Inflamatuar bağırsak hastalığı olan çocuklarda kemik mineral yoğunluğu ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of bone mineral density and related factors in children with inflammatory bowel disease
- Tez No: 738332
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SAMİ HATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, DEXA, ekstraintestinal komplikasyonlar, inflamatuvar bağırsak hastalığı, kemik mineral yoğunluğu, bone mineral density, child, DEXA, extraintestinal complications, inflammatory bowel disease
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: İnflamatuar barsak hastalıkları (İBH), gastrointestinal sistemin kronik inflamatuar hastalığı olup Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere iki tipi mevcuttur. İBH sistemik inflamasyona neden olarak birçok ekstraintestinal komplikasyona yol açar. Bunlardan biri olan kemik mineral yoğunluğu (KMY) düşüklüğü, İBH hastalarında normal popülasyona göre artmıştır. Bu durum ileri dönemlerde osteoporotik kırıklara yol açabilmektedir. Çocuk İBH hastalarında kemik mineral yoğunluğu değişikliklerini değerlendirmeyi ve ilişkili olabilecek faktörleri incelemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya SBÜ Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk gastroenteroloji polikliniğinde İBH tanısı ile takipli 6-18 yaş arası olan ve DEXA (çift enerjili X-ışını absorbsiyometri) ile KMY ölçümü yapılmış olan hastalar dahil edildi. Çalışmamız retrospektif olup hastaların yaş, cinsiyet, İBH tipi, KMY verileri, laboratuvar değerleri, hastalık aktivite indeksi, boy, ağırlık, vücut kitle indeksi (VKİ), steroid kullanma süreleri hasta dosyalarından, hasta değerlendirme formuna kaydedildi. Hastaların DEXA ile L1-L4 lomber KMY ölçümleri ve Z skorları kaydedildi. Yaşına göre boyu -2 SDS ve altında olan hastalarda boy yaşına göre KMY Z skoru hesaplandı, düzeltilmiş Z skoru -2 SDS ve altında olması düşük kemik mineral yoğunluğu olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışma SBÜ Bakırköy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Kliniği'nde İBH tanısı ile takipli; %42,1'i (n=16) kız, %57,9'u (n=22) erkek; %76,3'si (n=29) ÜK, %23,7'si (n=9) CH tanılı olmak üzere toplam 38 çocuk olgunun dosya kayıtları taranarak gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları ortalama 163,32±38,71 aydır. Z skor ortalaması 0,84±2,05 ve medyanı 0,2 olarak bulunmuştur. Kızların Z skoru ortalama 0,94±2,26; erkeklerin Z skoru ortalama 0,78±1,94 bulunmuştur. Hastalık tipi, cinsiyet, boy SDS ölçümleri, vücut ağırlığı SDS ölçümleri ile Z skor arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Yaş ve VKİ ölçümleri ile Z skor arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır. Hastalık süresi ve steroid tedavi süresi, serum D vitamini seviyeleri ile Z skor arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda İBH tanılı çocuk hastaların KMY Z skorlarını ve yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, VKİ, hastalık süresi, serum D vitamini düzeyi, hastalık aktivitesi, steroid tedavisi alma durumu gibi faktörlerle ilişkisini inceledik. Hastaların KMY Z skorları ile yaş, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi arasında pozitif korelasyon saptanırken diğer faktörlerle istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Çocukluk dönemi, yetişkin kemik kütlesi oluşumunda önemli yere sahiptir. Bu dönemde İBH'nın KMY üzerine etkilerini takip etmek, etkili olabilecek risk faktörlerini belirlemek ileri dönemde osteoporoz gelişiminin önlenmesi için önem arz etmektedir. Çalışma sonucumuz ve literatürdeki çalışmalar göz önünde bulundurulduğunda VKİ'si düşük olan hastalar KMY düşüklüğü açısından dikkatle izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
ntroduction and Aim: Inflammatory bowel disease (IBD) is a chronic inflammatory disease of the gastrointestinal tract and has two types: ulcerative colitis and Crohn's disease. IBD causes systemic inflammation, leading to serious extraintestinal systemic complications. One of these, low bone mineral density (BMD), is increased in IBD patients compared to the normal population. This may lead to osteoporosis and osteoporotic fractures in the future. We aimed to evaluate bone mineral density changes in pediatric IBD patients and to examine the factors that may be related. Materials and Methods: Patients aged 6-18 years, who were followed up in the pediatric gastroenterology outpatient clinic of SBU Bakırköy Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital with the diagnosis of IBD and whose BMD was calculated with DEXA (dual energy X-ray absorptiometry) were included in the study. Our study is retrospective and patients' age, gender, weight, height,, body mass index (BMI), IBD type, BMD data, laboratory values, disease activity index, steroid use durations were recorded in the patient evaluation form from the patient files. L1-L4 lumbar BMD measurements and Z scores of the patients were recorded with DEXA. BMD Z score was calculated according to height age in patients whose height was -2 SDS and below for age, and a corrected Z score of -2 SDS and below was considered as low bone mineral density. Results: The study was carried out by scanning the file records of 38 pediatric cases with the diagnosis of IBD in the Pediatric Gastroenterology Clinic of SBU Bakırköy Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital. 42.1% (n=16) of the patients were female, 57.9% (n=22) were male; 76.3% (n=29) were diagnosed with UC and 23.7% (n=9) with CD. The mean age of the cases was 163.32±38.71 months. The mean Z score was 0.84±2.05 and the median 0.2. The mean Z score of the girls was 0.94±2.26; The mean Z score of men was 0.78±1.94. No statistically significant correlation was found between disease type, gender, height SDS measurements, body weight SDS measurements and Z score. A statistically significant positive correspondence was found between age and BMI measurements and Z score. No statistically significant correspondence was found between the duration of the disease and the duration of steroid treatment, serum vitamin D levels and the Z score. Conclusion: In our research, we examined the bone mineral density of pediatric patients with IBD and its relationship with factors such as age, gender, body weight, height, body mass index, disease duration, serum vitamin D level, disease activity, steroid treatment. A positive correlation was found between the patients' BMD Z scores and body weight, body mass index and age. No statistically significant relationship was found with other factors. Childhood is important to formation of adult bone mass. In this period, it is important to monitor the effects of chronic inflammatory diseases such as IBD on bone mineral density and to determine the risk factors that may be effective in preventing the development of osteoporosis in the future. Considering the results of our study and the studies in the literature, patients with low BMI should be carefully monitored in terms of low BMD.