Verification of an air-ground data link protokol
Bir hava-yer veri bağlantısı protokolünün doğrulanması
- Tez No: 93337
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT OĞUZTÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: formel doğrulama, Timed CCS, PETAL-II, hava trafiği kon trolü iv, formal verification, Timed CCS, PETAL-II, air traffic control m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz BİR HAVA-YER VERİ BAĞLANTISI PROTOKOLÜNÜN DOĞRULANMASI Karataş, Ahmet Serkan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç. Dr. Halit Oğuztüzün Eylül 2000, 79 sayfa Hava-yer veri bağlantısı için öne sürülmüş PETAL-II (Preliminary Eurocontrol Test of Air / ground data Link) protokolünü CCS 'in (Calculus of Communicat ing Systems) gerçek zamanlı bir uzantısı olan Timed CCS süreç kalkülüsünde formalizasyonu yapılmıştır. Protokoldeki her bir servis açısından hava ve yer bir imlerinin öngörülen davranışları Timed CCS ifadeleri olarak formüle edilmiştir. Her bir servis için hava ve yer birimlerinin biraradaki davranışlarının servisin hatasız işleyişine gözlemsel olarak denk olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak PETAL-II'de öne sürülen hata giderme mekanizmalarının güvenli bir işleyiş için yeterli olduğu doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VERIFICATION OF AN AIR-GROUND DATA LINK PROTOCOL Karataş, Ahmet Serkan M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Halit Oğuztüzün August 2000, 79 pages A proposed protocol for air-ground data link, called PETAL-II (Preliminary Eu- rocontrol Test of Air / ground data Link), has been formalized in the process calculus Timed CCS, a real-time extension of CCS (Calculus of Communicat ing Systems). The prescribed behaviours of the ground unit and the airborne unit with respect to each service of the protocol are formulated as Timed CCS expressions. For each service the composite behaviour of the ground unit and the airborne unit is, then, shown to be observation equivalent to the error-free operation of the service. It is thus verified that the fault recovery mechanisms proposed in PETAL-II are adequate for reliable operation.