Fusing length and voicing information and HMM decision in speaker dependent isolated word recognition systems
Konuşmacıya bağlı ayrık sözcük tanıma sistemlerinde uzunluk ve ses bilgilerini ve HMM kararının birleştirilmesi
- Tez No: 93336
 - Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Ayrık sözcük tanıma, kişiye bağlı sistem, bilgi birleştirme, varyans genişletme, yetersiz eğitim bilgisi. vı, Isolated word recognition, speaker dependence system, information fusion, variance flooring, insufficient training data. IV îMISÎJMMmSYON
 - Yıl: 2000
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz KONUŞMACIYA BAĞLI AYRIK SÖZCÜK TANIMA SİSTEMLERİNDE UZUNLUK VE SES BİLGİLERİNİ VE HMM KARARININ BİRLEŞTİRİLMESİ KARAHAN, Fahri Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel DEMİREKLER Ocak 2000, 63 sayfa Bu tez aşın derecede yetersiz eğitim bilgisi altında (tek sözcükle eğitim) kullanıcıya bağlı ayrık kelime tanıma sisteminde tanıma oranında iyileştirme için karar ağacı yapısı kurulumunu irdelemektedir. Sözlükteki her bir kelime soldan sağa devinimli, 5 durumlu gizli Markov yapısıyla modellenmiştir. Önerilen karar ağacı yapısı sözcüğe ait uzunluk bilgisini, sözcük başının ve sonunun sesli olma/olmama özelliğini ve HMM yapısından elde edilen olasılıkları birleştirir. En önemli sorun son derece yetersiz eğitim söylenişinden elde edilen istatistiksel bilginin yarattığıyanlışların giderilmesidir. Bu nedenle, karar ağacı yapısına ek olarak, gizli Markov modelindeki durumlara ait ortak değişinti matrislerinin doğru kestirimi de ele alınmıştır. Tanıma performansındaki artış 60 sözcüklü bir Türkçe sözlük kullanarak sulanmıştır. Sadece HMM yapısına bağlı karar vermede doğru tanıma oram % 60. 7 olmaktadır. Değişinti düzeltme ve karar ağacı yapısı eklenince % 92.4 tanıma oranına ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUSING LENGTH AND VOICING INFORMATION, AND HMM DECISION IN SPEAKER DEPENDENT ISOLATED WORD RECOGNITION SYSTEMS KARAHAN, Fahri M.S., The Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel DEMİREKLER January 2000, 63 pages This thesis reports the construction of a decision tree box framework to improve the recognition rate in a speaker dependent isolated word recognition problem under the extreme insufficiency of training data (single utterance training). Each word in the vocabulary is modeled as a left-to-right hidden Markov model (HMM) having N=5 states. The proposed decision tree box is used to fuse the information about the length of the word, about the voicing at the beginning and end of the word, and the information derived from the HMM likelihoods. The major problem addressed is the compensation of errors due to highly inaccurate statistical iiiinformation obtained from the training data. Therefore in addition to the decision tree box, estimation of correct covariance matrices of HMM states is also handled. The improvement in recognition performance has been tested with a dictionary of 60 Turkish words. The recognition rate based on only HMM likelihoods is 60.7 %. The incorporation of variance modification and decision tree box processing raised the recognition rate to 92.4 %.