Mevlâna İdris Zengin'in anlatılarındaki karakterlerin rol-model olma açısından incelenmesi
An analysis of the characters in Mevlâna İdris Zengin's narratives in terms of their role-model qualities
  1. Tez No: 933182
  2. Yazar: NEŞE TAMİNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İHSAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlâna İdris Zengin, çocuk edebiyatı, rol-model, karakterler, Mevlâna İdris Zengin, children's literature, characters, role-model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmada Mevlâna İdris Zengin'in anlatılarındaki karakterler rol-model olma açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın dokümanlarını, Mevlâna İdris Zengin'in çocuklar için yazmış olduğu anlatı türünde olan 24 yapıtı oluşturmaktadır. Karakterler, tablolar halinde açık ve kapalı karakterler, devingen ve durağan karakterler ayrıca karakterlerin hangi yollarla geliştirildiği üzerine kategorize edilerek frekans ve yüzde değerleri ile birlikte sunulmuştur. Zengin'in yapıtlarının genellikle çocukların rol-model alması açısından yetkin olduğu saptanmıştır ancak bazı yapıtlarının çocuk okurun özdeşim kurması açısından uygun olmadığı anlaşılmıştır. İncelenen karakterlerin çoğunlukla özenle seçildiği, duyarlı kişilerden oluştuğu saptanmıştır. Zengin'in seçtiği karakterlerin çocukların hayal dünyasını zenginleştirecek biçimde kurgulandığı görülmüştür. Ayrıca Zengin'in yapıtlarında kapalı ve durağan karakterlerin oldukça fazla olmasına karşın başkahramanların çocukların ilgisini çeken, problem çözme, yaratıcı düşünme gibi becerilerini geliştiren kişilerden oluşturulduğu, çocuk okuyucuların gözünde hem sevilen hem de ilgiyle takip edilen nitelikler taşıdığı ve bu niteliklerin de duyarlı kişilerden oluştuğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the characters in Mevlâna İdris Zengin's narratives in terms of their potential to serve as role models. The document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used in the study. The documents of the research consist of 24 narrative works written by Mevlâna İdris Zengin for children. The characters were categorized and presented in tables according to open and closed characters, dynamic and static characters, as well as the methods through which the characters were developed, along with their frequency and percentage values. It was determined that Zengin's works are generally competent in terms of serving as role models for children. However, some of his works were found to be unsuitable for young readers to establish identification with the characters. It was found that most of the examined characters were carefully chosen and consisted of sensitive individuals. Zengin's characters were structured in a way that enriches children's imagination. Additionally, despite the high number of closed and static characters in Zengin's works, the main protagonists were found to be individuals who attract children's interest and foster skills such as problem-solving and creative thinking. These protagonists were determined to possess qualities that make them both loved and followed with interest by young readers, and these qualities were also found to stem from their sensitive nature.