Long wave transformation and resonance study for the closed basins
Kapalı havzalarda uzun dalga transformasyon ve rezonans çalışması
  1. Tez No: 93331
  2. Yazar: MUSTAFA CAN KARATOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rezonans, uzun dönemli dalga, depreşim dalgası, tsunami, serbest salınım modları, serbast salınım periyodları, spektrum analizi, düzensiz geometriye sahip basen, sayısal analiz ve modelleme. VI, Resonance, long period wave, tsunami, modes of free oscillations, periods of free oscillations, spectrum analysis, irregularly shaped basin, numerical analysis and modeling. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz KAPALI HAVZALARDA UZUN DALGA TRANSFORMASYON VE REZONANS ÇALIŞMASI Karatoprak, Mustafa Can Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Haziran 2000, 73 sayfa Bu tez çalışması, düzensiz geometrik özelliklere sahip basenlerin serbest salınım dönemlerini sayısal ve kısa bir yöntemle bulmayı amaçlamaktadır. Kullanılan sayısal yöntem basene verilen tek bir başlangıç dalgasının belli bir sure için yayılımını sığ sular için doğrusal olmayan uzun dalga denklem leriyle hesaplamaktadır. Basen içinde seçilen lokasyonlarda su yüzeyinin zamansal değişimi kaydedilir ve Fourier Transformation tekniği her lokasyon için su yüzeyinin zamansal değişimine uygulanarak enerji spektrum eğrileri elde edilir. Basenin serbest salınımdönemleri enerji spektrum eğrilerinin tepe noktalarının incelenmesiyle bulunur. Yöntem, Türkiye'de Marmara Denizi ve İzmit Körfezine, Amerika Birleşik Devletlerinde de Los Angeles, California'da Long Beach Limanı'na uygulanmıştır. Metod ile elde edilen sonuçlar tartışılmış ve diğer çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LONG WAVE TRANSFORMATION AND RESONANCE STUDY FOR THE CLOSED BASINS Karatoprak, Mustafa Can M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner June 2000, 73 pages This thesis study aims to find the periods of free oscillations of an irregular shaped basin by a numerical, short cut method. The numerical method computes the propagation of a single initial impulse in the basin for a duration of time by using shallow water nonlinear long wave equations. The time histories of water surface fluctuations are stored for a number of locations in the basin and Fourier Transformation Technique is applied to the output data of time histories of water surface at each location to find the frequency spectrum curves. The modes of free moscillations for the basin are obtained from the peaks of the spectrum curves. The method is applied to the Sea of Marmara and izmit Bay in Turkey and Port of Long Beach in Los Angeles, California as the case studies. The results obtained in this study are discussed and compared with the results of the previous studies.