Paryetal plevra invazyonu nedeniyle T3 hastalar ile göğüs duvarı invazyonu nedeniyle T3 olan küçük hücre dışı akciğer kanseri vakalarında sağkalım kıyaslaması
Survival comparison between T3 patients due to parietal pleural invasion and T3 non-small cell lung cancer cases due to chest wall invasion
  1. Tez No: 933311
  2. Yazar: AHMET UBEYD BOZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT CANSEVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Paryetal plevra invazyonu, Göğüs duvarı invazyonu, Lung cancer, Parietal pleural invasion, Thoracic chest wall invasion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Opere edilen KHDAK hastalarının %5-8'inde parietal plevra veya göğüs duvarı invazyonu saptanmaktadır. Özellikle akciğer tümörünün parietal plevra invazyonu ile sınırlı olan hastalarda uygulanacak cerrahi teknik ile ilgili görüş birliği yoktur. Bu çalışmada, parietal plevra invazyonu olan hastalarda en blok göğüs duvarı rezeksiyonu yapılan ve yapılmayan tekniğin sağkalım üzerindeki etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2009 – Aralık 2022 tarihleri arasında hastanemizin 3. Göğüs cerrahi kliniğinde opere edilen 3000 KHDAK tanılı hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Parietal plevra (PL3) ve göğüs duvar invazyonu nedeniyle T3 olan 75 (%2,5) hasta çalışmaya alındı. Paryetal plevra tutulumu (PL3) olup göğüs duvarı tutulumu olmayan hastalar Grup 1, göğüs duvar tutulumu olan hastalar ise Grup 2 olarak tanımlandı. Hastaların genel sağkalım (OS) ve hastalıksız sağkalım (DFS) verileri gruplar arasında analiz edildi. Bulgular: Grup 1'de 27 (%36), Grup 2'de 48 (%64) hasta mevcuttu. Hastaların median yaşı 59,2 (30-79), 71 (%94.61)'sı erkek, 4 (%5,39)'u kadındı. 5 yıllık ve 10 yıllık ortalama sağkalım süresi Grup 1'de %38 ile %18 ve Grup 2'de %48 ile %41 bulunmuş olup iki grup birbiri ile kıyaslandığında sağkalım farkı açısından anlamlı istatiksel sonuç bulunmamıştır (p=0.403). Sonuç: KHDAK'inde parietal plevra invazyonu nedeniyle ekstraplevral rezeksiyon yapılan hastalar ile göğüs duvarı invazyon nedenli en blok göğüs duvarı rezeksiyonu yapılan hastaların sağkalımı benzer olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: In 5-8% of NSCLC patients, invasion of the parietal pleura or chest walls is detected. There is no consensus on the technique of the liberation process, which is limited to the parietal pleural invasion of the lung tumor. This was successful, strong and chest wall resection with parietal pleural invasion was performed and performed, and we aimed to examine the power of the technique on survival. Materials and Methods: Data of 3000 NSCLC patients who were operated on in the 3rd Chest Chest Clinic in our hospital between January 2009 and December 2022 were retrospectively examined. 75 (2.5%) patients with T3 due to parietal pleura (PL3) and chest wall invasion were included. Devices with parietal pleural involvement (PL3) and not attached to the chest wall were defined as Group 1, and doses with chest wall involvement were defined as Group 2. The patients' overall survival (OS) and unlikely survival (DFS) data were analyzed between the groups. Results: There were 27 (36%) in Group 1 and 48 (64%) in Group 2. The median age of the patients was 59.2 (30-79), 71 (94.61%) were male and 4 (5.39%) were female. The 5-year and 10-year median survival times were 38% to 18% in Group 1 and 48% to 41% in Group 2, and no statistically significant difference was found in survival when the two groups were compared with each other (p=0.403). Conclusion: Survival of patients with extrapleural resection due to parietal pleural invasion in NSCLC was found to be similar to that of patients with en bloc chest plate resection due to chest wall invasion.