Generation of Turkish surface form from a morphemic lexicon
Türkçe yüzey biçiminin biçimbirimsel sözlükbilgisinden üretimi
- Tez No: 93338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM BOZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Doğal Dil İşleme, Ulamsal Dilbilgisi, Üretim, Yüklem-Öğe Yapısı, Biçimbirim, Sözlükbilgisi iv, Natural Language Processing, Categorial Grammar, Generation, Predicate- Argument Structure, Morpheme, Lexicon m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz TÜRKÇE YÜZEY BİÇİMİNİN BIÇIMBIRIMSEL SOZLUKBILGISINDEN ÜRETİMİ Karagöl-Ayan, Burcu Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cem Bozşahin Temmuz 2000, 65 sayfa Bu tez çalışmasında amacımız biçimbirime dayalı sözlükbilgisi kullanarak Yüklem-Öğe Yapısından (YÖY) Türkçe yüzey biçimleri üretmektir. Sistem, biçimbirimlerinin yapı taşı olduğu, çekimsel biçim bilgisi ve cümle bilgisini birleştiren bir model kullanmak tadır. Algoritma sözlükbilgisinden gelen ulam-anlam eşleşmesinin aşağıdan yukarıya doğru kullanılmasına dayanmaktadır. Bu tez çalışmasında sunulan üreteç kısmi söz öbekleri de oluşturabilmektedir. Üretecin tasarım ve uygulama yönleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERATION OF TURKISH SURFACE FORM FROM A MORPHEMIC LEXICON Karagöl-Ayan, Burcu MS., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cem Bozşahin July 2000, 65 pages In this thesis, our goal is to generate Turkish surface forms from Predicate- Argument Structure (PAS) using a morpheme-based lexicon. The system uses a model which integrates inflectional morphology and syntax in which the building blocks are mor phemes. The algorithm is based on bottom-up use of the category-semantics pairing coming from the lexicon. The generator presented in this thesis is capable of partial phrase formation. We discuss design and implementation aspects of the generator.