Oyun temelli öğretim uygulamalarının ilkokul matematik dersinde akademik başarıya ve tutuma etkisi
The effect of game-based teaching practices on academic achievement and attitude in primary school mathematics class
- Tez No: 933181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DÖŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun Temelli Öğrenme, Matematik Eğitimi, Akademik Başarı, Tutum, Game-Based Learning, Mathematics Education, Academic Success, Attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, oyun temelli öğrenme uygulamalarının matematik dersi geometri alt öğrenme alanında öğrencilerin akademik başarıları ve derse yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada,“ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen”kullanılmıştır. Çalışma, Gaziantep'te bir devlet okulunda toplam 40 öğrenci ile yürütülmüş; deney grubunda (20 öğrenci) oyun temelli öğrenme yöntemi, kontrol grubunda (20 öğrenci) ise geleneksel öğretim yöntemi uygulanmıştır. Eğitim süreci 7 hafta sürmüştür. Verilerin toplanmasında“Matematik Akademik Başarı Testi”,“Matematik Tutum Ölçeği”ve deney grubuna özel“Görüşme Formu”kullanılmıştır. Nicel veriler, Mann Whitney U testi ve Wilcoxon Sıralı İşaretler testi ile analiz edilmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, deney grubunun akademik başarısında kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Ancak, deney ve kontrol grupları arasında derse yönelik tutum puanları açısından gözlemlenen fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Nitel veriler, oyun temelli öğrenmenin öğrencilerin korku ve kaygılarını azalttığını, derslere katılımlarını artırdığını ve soyut konuları somutlaştırarak anlamalarını kolaylaştırdığını ortaya koymuştur. Birkaç cümle ile önerileri de ekleyelim.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of game-based learning applications on students' academic achievement and attitudes towards the course in the geometry sub-learning area of mathematics course. In the research,“pre-test-post-test control group quasi-experimental design”was used. The study was conducted with a total of 40 students in a state school in Gaziantep; game-based learning method was applied to the experimental group (20 students), and traditional teaching method was applied to the control group (20 students). The education process lasted 7 weeks.“Mathematics Academic Achievement Test”,“Mathematics Attitude Scale”and“Interview Form”specific to the experimental group were used to collect the data. Quantitative data were analyzed with Mann Whitney U test and Wilcoxon Ordinal Signs test. Qualitative data were evaluated with content analysis method. The analysis results showed that there was a significant difference in the academic achievement of the experimental group compared to the control group. However, the difference observed in terms of attitude scores towards the course between the experimental and control groups was not found to be statistically significant. Qualitative data revealed that game-based learning reduces students' fears and anxieties, increases their participation in lessons, and facilitates their understanding of abstract subjects by making them concrete.