Determination of wettability and its effect on waterflood performance in limestone medium
Islanımlılığın ölçülmesi ve kireçtaşı ortamındaki su ötelemesi performansına etkilerinin belirlenmesi
- Tez No: 93332
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Islanımlılık Ölçümü, Amott-Harvey Metodu, Göreli Geçirgenlik Ölçümü, Su Ötelemesi VI, Wettability Measurement, Amott-Harvey Method, Relative Permeability Measurement, Waterflooding IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
oz ISLANIMLILIGIN ÖLÇÜLMESİ VE KİREÇTAŞI ORTAMINDAKİ SU ÖTELEMESİ PERFORMANSINA ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ KARABAKAL, Uğur Yüksek Lisans : Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. A. Suat BAĞCI Mayıs, 2000, 150 Sayfa Petrol/su/kayaç sistemlerinde daha önce yapılan çalışmalar, petrol üretiminin sayısız ve karmaşık etkileşimler tarafından belirlendiğini ve bu konudaki en önemli faktörlerden birinin de ıslanımlılık olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada, ıslanımlılık ölçüm metotları, ıslanımlılığın gözenekli ortamdaki akışkan dağılımı ve akış üzerindeki etkileri ele alınmış, kayaç ıslanımlılığının göreli geçirgenliğe ve su ötelemesi ile petrol kurtanmına etkileri incelenmiştir. Deneyler, iki farklı kireçtaşı formasyonuna ait toplam 23 adet tapa örneği üzerinde yapılmıştır. Test akışkanı olarak, viskozite oram yaklaşık 10 olan yapay tuzlu su (NaCl çözeltisi) ve laboratuar petrolü kullamlmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, yapay tuzlu su ile doyurulan tapa örnekleri, laboratuar petrolü ile ötelenerek teste hazır hale getirilmiş ve Amott-Harvey metodu kullanılarak söz konusu örneklere ait ıslanımlılık değerleri belirlenmiştir. Test sonuçlan, ıslanımlılık değerlerinin orta ıslanımlıdan kuvvetli su ıslammlıya doğru ©©KİMTMY0B3 JfflmKEg3değiştiğini göstermiştir. Islanımlılık testleri tekrarlandığında, Amott-Harvey Islanımlılık İndekslerinin tekrarlanabilir olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, yaşlandırma (aging) zamanının, tuzluluğun ve doyurma yöntemindeki değişikliğin ıslanımlılık üzerindeki etkileri incelenmiştir. Laboratuar petrolü kullanılarak yapılan uzun süreli yaşlandırma işlemi, su ıslammlı bir örneği orta ıslanımlı hale getirmiştir. Fakat, yalnızca bir tane su ıslanımlı örnek olmasından dolayı, yaşlandırma zamanı ile ıslanımlılığm değişimi arasında korelasyon oluşturulamamıştır. Tuzluluktaki artış da kayaçlann su tarafindan ıslatılma eğilimlerinin azalmasına neden olmuştur. Doyurma yöntemindeki değişim ise, kayaçlara ait ıslanımlılık değerlerini etkilememiştir. Orta ıslanımlı tapalara ait ıslanımlılık değerleri, yaşlandırma işlemi, tuzluluk ve doyurma yöntemindeki değişiklikten etkilenmemiş ve durum orta ıslanımlılığm, su ıslanımlılığa göre daha kararlı (kalıcı) olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Çalışmanın son kısmında, değişik ıslanımlılık değerlerine sahip tapa örnekleri üzerinde göreli geçirgenlik testleri ve su ötelemesi çalışmaları yapılmıştır. Su ıslanımlı ortamda basılan suyun, karotun üretim ucuna ulaşması daha geç olmuş ve petrol üretiminin önemli bir bölümü bu zamandan önce gerçekleşmiştir. Basılan suyun karotun üretim ucuna ulaştığı andan itibaren, petrol üretimi oranı hızlı bir düşüş göstermiştir. Su ıslanımlılığındaki azalma, suyun üretim ucuna ulaştığı zamana kadar yapılan petrol üretiminde de azalmaya sebep olmuştur. Orta ıslanımlı sistemlerde, basılan suyun üretim ucuna ulaşması çok daha erken olmuş ve petrolün önemli bir bölümü bu andan sonra üretilmiştir. Basılan suyun üretim ucuna ulaşmasının, petrol üretimi oranına önemli bir etkisi olmamıştır. Su ıslammlı ortamlarda yapılan su ötelemesi, aynı miktardaki petrolü üretmek için daha az su gerektirdiğinden dolayı, daha ekonomik gibi görünmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF WETTABILITY AND ITS EFFECT ON WATERFLOOD PERFORMANCE IN LIMESTONE MEDIUM KARABAKAL, Uğur M. S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Suat BA?CI May, 2000, 150 Pages Previous studies of crude oil/brine/rock system showed that oil recovery from a reservoir rock depends on numerous complex interactions and one of the factors that has strong influence on reservoir fluid mechanics is rock wettability. In this study, wettability measurement methods, effect of wettability on fluid distribution and fluid flow in porous media were discussed and, the influence of rock wettability on relative permeability and recovery of crude oil by waterflooding were investigated. Experimental studies were conducted on a total of 23 core plugs from two different limestone formations. Synthetic brine (NaCl solution) and mineral oil, having a viscosity ratio of approximately 10, were used as the test fluids. In the first part of the study, core samples, saturated with synthetic brine, were flushed with mineral oil to establish the initial conditions and wettability of the samples was measured by Amott-Harvey method. Test results showed that mwettability of the samples was ranging from strongly water- wet to intermediately- wet. Wettability measurements were repeated and it was obtained that Amott- Harvey wettability indices were reproducible. In the second part of the study, effects of aging time, brine salinity and saturation procedure on wettability were examined. Long time aging in mineral oil altered wettability of a water-wet core sample to intermediately-wet. Unfortunately, there was only one water-wet sample and it was not possible to correlate alteration of wettability with respect to aging time. Increasing brine salinity also reduced water wetness. However, saturation procedure had almost no effect on wettability of the core samples. Wettability of the intermediately-wet samples could not be altered by aging, by varying brine salinity and by changing saturation procedure, therefore, it was concluded that, intermediate wettability was more stable than water wetness. Finally, relative permeability and waterflood studies were conducted on core samples having different wettability levels. In water- wet medium, water breakthrough occurred relatively late and considerable amount of oil was produced before the breakthrough. After the breakthrough, oil production rate was decreased very sharply. Decreasing water wetness resulted in decreasing breakthrough recovery. In intermediately-wet system, breakthrough occurred very early and most of the oil was produced after the breakthrough. Water breakthrough had almost no effect on oil production rate. Waterflood in water-wet system seemed more economical because in order to produce the same amount of oil, less volume of water was required.