, oluşturulmuş model, tek bir anülüs yerine tüm sistemi ele almaktadır. Çalışma sonunda saha ölçümlerine çok yakın sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING OF ANNULAR PRESSURE BUILD-UP IN THE SEALED ANNULI OF A SUB-SEA WELL KEREM, Murat MSc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tanju Mehmetoğlu February 2000, 173 Pages Annular pressure build-up is a common problem in HP/HT fields. Theoretical investigations have shown that due to the incompressible nature of the water based drilling and completion fluids, change in the temperature of the pipes and the fluids can cause extreme pressure increases in the sealed-confined annuli. Especially in sub-sea completions, since it is not possible to bleed off annuli through the wellhead valve, modified annular pressures can be an important factor in threatening the wellbore integrity. This thesis describes a model to determine the annular pressure changes and validation of this model with field data. In the model, both the pressure build-up in production period and the reduction in the pressure during shut-in are included This model calculates the change in pressure due to heating or cooling of annular fluids, and combine it with annular volume change and leaking off into the formation or leaking in. In the model, because the annular volume change is also affected by the inpressure change in the adjacent annuli, the whole system is considered rather than dealing with one single annular gap. A perfect match with field data was observed by using varying injectivity values for the micro annuli