Ülseratif kolit tanılı yetişkin bireylerde sistemik immün-inflamasyon ve sistemik inflamatuvar yanıt indekslerinin beslenme durumu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of systemic immune-inflammation and systemic inflammatory response indexes with nutritional status in adult individuals diagnosed with ulcerative colitis
- Tez No: 933251
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ MIHÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Sistemik immün-inflamasyon, Sistemik inflamatuvar yanıt indeksi, Hastane anksiyete depresyon, Beslenme durumu, Ulcerative colitis, Systemic immüne-inflammation, Systemic inflammatory response index, Hospital anxiety depression, Nutritional status
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ülseratif kolit (ÜK) mukus ve kan içeren diyare, rektal kanama, abdominal ağrı, iştahsızlık, vücut ağırlık kaybı ve artmış vücut ısısı ile karakterize, primer olarak kolon ve rektum mukozasını etkileyen inflamatuvar bir bağırsak hastalığıdır. Çalışmada aktif ve remisyon dönemdeki ülseratif kolitli hastalar ve sağlıklı bireylerde sistemik immün-inflamasyon ve sistemik inflamatuvar yanıt indekslerinin beslenme durumu ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, SANKO Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi gastroenteroloji polikinliğine başvuran aktif (n:32) ve remisyon dönemdeki (n:32) ÜK hastaları ve inflamatuvar herhangi bir hastalığa sahip olmayan sağlıklı bireyler (n:32) 18 - 65 yaş arası toplam 96 birey üzerinde vaka- kontrol çalışması olarak yürütülmüştür. Çalışma kapsamında, hastaların demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, biyokimyasal parametreleri alınmış ve Hastane anksiyete depresyon ölçeği (HADS) uygulanmıştır. Klinik kolit aktivitesini ölçmek için Mayo skoru ve Rachmilewitz indeksi kullanılmıştır. Katılımcılar 46 erkek, 50 kadın hastadan oluşmaktadır, gruplara dağılımı ise aktif grupta %56,3' nün erkek %43,7' sinin kadın, remisyon grupta %46,9' unun erkek %53,1' inin kadın, kontrol grubunda ise %40,6' sının erkek %59,4' ünün kadınlardan oluştuğu saptanmıştır. Grupların yaş ortalaması sırasıyla aktif grupta 34,94±14,17 yıl, remisyon grubunda 36,84±16,64 yıl, kontrol grubunda ise 40,81±11,57 yıl olarak saptanmıştır. Başlıca C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimentasyon hızı (ESH), lökosit sayısı, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, nötrofil / lenfosit oranı (NLO), platelet sayısı, platelet / lenfosit oranı (PLO), hemoglobin (Hb) düzeyi, sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI) düzeyi ve bazı biyokimyasal parametreler değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin ortalama BKİ değeri aktif grupta 22,44±2,92 kg/m2, remisyon grubunda 23,53±2,91 kg/m2, kontrol grubunda 23,49±3,89 kg/m2 olarak saptanmıştır(p>0,05). Aktif grupta günlük enerji alımı 1248,03±384,14 kkal/gün, remisyon grubunun 1251,41±278,69 kkal/gün, kontrol grubunun 1315,6±296,16 kkal/gün olarak saptanmıştır(p>0,05). Bireylerin protein alımı ise aktif grupta 0,78±0,33 g/kg/gün, remisyon grubunda 0,78±0,28 g /kg/gün, kontrol grubunda ise 0,81±0,23 g/kg/gün olarak saptanmıştır (p>0,05). Kontrol grubundaki bireylerin yağ, K vitamini, B12 vitamini, tekli doymamış yağ asitleri alımı, aktif gruptaki bireylere göre daha yüksek olduğu, aktif grupta bulunan bireylerin doymuş yağ asitleri alımlarının diğer gruplara göre daha düşük olduğu ve remisyon grubunda bulunan bireylerin kolesterol düzeylerinin aktif grupta bulunan bireylere göre daha yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır (p0,05). Sonuç olarak; bu çalışmada bireylerin aktif, remisyon ve kontrol grubunda olmalarına rağmen besin tüketimlerinin benzer olduğu belirlenmiştir. ÜK hastalığına sahip gruplarda, NLO, PLO, SII ve SIRI gibi inflamatuvar belirteçlerin düzeyi hastalığın klinik, laboratuvar ve endoskopik aktivitesini öngörmede yardımcıdır fakat çalışmamızda ülseratif kolit hastalığına sahip gruplarda hastalık şiddeti ile ilişkili bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Ulcerative colitis (UC) is an inflammatory bowel disease that primarily affects the colon and rectum mucosa, characterized by diarrhea containing mucus and blood, rectal bleeding, abdominal pain, anorexia, weight loss and increased body temperature. The aim of the study was to evaluate the relationship between systemic immune-inflammation and systemic inflammatory response indices and nutritional status in active and remission ulcerative colitis patients and healthy individuals. A case-control study was conducted on 96 individuals aged between 18 and 65 years, including active (n: 32) and remission (n: 32) UC patients and healthy individuals without any inflammatory disease (n: 32) who applied to the gastroenterology policlinic of SANKO University Training and Research Hospital. Within the scope of the study, demographic characteristics, nutritional habits and biochemical parameters of the patients were obtained and the Hospital anxiety depression scale (HADS) was applied. Mayo score and Rachmilewitz index were used to measure clinical colitis activity. Participants consisted of 46 male and 50 female patients, and the distribution of the groups was as follows: 56.3% male and 43.7% female in the active group, 46.9% male and 53.1% female in the remission group, 40.6% male and 59.4% female in the control group. The mean age of the groups was 34.94±14.17 years in the active group, 36.84±16.64 years in the remission group, and 40.81±11.57 years in the control group, respectively. Mainly C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), leukocyte count, neutrophil count, lymphocyte count, neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet count, platelet/lymphocyte ratio (PLR), hemoglobin (Hb) level, systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammation response index (SIRI) level and some biochemical parameters were evaluated. The mean BMI value of the individuals participating in the study was determined as 22.44±2.92 kg/m2 in the active group, 23.53±2.91 kg/m2 in the remission group and 23.49±3.89 kg/m2 in the control group (p>0.05). Daily energy intake was determined as 1248.03±384.14 kcal/day in the active group, 1251.41±278.69 kcal/day in the remission group, and 1315.6±296.16 kcal/day in the control group (p>0.05). Protein intake of individuals was determined as 0.78±0.33 g/kg/day in the active group, 0.78±0.28 g /kg/day in the remission group, and 0.81±0.23 g/kg/day in the control group (p>0.05). It was concluded that the intake of fat, vitamin K, vitamin B12, and monounsaturated fatty acids in the control group was higher than in the active group, the saturated fatty acid intake of individuals in the active group was lower than in the other groups, and the cholesterol levels of individuals in the remission group were higher than in the active group (p0.05). Consequently, it was demonstrated that despite being in the active, remission, and control groups, the study participants' food intake was similar. Inflammatory markers as NLR, PLR, SII, and SIRI are useful in predicting the clinical, laboratory, and endoscopic activity of UC, in this study there was not any relationship between the severity of the disease and the levels of these markers in ulcerative colitis groups.